Profi, szakértő kundalíni jóga tanár elérhetősége?
10-es kiegészítése
Tehát az eredeti kérdésedre válaszolva. Kudalini jog tanár elérhetőséget nem tudok adni.
Iyengár módszerben járatos mestert tudok ajánalni, és az a véleményem, hogy e szerint gyakorolva megfelelően emelkedik majd a kudalinid.
A kudalini jóga néven futó irányzatokkal kapcsolatban szkeptikus vagyok. Patandzsálit tekintem tiszta forrásnak, és szerintem Iyengar azt követi.
Köszönöm szépen. Nem vettem kioktatásnak.
Olvastam Patandzsáli Jóga szútráit.
Nem tudom, milyen a "kundalíni jóga", csak vki ajánlotta privát üzenetben.
"Iyengár módszerben járatos mestert tudok ajánalni" - köszönöm, ha megírod.
Bizonyos szóhasználatbaan, a dósa már az egészségtelen egyensúlyvesztett állapotra használt kifejezés. Bár valóban, van ahol maguk az ajurvédikus orvosok is az alkat megnevezéseként használják. Tri-dósa rendszer ugye a kapha, pita, vata hármas, melyek kombinációi jellemzik az ember alkatát és állapotát.
És igen. Az ászana és pr@najáma (hogy tudnám milyen alapon védet le TM szanszkrit nyelvi kifejezést bárki!!!) gyakorlás az eredendő alkat, és a pillanatnyi állapothoz igazítva kellene történjen, hiszen az ászanák is csoportosíthatók a szerint, hogy mely dósát egyensúlyozzák, vagy fokozzák.
A jó tanár ezeket automatikusan figyelembe veszi, hisz van már némi ítélő képessége a "tanítványaira" vontakozóan. Sőt az aktuális évszakot és aznapi időjárási viszonyokat is figyelembe veszi. Nem mondom, hogy gondolkodik, hanem egyszerűen van már tapasztalata a gyakorlában, és tudja mikor mit esik jól, és mi nem.
Pl.: a nyári melegekben a hátrahajlítós pózokat nem kell nagyon erőltetni, csak enyhéb gyakorlás. Viszont hideg időben pont jól jöhet a pita fokozása. stb....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!