Rövidlátók, szemüvegesek! Milyen a látásotok álmotokban?
A kérdés onnan ered, mivel tizenéves korom óta szemüveget viselek, rövidlátás miatt. Évtizedek óta használom a szemüveget, nélküle nem látok tisztán, de nem szeretem, ezért csak számítógépes, vagy aprólékos munkákhoz teszem fel, vagy ha odakint jobban szemügyre akarok venni valamit. Tehát már évek óta berögzülhetett, hogy a tőlem pár lépésre állóknak sem látom kristály tisztán az arcát, vagy az út túloldalán lévő táblát nem tudom leolvasni.
Mindezek ellenére álmomban soha nincs semmi baj a látásommal, sőt, kifejezetten élesen látok mindent, barmilyen távolságban, a legapróbb részletekig. Szemüveg talán egyszer volt rajtam álmomban, de amúgy nem szoktam szemüveget viselni álmomban sem.
Kíváncsi vagyok, mi az oka, hogy álmomban nincs ilyen problémám és hogy másnál hogy van ez?
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy álmunkban nem a fizikai szemünkkel látunk.
Akkor meg is válaszoltad a kérdésedet ("álmunkban nem a fizikai szemünkkel látunk") :) Én is szemüveges vagyok, de sosem figyeltem fel még rá, hogy szemüveggel vagy anélkül látok az álmomban.
Olyasmi összefüggésre gondolok, hogy ha becsukod a szemed, és el akarsz képzelni magadban valamit, az se úgy fog megjelenni a szemeid előtt, hogy homályos lesz, mert tudod milyen a normális látás, mert tapasztaltad.
Vegyünk például egy emberi arcot. Csak olyan emberrel tudsz álmodni akit valamilyen formában láttál mert az agy nem képes önállóan arcot alkotni. Ez elvileg egy bizonyított tény.
Ha ez igaz akkor feltételezem, hogy mivel ugye az agy generálja az álmot, ezért a legapróbb részletekig éles minden, hiszen tudod hogy néz ki közelről az adott tárgy vagy személy.
Én is szeműveges lennék 3 éves korom óta, de útálom a szemüveget, mert zavar a látásban, kilátok a keret fölött, alatt és oldalt,ott pedig homály van szóval emiatt kontaklencsét hordok. Egyébként én távollátó vagyok. +3 volt 3 évesen és a bal szememre még tompa látó is vagyok. Az elmúlt pár évtizedecskében csak 2.25 el lett erősebb. Ha nincs lencse a szememben, az összes ismerősöm elmehet mellettem az utcán, senkit sem ismerek fel, mert nem látom az arcukat,ha mozognak. Ha valaki velem szemben áll látom az arcot, de nem látok ráncokat, mindenki szép olyankor, még én is a tükörben 😊
Álmomban tökéletes tiszta képet kapok és emelett fiatal korom óta látom a másik oldalt, fénygömböket, sok mindent, emiatt nem is bánom, hogy a fizikai szememmel nem látok jól,mert talán akkor én is más lennék.
Az is èrdekes hogy álmunkban általában kortalanok vagyunk.
Ès az is hogy gyerekkori barátaink arcát sokkal fiatalabbnak gyerekesebbnek látjuk ,mint akit csak felnőtt korában ismertük meg.
Mondjak mèg ilyen èrdekessègeket?
Mondjál még nyugodtan. Tényleg érdekes mert ezt még nem figyeltem meg, pedig igen élénken emlékszem a legtöbb álmomra.
Kortalanságról... Hát általában igen, mondhatni kortalan vagyok álmomban. Bár többnyire fiatal úgy kb huszonévesre tippelném be azt a kort, amiben többnyire érzem magam, most 40 es éveimben vagyok. Voltam már álmomban idősebb is, saccra úgy 55-60 körüli. Furcsa érzés volt, nem igazán éreztem magaménak azt a testet. Ismerősök arcát én olyannak látom legtöbbször álmomban, amilyeneknek legutóbb láttam őket valóságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!