Más is mindig megrándul álmában?
Én pl. néha amikor alszom el, de még nem aludtam el teljesen akkor félig gondolok valamire, vagyis nem gondolok de valahogy érzem (ejtőernyőzés,hullámvasút stb.) és a lábam mindig megrándul és felébredek.Volt olyan hogy leugrottam egy hegyről és olyat rándult hogy 2centit arrébb repültem az ágyon :D.
Mitől lehet ez?
> Más is mindig megrándul álmában?
Velem is elő szokott fordulni.
Ilyenkor általában azt álmodom, hogy leesek a lépcsőn.
> Mitől lehet ez?
Valahol régebben olvastam róla, már nem tudom hol. Emlékeim szerint az izomzat vészjele az idegrendszernek, hogy nem kap elég oxigént. Akkor fordul elő, amikor álmodban egy rövid időre "elfelejtesz" levegőt venni. Teljesen normális jelenség.
Ez az levegővétel elfelejtése dolog nekem sántít... befolyásolható, de a légzés teljesen vegetatív folyamat, azt nem lehet elfelejteni.
Én úgy tudom, hogy ez egy ősi, generációkon keresztül öröklődő reflex. A vadon élő őseinknek lefekvéskor sokkal figyelmesebbnek kellett lennie, mint nekünk, pl védelem a vadak ellen, stb, hogy félig éber volt lefekvéskor, nagyon kellett fülelnie. + Még a fán élő korunkhoz is kötik, hogy a biztonságos alvópozíció miatt kellett figyelni.
Tehát elvileg ezek miatt ez egy biztonsági gyorsüzenet az agyból lefekvéskor, hogy "na, azért figyelj...". Szüleimtől hallottam régen, nem tudom, mennyire igaz, de nekem logikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!