Szerintetek, létezik lélek?
Szerintem igen, de én inkább nézőpontnak, vagy átélőnek, megtapasztalónak, pilótának nevezném a lelket. Ez egy valami, ami túllép, túlmutat azon, hogy a tudat csak egy szimpla illúziója lenne a neuronsejtek tömegének. Mert ha így lenne, akkor csak egy egyszerű biorobot lennék, amely jóllehet ugyanígy viselkedne, de én, a megfigyelő és tapasztaló nem lennék benne és talán a lélektelen valaki nem tenné fel a kérdést, hogy miért pont én, miért éppen ide, ebbe a testbe, ebbe a családba születtem. Vagy hogy miért létezek egyáltalán, mint tudat, lélek, vagy nevezzük bárhogyan is.
Tehát biztos vagyok benne, hogy létezik a lélek és én valójában az vagyok (nem pedig a testem, mert a test csak egy hordozó). Ez az “én” rendelkezik személyiséggel és érzelmekkel, amelyek nagy részét az agy állítja elő, ahogy a mentális zavarokat is (pl. depressziót, amitől szenved a lélek, amely átéli, de nem a lélekből fakad, hanem az agyból).
A szeretet biztosan a lélekből jön, de például a frusztrációval kapcsolatos érzések, a harag, a gyűlölet csak az agyból jönnek.
A nemi vágy, a szerelem is az agy terméke, hiszen ezek a biológiai reprodukcióhoz köthetők.
Talán a memória nagy része is az agyhoz köthető, ezért nem csoda, ha elvész minden információ, azokhoz már nem fér hozzá a lélek, ha teljesen leállt az agy.
Látszólag a lélek létezése ellen szól az, hogy megfoghatatlan és helyette tudatot emlegetnek a tudósok, amelyet a neuronok hálózata szimulál.
De ha így lenne, Te nem lennél itt, ebben a testben, hogy megtapasztald a létezést. Akkor az ember nem lenne több egy mesterséges intelligenciával felruházott robotnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!