Hol van a tudat? Van személyes tudat vagy a tudat az egy? Vagy van személyes tudat is és az Egy Tudat is? Amennyiben igen, vannak ezeknek pontosabb elnevezései? A saját tudatom hol van, a fizikai testen belül vagy kívül? Ha a testen kívül, akkor hol?
Alapvetően a testeden belül van a saját tudatod, és körülötte egy kicsivel. A központ ott van, ahol érzed, a homlokod mögött, de az egész testedre kiterjed, és vannak olyan területek, ahol erősebben észlelhető, mint máshol. Mivel nem fix, ezért arrafelé kiterjed, amerre a figyelmed fordul. Természetes állapotban ez az érzékszerveken keresztül történik, megfelelő erőfeszítésekkel meditáció, vagy éber koncentráció során az akaratodat követve terjed ki.
A kollektív tudat eléggé más kategória, mint a tudat, amivel magadat azonosítod, nem olyan, mint a sajátod. Ami ennél magasabban szervezett, azt pedig végképp kívül esik az észlelés határain.
1# szép válasz, gondolkoztam hogy foglaljam össze, de elkéstem.
Én egyébként a tudatot emellett egy ideiglenes képződménynek tartom, ami a test és a lélek folyamatos kölcsönhatásban pillanatról pillanatra "születik" - mint egy állóhullám - és a test változásai folyamatosan-erősen befolyásolják, ha nem vagyunk igazán tudatosak.
Pl ha éhes vagy, az a legfontosabb, ha szexuális vágy, akkor az, ha alkohol-drog, akkor a tudat homályos, stb, de a lélek ennél lényegesen stabilabb.
Én most hogy erről olvasok és rákoncentráltam leginkább a fejem búbján érzem mintha összpontosulna “valami”
Ha gondolkodom akkor pedig a homlokomon belül
Bár kényszeres emberként elég furcsa gondolkodni is mert sokszor nem tudom eldönteni hogy most én gondolkodom vagy ezek kényszeres gondolatok
Ha vakakinek volt már deperszonalizacioja, akkor végképp belezavarodik ebbe a témába
Bár az is lehet hogy ez már a tudathasadás állapota
Én sajnos azon is szoktam hogy pontosan mit is jelent a “gondolkodás”
Mert sajnos pl a tanulásra meg a dolgozatírásra már egyáltalán nem emlékszem, hogy akkor mi volt a fejemben, annyira kiesik minden
De azt is nehéz lenne megmondani hogy ha most döntést kell hoznom akkor mit is takar a gondolkodás
Talán a fejben beszélés írja le a legjobban
Sajnos nálam még a kamaszkor végén történő deperszonalizáció kavar be(ugye az olyan mintha nem a saját testedben lennél), abból sosem lehet teljesen kijönni
Azóta agyalok ilyen felesleges dolgokon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!