Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Hogy lehet megváltoztatni az...

Hogy lehet megváltoztatni az egó hogy ne azt akarja amit most mert az nem visz sehova?

Figyelt kérdés
Más célt kéne adni neki de azt hogy lehet?
2020. márc. 3. 05:41
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Meditáció vagy egy jó terap. (pszichológus).
2020. márc. 3. 19:27
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Meditálgathatsz te tízezer évig is, az egot nem fogod legyőzni.

Mert mi is az ego? Az ego az "én" gondolat, a hozzá kapcsolódó egyéb gondolatokkal együtt, amik a jövőbe és a múltba vetülnek ki (ritkán a jelenbe is), úgy mint elvárások, akarat, vágyak, félelmek, remények, célok, stb.

Amikor leülsz meditálni abban a hiszemben, hogy "én most el fogom érni a megvilágosodást", vagy csupán azért, hogy "én most kiürítem a tudatom", nem teszel mást, mint egot teremtesz (szándékosan ezért írtam ki a mondatok elején az "én" szócskát, hogy lásd, ezek is az "én"-ből indulnak ki). Mert ezek a dolgok nem mások, mint a jövőre irányuló remények, elvárások... és ezek mind-mind hozzáadnak az egodhoz. Így SOHA nem fogsz elérni semmit maradandót. Ideig-óráig lehet, hogy jobb lesz, de ez csupán az ego által keltett illúzió, hamarosan visszalakul minden olyanná, mint előtte volt.

Ez olyan, mint ha kitalálnád, hogy az áramfogyasztás csökkentésére beállítasz egy "áramcsökkentő" gépet a lakásod sarkába, és azt várod, hogy ettől majd csökken az áramfogyasztásod, úgy, hogy közben ez a gép is árammal működik... nem hogy csökkeni nem fog az áramfogyasztás, de lehet, hogy még növekedni is.

Ráadásul az ego csupán egy mentális képződmény, valódi léte nincs. Akármikor harcolsz az ego ellen, egy illúzió ellen harcolsz. Szélmalomharcot vívsz, és közben valójában csak teremted folyamatosab az egot.

2020. márc. 3. 20:56
 13/23 anonim ***** válasza:
79%

"Ráadásul az ego csupán egy mentális képződmény, valódi léte nincs. Akármikor harcolsz az ego ellen, egy illúzió ellen harcolsz. Szélmalomharcot vívsz, és közben valójában csak teremted folyamatosab az egot"

Ez te nagyon jól látod. Viszont abban tévedsz, hogy nem lehet tenni azért, hogy eltűnjön ez a mentális képződmény. Van olyan meditáció, ami nem a jövőbe visz el, hanem a jelenbe.

2020. márc. 3. 21:11
 14/23 A kérdező kommentje:
En nem legyozni akarom hanem megvaltoztatni
2020. márc. 4. 05:20
 15/23 anonim ***** válasza:

Amikor azt mondod, hogy "meg akarom változtatni az egómat", akkor ilyenkor maga az egó beszél. Az egó akar bármit megváltoztatni. Bármit akarsz, az az egóból fakad. A valódi lényed nem akar semmit. A valódi lényed a csendes figyelő, aki tökéletesen elfogadja a jelent, és nem akar megváltoztatni semmit. Amíg azonosulsz az egóddal, addig meg akarsz változtatni dolgokat, el akarsz jutni valahova, el akarsz érni valamit, mert bizonyos dolgok létrejöttétől, beteljesülésétől várod a boldogságot. Pedig a boldogság maga az egótlan tudatállapot.

2020. márc. 4. 11:20
 16/23 anonim ***** válasza:

Van ilyen meditáció, de azzal is csak egy darabig jutsz el.

Annak, akinek az elméje nem elég összeszedett, szüksége van meditációra. De nem szabad azt gondolni, hogy a meditáció elvezethet a legmagasabb tudatállapothoz. Egy ponton le kell mondani a meditációról, és át kell adni a helyet az erőfeszítés-mentességnek.

A legmagasabb tudatállapot, ami meditációval elérhető, a szavikalpa szamádhi. A következő lépcsőfok a kévala nirvikalpa szamádhi, ott már nincs erőfeszítés, meditáció, hisz nincs alany sem, aki meditálhatna.

2020. márc. 4. 12:29
 17/23 anonim ***** válasza:

Kérdező: ha csak megváltoztatni akarod, akkor szóba jöhetnek a "hagyományos" módszerek, mint pl. akaraterő. Bár pontosan nem írtad le, miről van szó, de ha valamit nem akarsz megtenni, akkor ne tedd, ha megakarod, akkor tedd :)

Ha spirituális megközelítést vársz, akkor pedig próbálj meg átlépni a tanú állapotába, és mintegy távolról figyelni önmagad, ezzel deidentifikációt kialakítani az egoddal.

2020. márc. 4. 12:38
 18/23 Miss Endzsi ***** válasza:

A nirvikalpa szamádhiig eljutottam drogokkal. De a végén a két felem mindig vitatkozik egymással, egymás igazát magyarázzák én pedig hallgatom őket, mintha rajtam kívül még ketten laknának bennem. Olyankor pedig én is elbizonytalanodom, mi ez az egész.

Erről a tudatállapotról szól ez a zene is, van hozzá felirat. Kb. így szoktam érezni magam, mint tükör.

https://www.youtube.com/watch?v=iOxzG3jjFkY

2020. márc. 4. 19:00
 19/23 anonim ***** válasza:

A nirvikalpa szamádhi egy nagyon magas tudatállapot, amihez rendkívül sok illúziótól kell megszabadulni. A drogok által nem szabadulsz meg semmilyen illúziótól, csak még lejjebb csúszol. A tapasztaltaidat tévesen összekevered egy magas tudatállapottal. A nirvikalpa szamádhiban már nincs mit megfigyelni, nincs beszélő és figyelő. A kettő egybeolvadt.

2020. márc. 4. 19:05
 20/23 Miss Endzsi ***** válasza:
Igen, ez a tudatállapot egyenlő az ego halállal, azt pedig el tudod érni néhány szerrel.
2020. márc. 4. 19:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!