Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Van valami babonája és megtört...

Van valami babonája és megtörtént esetek a "Jinx" szóval kapcsolatban? Pontosan mi ez?

Figyelt kérdés

Sajnos több éves kényszerbetegséggel küzdők. Ha valaki nem tudná mi ez. Kérem olvasson utána mielőtt elkezd kommentben bántani. Egyáltalán nincs rá szükségem most. Kérem! A drága kényszergondolataim mostanában ekörül a szó körül forognak. Például eszembe jut egy mondat magától a fejembe, hogy: "Jinx ha nem nyúlok hozzá az asztalhoz akkor a barátnőm bele szeret valaki másba". Vagy "Jinx ha nem csinálom ezt meg azt stb... Akkor meghalok"

Tudom, hogy nevetségesen hangzik, de ha valakinek fogalma van arról, hogy mi azaz OCD/kényszerbetegség akkor ő tudja, hogy ez egy komoly probléma. Én már jó ideje küzdök ez ellen. Mit tudtok erről a szóról? Nem nagyon tudok angolul, de elég sok minden írnak róla. Valami régi korokra vissza vezethető.

2022. dec. 21. 21:33
 1/7 Grimfox ***** válasza:
59%
Nem tudom, hogy jobb lesz e az OCD-dnek, ha a valódi jelentését, használatát tudod a szónak, ezért annyit írok le, hogy te nem úgy használod, ahogy angol nyelvterületen használják. A jinx amúgy egy amolyan balszerencsét hozó babona, nem egy meghatározott eseményt idéz elő, hanem kisebb balszerencséket, ha a jinx körülményei teljesülnek. A körülmények nem úgy teljesülnek, ahogy te leírtad, ezért emiatt a babona miatt nem kell aggódnod. Tudom, hogy OCD mellett ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de minél inkább tudatosítod, hogy nem úgy működik, ahogy elképzelted, annál kevésbé lesz kényszerítő ereje ezeknek a gondolatoknak. Jobb ha nem tanulod meg az igazi babonát, mert akkor arra akadnak rá a kényszerítő gondolatok. Kondicionálással esetleg lehet ellensúlyozni a jelenlegi helyzetet. Például hordj magadnál mindig papírzsebkendőt, és ha eszedbe jut, hogy valami rossz dolog történhet, akkor ismételgesd magadban, hogy egy négylevelű lőherét rajzolsz a zsebkendőre, akkor nem fog rossz történni. Ha ezt minden alkalommal megteszed, akkor ez is egyfajta babonává válik, csak olyan babonává, kényszergondolattá, ami elhárítja a rosszat. A nagy hátránya, hogy mindig kell legyen nálad toll, és papírzsepi. Mondanám, hogy hordj valami kabalát, pl valami szerencsés dologra emlékeztető nyakláncot, de akkor ha azt elhagyod, van esély rá, hogy egy kellemetlen epizódot produkál az OCD. Ha már elkerülő lehetőségeket keres az ember, érdemes olyat választani, ami könnyen előteremthető bármikor. A fenti javaslat csak példa volt, kitalálhatsz magadnak is egy "szerencserituálét", ami elhárítja a babonás félelmeket, amiket az OCD rádtukmál.
2022. dec. 21. 22:07
 2/7 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Igazából akkor tényleg nem tudtam a szónak a jelentését:D Megprobálom valahogy elhitetni magammal, hogy amiket gondolok azok nem fognak beteljesülni.

Már pontosan nem is tudom, hogy találtam rá erre a szóra, de mióta rátaláltam az egész életemet tönkre vágta...:/

Fura ebbe belegondolni, de konkrétan az egész napomat hátráltatja és lassítja.

2022. dec. 21. 22:21
 3/7 Grimfox ***** válasza:
59%
Na igen. Ez az OCD. Sok más személyiségzavarhoz hasonlóan nagyon sok akadályt tud állítani a mindennapi élet elé.
2022. dec. 22. 00:32
 4/7 A kérdező kommentje:
Kezdek egyébként megkattani. Tényleg már lassan életkedvem sincs. Rég óta szeretnék tetoválást. Nagyon átgondoltan elmentem egy tetkóshoz. Abba a pillanatba ahogy elkezdte tetoválni abba a másodpercben az agyamnak eszébe jutott ugyanez a szó és mellé tette, hogyha megcsináltatom ezt a tetoválást meghal édesanyám. És tudtam, hogy nem emiatt fog meghalni, de egyszerűen olyan bűntudatom van. Folyamatosan a tetoválásról csak ez jut eszembe. És így lehetetlen boldogan élni. Konkrétan emiatt bánok egy olyan mintát amit már több éve szeretnék. Tényleg kezdek megőrülni...
2022. dec. 22. 12:55
 5/7 Grimfox ***** válasza:

Ez nem őrület. Ez személyiségzavar. Az őrült nincs tisztában azzal, hogy őrült. A személyiségzavaros tudja magáról, hogy vannak nem egészséges viselkedési elemei, és igyekszik tenni ellene. Ne skatulyázd be magad őrültnek, mert azzal csak ártasz magadnak. Még inkább lehangol, holott már az OCD is elég lehangoló, és frusztráló tud lenni.

Lehet, hogy megérné felkeresni egy profit, aki kognitív viselkedésterápiával foglalkozik. Nem valami kis SZTK-s pszichológust, hanem tényleg szakembert. Ez egy viszonylag friss módszer, és viselkedési és személyiségzavarok kezelésére szokták használni többnyire.

2022. dec. 22. 13:03
 6/7 A kérdező kommentje:

Igen. Megérné...:( Viszont én egy 18 éves középiskolás fiú vagyok. Akinek egyáltalán nincs pénze ilyenekre. A családtagjaim közül senki nem tud erről a betegségről. És igen több éve titkolom. Igazából a külvilág felé sose mutatom. Ez a fejembe játszódik le. Néztem a pszcihológus és stb árakat, de elég drága.

Azért akarok elmenni diákmelózni, hogy tudjak járni orvoshoz. Viszont én addig szerintem bekattanok + most az érettségire kéne koncentrálnom...

2022. dec. 22. 13:20
 7/7 Grimfox ***** válasza:
Na igen, az érettségi elsődleges. Nem tudom, milyen a családi helyzeted, de ha csak a szégyen miatt rejtegeted a problémádat ne tedd! A család támogatása egy ilyen helyzetben felbecsülhetetlen értékű. Ez személyes tapasztalat a saját problémámmal kapcsolatban. Meg egy szakorvos, akár egy sima TB támogatott pszichiáter szakvéleménye is nagyon jól jöhet. Azzal könnyebben találsz pszichológust, esetleg ő maga is tud ajánlani.
2022. dec. 22. 15:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!