Alapítvány vagy egyesület?
"Az első válaszoló vagyok. Hülyeségekkel ne foglalkozz. Amit írtam, komolyan gondoltam."
Akkor a szakma szégyene vagy, ha "szakmabeli" vagy. Mi az, hogy nyereségorientált egy nonprofit szektorbeli szereplő? Hasonlóképpen, mi az, hogy adóköteles bevételből fedezni a szervezet működését? A törvény leírja, hogy vállalkozási tevékenységet csak a alaptevékenység vagy közhasznú tevékenység mellett lehet végezni, azt is úgy, hogy azt ne veszélyeztesse. Tehát NEM fedezheti a szervezet a működését "adóköteles" tevékenységből, csak kisegítheti.
Az alapítványt és az egyesületet javarészt a tagsági szerkezete és az azt működtető "vezérkar" összetétele különbözteti meg. Alapítvány esetén van egy rendelkezésre bocsátott vagyon, amely felett a kuratórium dönt. A kuratórium kijelölése és esetleges visszahívása az alapító feladata. Alapítvány alapításakor a célok meghatározása nagyon fontos, mert ennek a módosítása a jövőben nem igazán lehetséges (AB állásfoglalás, hogy a célok módosítása az eredeti célok megvalósítását veszélyezteti, ezért nem lehetséges). Alapítvány esetén a vagyont egy x tagból álló kuratórium kezeli, ő dönt, az alapítónak még csak beleszólása sincs.
Egyesület esetén pedig a legfőbb szerv a közgyűlés, a tagok összessége, ahogy a tagok döntenek, az lesz és úgy lesz. Ott is van egy ügyviteli vezető szerv (elnökség), de a közgyűlés hatásköre "mindenek feletti". A nagy vagyonnal rendelkező egyesület esetén igen veszélyes a nagy taglétszám, hiszen a tagok a vagyon felett rendelkeznek...
Emellett alapítvány induló vagyona a bírói gyakorlat szerint 100e Ft, egyesületnél ilyen megkötés nincs.
Viszont már nem érdemes az új civil törvényig egyesületben gondolkodni, meg kell várni, hogy mit fogadnak el, és aszerint lépni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!