Mit jelent ha beszélni, szólni kiáltani szeretne valaki, (segítség kérés miatt) de nem jön ki hang a torkán, suttogni tud csak?
Azt jelenti, hogy az agyad normálisan szabályozza az alvásodat. Ilyenkor ugyanis az agy a pihenés érdekében kikapcsolja a hőszabályozást (ezért kell még nyáron is legalább egy vékony takaró), a mozgásközpontot (ezért nem tudunk álmunkban futni), a beszédközpontot, és egy bizonyos határig az érzékszerveket (szaglás, hallás, látás).
Az álombéli kiabáláshoz be kellene kapcsolni a beszédközpontot, amit az agy alvás közben ÁLTALÁBAN nem enged. Bizonyos álmoknál azonban (pl. rémálomban) a sokk megelőzése érdekében az agy átválthat "vész-üzemmódba", és bekapcsolhatja a beszéd központot - ilyenkor ébredünk kiabálva. Az alvás közbeni gyakori hangos beszélés, kiabálás viszont már alvási probléma, amivel érdemes alvásszakértőhöz fordulni.
Velem is előfordult már ilyesmi.
Álomparalízisnek nevezik hivatalosan. Nekem ezt úgy magyarázták, hogy mivel (szokásomtól eltérően) a hátamon feküdtem, a nyakam környékén elzsibbadt pár ideg, ill. valamiért szakadozott a kapcsolat az agy és a test között. Hozzátenném, hogy én nem csak kiabálni, de megmozdulni sem tudtam... Ezt általában rémálom előzi meg és ébredés után, ebben a bénult állapotban is hallucináció kísérheti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!