Van Magyarországon igazi táltos vagy sámán? Vagy a környező országokban?
Nem azt mondom, hogy ne lehetne ma sámánkodni, de azért a mai életformánk miatt senki nem lesz olyan sámán mint több száz évvel ezelőtt. Csak feléleszthetjük a samanizmus elemeit, de ez mégsem lesz ugyan az, mint az eredeti. Én is végzek samanisztikus gyakorlatokat és próbálom ezt a leghagyományosabb módon végezni, de nem mondom azt, hogy akkor én most sámán vagyok.
Kérlek szépen úgy üti egymást, hogy a mai világnézet meg sem közelíti a régi világnézetet.
Betondzsungelben élünk, a társadalom pedig materialista (aki meg spirituális az leginkább new ages). A társadalmunkban nem szerepel animizmus. Nincs samanisztikus lélekképzet. A látomásokat pedig nem egy másik világba való betekintésként értelmezik, hanem annak, hogy be vagy állva. Az alvásparalízist nem úgy értelmezik, hogy meglátogatott este egy démon, vagy egy boszorkány aki a mellkasomra telepedett.
Egyébként azok akik tradicionális boszorkánysággal vagy samanizmussal foglalkoznak, némelyek beépítik a világnézetükbe ezeket a régi elemeket (én is tradicionális boszorkányságot gyakorlok). Aztán megkapják, hogy infantilis idióták, boszorkányok meg amúgy sem léteznek.
Nem attól lesz valaki táltos, sámán, boszorkány, stb, hogy a mai társadalom elismeri-e, hanem a tudásától.
Haragszol a társadalomra mert nem ismernek el.
Nyilván nem erről van szó. Miért kéne elismerni? Csak nem kell ezért valakit társadalmilag kitaszítani és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!