Sok oldalon látni azt a "merre forog a balerina"-s bannert. Ha balra látod forogni, akkor a bal agyféltekéd a domináns, ha jobbra, akkor meg a jobb, vagy fordítva? Vagy csak humbug az egész, mint a többi?
És egyébként van jelentősége, hogy melyik domináns?
Értelmes válaszokat!
"Ismét írok...nem humbug, 3-man álltunk a képernyő előtt és mindenkinek más irányba forgott."
1. jobbra
2. balra
3. ????
Aang:
úgy értem, hogy kettőnknek jobbra 1nek balra, de én miután rájöttem a teknikára forgatni is tudtam.
istenem már az első hozzászólás is egy hülyeség..-.-
tisztázzuk:
Ha jobbra, vagyis az óramutató járásával megegyezően, akkor most éppen a jobb agyféltekéd a domináns. Ha balra, akkor pedig a bal.
Legtöbben, jobbra látjuk forogni a táncost, mindazonáltal meg tudod fordítani a forgást, ha koncentrálsz rá egy kics
úgy tudsz változtatni rajta hogy nem a lányra koncentrálsz hanem maga a képre nézd a képet egészébe ne részletbe...
ha nem sikerül akkor közben fordítsd el a fejed balra...
egyéb infó:
Először is tisztázzuk, hogy a balerina valójában nem forog semerre. Csak pixeleket látunk a képernyőn, amikből az agyunk asszociál valamire. Ugyanolyan optikai csalódás, mint amikor mikiegér rohangál a mozivásznon. A különbség az, hogy itt teljesen szimmetrikus és kellőképpen "pontatlan" ahhoz a balerina sziluettje, hogy valaki jobbra képzeli a forgást, valaki meg balra.
A balerina mozgása teljesen szimmetrikus és hiányoznak azok a vonalak, amik pontosan meghatároznák, hogy melyik irányba forog.
Akkor miért látjuk különbözőképp a forgás irányát és mitől függ az irány?
A forgás iránya az agyunk előítéletétől függ, hogy merre képzeljük azt. Semmi köze a jobb és bal agyféltekéhez
A forgásirány megváltoztatható, ha becsukjuk a szemünket és elképzeljük a másik irányba forogni, majd kinyitjuk. Ugyanez működhet, ha közbe nézzük a lábát és koncentrálunk rá, hogy a másik irányba lendül. De a legegyszerűbb módszer, ha össze-vissza tempóban pislogunk miközben nézzük.
Aki elég sokat nézi az animációt, az azt látja, hogy a balerina jobbra-balra lengeti a lábát.
Aki nem hiszi, vagy többet szeretne tudni, az keressen rá a "spinning dancer"-re wikipedián. Sajnos magyar szócikk nincs róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!