Kezdőoldal » Ezotéria » Asztrológia, horoszkóp » A horoszkóp és az MBTI személy...

A horoszkóp és az MBTI személyiségtípusok között van összefüggés?

Figyelt kérdés

Múltkor gondolkoztam el ezen. És elégge logikusnak tartom, hogy bizonyos horoszkópú embereknél nagyobb arányban fordulnak elő bizonyos MBTI típusok.

Mondom mire gondolok pl egy Oroszlán horoszkópú / ascendensű ember extravertált lesz alapvetően. Kell neki a figyelem, szeret figyelem középpontjában állni. Tehát kell neki a társaság, azaz extrovertáltság ez. Tehát vajni kevés az esélye , hogy egy oroszlán INFJ, vagy INTP legyen.

Ez fordítva is igaz az INTP típusú emberek között kevés ororszlán lesz.

Ez a többi csillagjegyre is igaz szerintem.

jan. 8. 22:41
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
67%

"Majd átmennek a tőzsdei hírekre, ahol egy 100 éves, csúnya bácsi azt mondja, hogy a mai 500 Forintod holnap már csak 400-at ér, mert... csak.

És ez nem hülyeség, aki ezt kétségbe vonja az hülye."

Persze, mivel a piac, a tőzsde, és így közvetetten az egyes valuták egymáshoz viszonyított értéke is egyszerű kereslet-kínálat alapon működik. Ellenőrizhető tényeken alapul, hogy X összmennyiség mellett Y mennyiségű részvény vagy valuta eladása vagy épp felvásárlása merre és mennyivel fogja mozdítani annak értékét.

Ezzel szemben a horoszkóp alapjául egyetlen egy tény se szolgál, csak sima babonák.

jan. 9. 09:38
 12/20 anonim ***** válasza:

Pár évig foglalkoztam a témával. Arra jutottam, hogy a kognitív funkciópárok csak az információfeldolgozás szűrőinek sorrendjét modellezik, és csak egészséges lelkű emberek határozhatók vele pontosan. A megfigyelő tudásán és szubjektív látásmódján múlik az azonosítás sikeressége.

Mélyreható önismeret és tudatosság szükséges ahhoz, hogy valaki önmagát képes legyen objektív módon meghatározni, hogy az ne csak egy önkényes vélemény legyen saját magáról. Ehhez az összes létező variációt ismernie kell, hogy tudja mihez képest az, ami. Mint amikor asztrológiai elméleti és gyakorlati tudással megpróbáljuk kitalálni egy ember bolygóállásait.

Ha valakinek nincs megfelelő rálátása magára - vagy személyiségzavaros, széthasadt, belső feszültségektől hemzseg a lelke - akkor évekig találgathatja, hogy a 16 típus

közül melyik lehet, és mikor úgy véli megtalálta, gyakran az sem igaz.

Emiatt is nehéz érdemben párhuzamba állítani egy horoszkóppal, mert könnyen lehet hogy valótlan dolgokat keresel benne.

A születési képlet (amennyiben pontos) a valóságot mutatja, nem tud tévedni.

Sokszor a vélt MBTI típus is megcáfolható vele, de mivel ugyanaz a kognitív funkciópár más asztrológiai mintázatokból is kikeverhető (szinte végtelen a lehetőség), és egységben nézzük a lelket, nem szétbontva, ezért a horoszkóp elemei egymástól elkülönítve nem rendelhetők hozzá kognitív funkciókhoz. Kombinációkból pedig túl sok lenne ahhoz, hogy számon lehessen tartani.

Az MBTI olyan visszafejtés (reverse engineering), amiben az adott ember személyisége ismeretlen, de a viselkedéséből, beszédéből, megnyilvánulásaiból, belőlünk kiváltott érzések alapján kikövetkeztethető, hogy mi lehet ő. Csak hát nincs mód ellenőrzésre, ezért sosem lehet biztos.

Az időnek ezzel szemben ismert menete, kiszámíthatósága van. Bármely időpont teremtő mintázatai megismerhetők. Nem kell találgatni, hogy miből lehet az a dolog, amit látunk.

jan. 9. 13:25
 13/20 anonim ***** válasza:

8#. Lehet, h ezer volt, de lehet, h több, 5 éve olvastam a cikket, nem emlékszem pontos adatokra. A rákot is azért jegyeztem meg, mert én is az vagyok. :D

Most ennyit találtam a neten:

A legveszélyesebb csillagjegyek sorrendje. Egy felmérés szerint a sorozatgyilkosok 40 százaléka a Skorpió, Rák, Nyilas, illetve Halak jegyűek közül kerülnek ki. Őket a Vízöntő, a Mérleg és a Bak követi, majd jön a Szűz, az Oroszlán, a Kos, az Ikrek és a Bika.

jan. 9. 14:59
 14/20 anonim ***** válasza:
Nincs
jan. 9. 15:43
 15/20 anonim ***** válasza:
50%

Ez baromság. Kezdve ott hogy az MBTI, bár nem pszichológusok fejlesztették ki, valós pszichológiai kutatásra épül így van valóságalapja, a horoszkóp nem több álhírnél, ami semmivel sem validabb, mint a laposföldes teoriák, csak valamiért ez jobban fennmaradt 500 év távlatából is.

Vicces a példád, összesen 3 oroszlánt ismerek, abból 2 INFJ:D

Én magam rák vagyok, ENTP és nagyon távol áll tőlem a rák bárminemű jellemzése.

De rendben, nem trollkodok, tegyük fel hogy tényleg léteznek horoszkópok, és tényleg valid. Nem gondolom így, de a vita kedvéért induljunk ki ebből. Ez a feltevés teljesen abszurd még így is, mivel

- Nem bizonyítja semmi hogy az MBTI-nak lenne bármiféle köze horoszkópokhoz, mivel teljesen más szemszögből közelíti meg a személyiségtipizálást

- A kognitív funkciókat figyelembe véve az I vagy E betű nem feltétlen a szociális készségeket jelenti, hanem az hogy a domináns kognitív funkció befelé vagy kifelé iranyul, ennélfogva INFJ lehet extrovertált, ENTJ is introvertált.

Akkor abból az abszurd feltevésből kiindulva hogy a horoszkópok valósak, hadd modnjak egy érdekes példát. Rengeteg vízöntőt ismerek (2 ENTP, 2 ENFP és egy INFP), de személyiségre nagyon durván különböznek. Teljesen másképp közelítik meg az xNxP-k Ne-jét.

Egy szó mint száz, a két elméletnek nincs köze egymáshoz.

jan. 9. 15:49
 16/20 anonim ***** válasza:
35%

#15 Minél kevesebbet tudsz valamiről, annál nagyobb mellénnyel állsz ki elmondani a véleményed.

Ha majd egyszer tudni fogod mi az a horoszkóp, és nem csak tudni véled, nem akarod majd vitatni sem. Nem véletlenül ezotéria (gondolom ezt sem tudod mit jelent és erről is hatalmas magabiztossággal vitáznál érvénytelenül).

jan. 9. 16:47
 17/20 anonim ***** válasza:

#16 Itt most két kérdésem lenne. Egyrészt, az, hogy minél kevesebbet tudok valamiről, annál inkább elmondom a véleményem... őszintén ebben nem látom a logikát.

Másrészt, én elhiszem, hogy te utánajártál ennek meg minden, de ekkora mellszélességgel kijelenteni hogy márpedig EZ létezik és aki másképp gondolja az műveletlen, az kissé nem arrogáns?

Én elmondtam a véleményem, és ehhez - sajnos/nem sajnos - annak is joga van, aki nem ért egyet veled (egy olyan témában, ami tudományos oldalról megközelítve vajmi kevés bizonyítékot tudott felmutatni az érvényessége szempontjából). Megbántani senkit nem szándékoztam, bár úgy látom sikerült, hisz egyből átmentél személyeskedésbe fölöslegesen.

Ennél fogva leírni az előző kommentedet semmi értelme nem volt, hisz összesen két dolgot közöltél vele (bármiféle bizonyíték nyújtás nélkül közöltél valamiről hogy márpedig én rosszul gondolom és személyeskedtél). Ugyan már, erre kár koptatni a billentyűzetet. :D

jan. 9. 17:00
 18/20 anonim válasza:
35%

16.

Sajnos a többség horoszkóp esetében leragad a Metropol újság utolsó oldalára írt 1-2 szavas kamu ökörségeknél. Én ismerek horoszkópkészítő embert és tőle tudom, hogy azért egy igazi horoszkóp elkészítése igen komoly munka, rengeteg szögszámolgatás, trigon stb. is döntő, és nincs két egyforma.

+ maga "nagy horoszkópos könyvet" készítő ember is megírta az előszóban, hogy nem szentírás, nem kőbe vésett ez az egész.

jan. 9. 17:21
 19/20 anonim válasza:

Nagyon nem úgy működik a horoszkóp, mint sokan hiszik. Hogy mittomén' "Bika: Ön ma megfog halni" - ez nyilván egy baromság.

A teljes horoszkópban egy betű konkrétum nincs, nem is erről szól.

jan. 9. 17:36
 20/20 anonim ***** válasza:
35%

Akiknek nincs meg a kellő tudásuk, ahhoz sincs elég tudásuk, hogy felismerjék a tudatlanságukat. Ez a kognitív torzítás adja a tudatlan laikusok hatalmas önbizalmát és kezdeti lelkesedését.

Én elhiszem hogy te semmit sem tudsz arról, amiről vitázol, ártatlan vagy és semmi rosszat nem akarsz, csak vitázni, de az lenne a vita alapfeltétele, hogy kompetenciában összemérhető legyél a vitapartnerrel, különben a nemtudásod szűk keresztmetszetként érvényteleníti el minden szavad. Igen, akkor is ha ezt magabiztossággal akarod kompenzálni, és akkor is, ha tagadod a kompetencia szükségességét.

jan. 9. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!