Mi az ezotérikus magyarázat arra ,hogy miért álmodunk?
Szóval én nem tudományos magyaráztra vagyok kíváncsi!
Ha valami ,,hiteles"forrásból tudjátok a magyarázatott ,ami ezotérikus,spirituális akkor kérlek nevezzétek meg vagy linkeljétek be!
Ha saját magyarázat akkor kérlek írd oda azt is!
A jógát is szokás ezotériához sorolni.
Szerintem jogosan.
Patandzsáli jóga szutrái a világ, és benne az ember valódi mibenlétét világítják meg.
A kérdésedhez 2.18-2.28 szutrák kapcsolódnak. De ennek háttere, hogy az álmot Patandzsáli nem különbözteti meg mint speciális tudafolyamatot. A tudatfolyamatokat öt csoportba sorolja, melyek lefednek minden emberi belső működést. Az álom ezek között értelemszerűen az emlék(ezés) (smriti) és a képzelgés (vikalpa)"kategóriákba" esik.
Ezek mind érzékelési (észlelési) tárgyak. Ezen észleletek értelmezése összességében az általunk tapasztalt világ, pontosabban a személyünkhöz kötődő világlátás.
2.18-2.28 szutrák arról szólnak, hogy a tiszta észleléshez ezen téves világlátáshoz kötözöttségünket kell eloldani.
"A látvány célja az élmény (ami magához köt), de egyben ennek felismerésén át az is, hogy eloldozuk tudatunkat a megkötöttségből
2-es
Köszi.
Egyébbként most kezdtem el olvasni Patadzsali jóga szútráit :)
Ennek megvan a fiziológiai magyarázata, ami a valóság.
Most az érdekel, hogy milyen meséket találtak ki az álomról?
4-es
Ezotéria rovatban vagyunk így a mesék érdekelnének.
A miért kérdésre két megközelítésből lehet mindig válaszolni:
1. mi az okat valami történésnek, avagy minek a következménye...
2. mi a célja, tehát mi felé vezet...
Egyes a materiális logika megközelítése és eredménye egyben.
Kettes a transzcendens megközelítés, amit itt nevezhetünk ezoterikusnak is.
Szerintem kérdés kifejezetten az ezoterikus szempontra kíváncsi. Nem az bio-fizikai mechanizmusra, hanem arra, milyen szerepe van az álomnak az emberi tudat fejlődésében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!