Etikus ilyet "jósolni"? Egyáltalán meg lehet jósolni valakinek az elvesztését?
"Kicsit" kétségbeestem. A napokban egy ezoterikus rendezvény keretében egy asztrológus jósolt nekem. A vicces a dologban, hogy én nem hiszek az asztrológiában, és nem is kértem, hogy jósoljon, de éppen nem volt nála senki, én pedig a közelben ácsorogtam és felajánlotta, hogy ha gondolom, megnézi a képletemet (vagy micsodát). Belementem, de azt hittem, egy csomó baromságot hord majd össze. Ehhez képest meglepően találóan jellemzett, és majdnem minden, amit rólam mondott, igaz volt.
A végén feltettem neki egy kérdést egy hozzám közel álló személlyel kapcsolatban, akinek az elvesztésétől félek (egy családtag, de nem a társam). Megkérdeztem, sokáig velem marad-e az illető, az asztrológus pedig határozottan azt mondta, hogy nem, és megkérdezte, hogy beteg-e ez a személy.
Mondtam, hogy nem, de ideges lettem, mire kicsit módosított a jóslaton, és azt mondta, le kell válnom róla. "Kierőszakoltam" egy olyan választ, miszerint ha én válok le ő róla, azzal megelőzhetem, hogy vele bármi rossz történjen.
...Csakhogy azóta ezen jár az eszem, és attól tartok, csak meg akart nyugtatni, ezért mondta, hogy ha én válok le ő róla, nem lesz baj.
Nem értem, hogy "jósolhatott" ilyet, azóta azon gondolkodom, honnan tudhatnám meg, hogy egy ilyenféle jóslat megvalósulása elől ki lehet-e térni valamilyen módon.
Szerintetek az asztrológusok biztosan bekövetkező dolgokat jósolnak meg, vagy pedig nincsen előre meghatározott sorsunk és a jóslás lényege épp a figyelmeztetés - vagyis hogy még változtathassunk bizonyos dolgokon, hogy így elkerülhessük a rossz eseményeket?
Köszönöm Neked is! ... Az a baj, hogy nincsen alapja a félelmemnek, mégis félek ettől (rossz álmaim voltak ezzel kapcsolatban), és most, hogy egy külső forrás is "megerősített", még komolyabban veszem a dolgot... És olyan sorsszerű volt, hogy behívott magához...
... De ha létezik ilyen - sorsszerűség -, talán épp azért alakult úgy, hogy "megerősítették" ezt a megérzésemet, hogy még időben tudjak lépni, és ezzel megakadályozni egy nagyon rossz dolog bekövetkeztét. Hiszen az asztrológus szerint is, ha én felnövök és leválok erről a személyről, és a saját életemet élem, azzal megmentem őt.
... De egyébként igen, kártékony is lehet egy ilyen jóslat. Nagy lelki megrázkódtatást tud okozni, az egyszer biztos. :(
Nekem annó így derült ki az azóta már teljesen kikezelt magasvérnyomás-betegségem. Volt egy szűrővizsgálati nap, én épp ott tettem-vettem valamit akkoriban egy kis helyi online magazin újságírójaként, és mivel nem tolongtak az emberek, az egyik hoszteszlány megszólított, hogy nincs-e kedvem bemenni résztvenni egy 1 órás szűrővizsgálaton, ami kiemelten a vérnyomásra fókuszál, de közben megnéznek még ezt-azt (cukor, koleszterin).
Kiderült a hipertóniám, évekig szedtem egy tablettát, majd évekig egy másikat, mára (már évekkel ezelőtt) pedig már valahogy egyszer csak elmúlt a probléma, és manapság már nem szedek semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!