Az a magyarázat arra, hogy a vallásosak IQ-ja alacsonyabb, hogy a butábbakkal könnyebb elhitetni bármit?
A vallásosak közt akad kisebb és nagyobb IQ-jú.
Annak az ateistának, aki káromkodik, szidja az Istent, Annak van igazán alacsony IQ-ja.
13 - Egyébként ez téves. Akik káromkodnak, nem feltétlen unintelligensek, épp ellenkezőleg, intelligens emberek gyakrabban káromkodnak.
Keresek erről is forrást, és linkelem.
Akik feltétlenul hittek a vallasban azok elvakultak. Ugy értem pontrol pontra elhiszik a Bibliat, Korant stb.
Én inkabb kételkedni szoktam. De amit tapasztaltam és lattam, abban nem kételkedem a jovoben sem.
16 - "Ez nem azonosulást jelent, hanem hogy elfogadja ezek létjogosultságát és tiszteletben tartja mások álláspontját"
Ez csak a saját véleményed, vagy ez hozzáértők megállapítása? Ha az utóbbi, érdekelne erről a forrásod.
Én egyébként nagyon könnyen el tudom képzelni azt is, hogy pont az intelligensebbek tudják kevésbé elfogadni mások véleményét, pl. a 40-es években keringő antiszemita fajelméleteket, vagy akár a mai politikai hülyítéseket. Sőt, egy kevésbé intelligens ember valószínűleg csak legyint egy hírnél, amikor egy gyerek meghal, vagy lebénul, mert a szülők a kötelező oltások, vagy a szükséges orvosi kezelések helyett "alternatív gyógymódokat" vetnek be, az intelligens ember pedig felfoghatja, hogy ez súlyos társadalmi problémává válhat...
"intelligensebbek tudják kevésbé elfogadni mások véleményét, pl. a 40-es években keringő antiszemita fajelméleteket, vagy akár a mai politikai hülyítéseket." Igen, ez amiről beszélsz IQ, ismeretek körén alapul.
"Sőt, egy kevésbé intelligens ember valószínűleg csak legyint egy hírnél, amikor egy gyerek meghal, vagy lebénul" Erre a reakció pedig az EQ függvénye és köze nincs ahhoz, ki milyen ügyesen old meg egy IQ tesztet.
18 - "Erre a reakció pedig az EQ függvénye és köze nincs ahhoz, ki milyen ügyesen old meg egy IQ tesztet."
Az idézett részre ez igaz, ezért írtam utána: "az intelligens ember pedig felfoghatja, hogy ez súlyos társadalmi problémává válhat..."
Az, hogy valaki átlátja-e, hogy milyen dolgok vezethetnek társadalmi problémákhoz, ugyancsak IQ kérdése.
Az IQ az elme mintafelismerési képességeit számszerűsíti, és csak egyfajta szabvány szerint. Azaz nem mond el túl sokat egy adott ember tényleges szellemi képességeiről, amik közé az intuíció, a kreativitás, az emlékezet, a kommunikáció és más képességek is odatartoznak.
Adatbuzgár korunk egyik babonája az IQ-ban való vakhit. A materialisták imádják a számszerűsítést, mert az olyan "tudományos". Megszámolják és kategorizálják a színeket egy festményen, és ez alapján döntik el, hogy jó-e a kép.
A kérdésben annak a bizonygatására látunk egy szánalmas kísérletet, hogy a "hívők butábbak, mint a nem hívők".
De ez így, puszta IQ-statisztikák alapján rendkívül tudománytalan.
A materialisták egyik dogmája, hogy ők okosabbak, mint a hívők, mert csak buta ember hiheti el a vallási tanításokat. Ezt én rendkívül viccesnek találtam mindig is, hiszen ugyanolyan bigott vakhit, mint a vallásosság. Lényegében ugyanannak az éremnek a másik oldala. Ugyanúgy nélkülözi a nyitottságot, a kutató kételkedést, az önreflexiót, és ugyanúgy rémes önbizalomhiányról, és sekélyes műveltségről árulkodik.
A mostani kérdéshez ez úgy kapcsolódik, hogy ha a harcos materialista kérdezőnek legalább halványlila fogalma lenne az emberi elme működéséről, továbbá a lélektanról és a filozófiáról, akkor nem állítana kérdésbe csomagolva ekkora tudománytalan zöldséget.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!