Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Hol van a tudat? Van személyes...

Hol van a tudat? Van személyes tudat vagy a tudat az egy? Vagy van személyes tudat is és az Egy Tudat is? Amennyiben igen, vannak ezeknek pontosabb elnevezései? A saját tudatom hol van, a fizikai testen belül vagy kívül? Ha a testen kívül, akkor hol?

Figyelt kérdés

2023. jún. 25. 15:44
1 2
 1/13 Grimfox ***** válasza:
83%

Alapvetően a testeden belül van a saját tudatod, és körülötte egy kicsivel. A központ ott van, ahol érzed, a homlokod mögött, de az egész testedre kiterjed, és vannak olyan területek, ahol erősebben észlelhető, mint máshol. Mivel nem fix, ezért arrafelé kiterjed, amerre a figyelmed fordul. Természetes állapotban ez az érzékszerveken keresztül történik, megfelelő erőfeszítésekkel meditáció, vagy éber koncentráció során az akaratodat követve terjed ki.

A kollektív tudat eléggé más kategória, mint a tudat, amivel magadat azonosítod, nem olyan, mint a sajátod. Ami ennél magasabban szervezett, azt pedig végképp kívül esik az észlelés határain.

2023. jún. 25. 16:09
 2/13 anonim ***** válasza:
79%
2023. jún. 25. 16:48
 3/13 anonim ***** válasza:

1# szép válasz, gondolkoztam hogy foglaljam össze, de elkéstem.

Én egyébként a tudatot emellett egy ideiglenes képződménynek tartom, ami a test és a lélek folyamatos kölcsönhatásban pillanatról pillanatra "születik" - mint egy állóhullám - és a test változásai folyamatosan-erősen befolyásolják, ha nem vagyunk igazán tudatosak.

Pl ha éhes vagy, az a legfontosabb, ha szexuális vágy, akkor az, ha alkohol-drog, akkor a tudat homályos, stb, de a lélek ennél lényegesen stabilabb.

2023. jún. 25. 17:26
 4/13 Grimfox ***** válasza:
38%
Igen, mindig az adott legerősebb inger kap prioritást, de ezen kívül ténylegesen is változik a tudat az élet folyamán tapasztalt behatások miatt. Ez az oka, hogy csak ideiglenes. Mert változik. Ha belegondolsz, a személyiséged, gondolkodásod eléggé más volt 10 éve, mint most. 10 év múlva ismét más lesz. Ez mind amiatt, hogy folyamatosan ki vagy téve a test, és a környezet változásainak. A lélek nincs kitéve ezeknek, ezért nem is változik.
2023. jún. 25. 17:48
 5/13 anonim ***** válasza:
Biztos vagy benne hogy a lélelk nem változik? Minden hat mindenre....a lélek "örök"-sége nem a minőségére vonatkozik szerintem.
2023. jún. 25. 17:54
 6/13 anonim ***** válasza:
Mindig nagy kérdés lesz hogy mi is a tudat, hogy azonos e a testeddel és hogy miért létezel pont te egyáltalán és hogy miért pont a saját fejedbol nézel ki
2023. jún. 25. 18:00
 7/13 Grimfox ***** válasza:
5., én az indiai filozófia által meghatározott "lélek" felé hajlok a véleményemmel. Ők változatlannak írják le, és a levezetésük elég logikus, még ha bonyolult is. Megtapasztalni személyesen természetesen nem tapasztaltam meg. Éppen ezért csak vélemény.
2023. jún. 25. 18:05
 8/13 anonim ***** válasza:

Én most hogy erről olvasok és rákoncentráltam leginkább a fejem búbján érzem mintha összpontosulna “valami”

Ha gondolkodom akkor pedig a homlokomon belül

Bár kényszeres emberként elég furcsa gondolkodni is mert sokszor nem tudom eldönteni hogy most én gondolkodom vagy ezek kényszeres gondolatok

Ha vakakinek volt már deperszonalizacioja, akkor végképp belezavarodik ebbe a témába

Bár az is lehet hogy ez már a tudathasadás állapota

2023. jún. 25. 18:13
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Ezek helyes érzetek 8#. Ezeken a pontokon kapuk vannak, és amikor mindenféle prekoncepció nélkül ilyeneken gondolkozol, a megfelelő helyeken megnő az energiakoncentráció.
2023. jún. 25. 18:19
 10/13 anonim ***** válasza:

Én sajnos azon is szoktam hogy pontosan mit is jelent a “gondolkodás”

Mert sajnos pl a tanulásra meg a dolgozatírásra már egyáltalán nem emlékszem, hogy akkor mi volt a fejemben, annyira kiesik minden

De azt is nehéz lenne megmondani hogy ha most döntést kell hoznom akkor mit is takar a gondolkodás

Talán a fejben beszélés írja le a legjobban

Sajnos nálam még a kamaszkor végén történő deperszonalizáció kavar be(ugye az olyan mintha nem a saját testedben lennél), abból sosem lehet teljesen kijönni

Azóta agyalok ilyen felesleges dolgokon

2023. jún. 25. 23:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!