Átlehet venni az írányítást a tudatalatti felett?
Na pont erre gondoltam :)
Hogy olyan dolgokat is észre vegyünk, amit csak a tudatalatti vesz észre. De még csak uralkodni az érzéseken, pl. a fájdalman, mikor megszúr valami, vagy ha melegünk van, stb.
"Át lehet venni az írányítást a tudatalatti felett?"
Válasz: nem hiszem.
Tudni csak azért nem tudom, mert nem vagyok a témában szakértő. Kénytelen vagyok elővenni egy kapcsolódó cikket:
A cikk szerint a Max Planck Intézet neurológusai megállapították, hogy a tudatalatti aktivitás megelőzi a tudatos választást. Benjamin Libet demonstrálta, hogy a motorikus aktivitásért felelős agyi régió hamarabb sül el, mint ahogy a tesztalany döntést hozott volna.
E miatt az időrés és sorrend miatt úgy tűnik, hogy a tudatalatti az irányító, legalábbis egyszerű esetekben. Összetett esetekben pedig a kutató lehetségesnek tartja, hogy a szabad akarat mégis "bekapcsolódhat" a döntésbe az utolsó pillanatban és képes felülírni a tudatalatti választását. De ez puszta feltételezés, amely a szemléletünknek, hiedelmeinknek megfelel ugyan, de mégiscsak puszta feltételezés, és semmi nem indokolja a feltételezést, hogy lenne olyan pont, ahol a szabad akarat beelőzné az időben előbb aktiválódó tudatalattit.
Tehát az szűrhető le, hogy nemhogy az irányítás nem vehető át a tudatalatti felett, hanem "szabad akarat" egyszerűen nem létezik.
Az agynak csak annyi szerepe van, hogy döntèseinket a testünket irányítva megvalósítsa ès a testi funkciókat szabájozza (tudatalatt)
De a döntèseket nem az agy hozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!