Hogy hívják azt a jelenséget, amikor egy penészfoltban, felhőben látunk egy alakot vagy ismert személyt? Ez a jelenség miért van? Mi a magyarázata?
Belemagyarázás.
Erős pszichológia jelenség, tömegesen előidézve tömegpszichózishoz is vezethet.
Elnevezéséről nem tudok, majd más írja meg, ha van.
Magyarázata, hogy emlékképeink nem fotók, hanem mintázatsémák, ezért esetleg belelátunk dolgokat oda is, ami max annyiból hasonlít, hogy vmi térbeli arány + pár jellegzetes helyen lévő folt kontrasztja egyedül ami kb stimmel.
Mondják, hogy pl szempárt könnyű dolgokba belelátni, mert szempárról ismerjük fel társainkat, ellenségeinket, akár a veszélyes állatokat is.
Én nem vagyok ilyen mindent folyton belelátós típus, de mint macskabarát, többször előfordult, hogy macskaszempárra, -fülpárra, -kontúrra, cirmos mintázatra emlékeztető dolgokról azt hittem pár pillanatra, hogy cica. ;)
Illetve érdekes, hogy amikor éppen kezdenék elaludni, de még épp rajta van a szemem a tévén, olyankor ritkán, de tök átértelmezek tárgyakat, amelyek a szobában a látóterembe esnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!