Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Van kereslet szakácsra? Aki...

Van kereslet szakácsra? Aki jártas a szakmában, tudna írni tapasztalatokat?

Figyelt kérdés
Idén fogok érettségizni, turizmus-vendéglátás szakon (BGE) szeretném folytatni és nagyon arra húz a szívem, hogy vendéglátásra szakosodjak, mert nagyon szeretek sütni-főzni, új dolgokat kipróbálni, kreatívan elkészíteni/tálalni, stb. Úgy érzem, hogy ezt tényleg lelkesen, szenvedéllyel tudnám csinálni. Ha tényleg oda fogok járni, akkor tanulnék vállalkozás-gazdaságtant is, még egy nyelvet az eddigi 3 idegen nyelv mellé, stb. Ez így együtt érne valamit a munkaerőpiacon?

2018. jan. 12. 13:47
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Te melyik országban élsz? Attól hangos a média hogy nincs ember a vendéglátásban.
2018. jan. 12. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Ez így van, tulajdonképpen majdnem mindenhol munkaerőhiány van az országban, de én most olyan helyekre gondoltam, amik színvonalasabbak annál, hogy bárkit felvegyenek és betanítsanak. Szóval tényleg olyan étteremre, szállodára, ahova nem csak beugrik az ember enni, hanem tényleg ad magára. Van egyáltalán jövője a vendéglátás eme hagyományos formájának? Hogy nem gyorsan beugrunk, gyorsan megkapjuk, elvisszük/házhoz rendeljük, kiszolgáljuk magunkat...
2018. jan. 12. 13:58
 3/9 szlory ***** válasza:
100%
Én azt látom, hogy egymást váltják a menő "Bisztrók" itt a belvárosban. Ami azt jelenti, hogy a minőségre mindig lesz munkáltató vállalkozó, az ügyfél aztán vagy megszereti, vagy megöli. De az elhivatott szakácsnak lesz jövője. Max nem ugyanazon a postacímen. Főleg idegen nyelvekkel. Amiket meg tanulsz, azzal azt éred el, hogy ha egyszer jön a nagy ihlet, magad is indíthatsz saját vállalkozást. Akkor már érdekesebb lesz, hogy az ügyfelek mire keresnek rá. Mindig az egyediség a kulcs. Nem a jó étel - az másodlagos. De pl. gratulálni tudok a töltött kürtős kalácsokat megalkotó párosnak, édesben és sósban is brutális. Na ilyenekre bármikor vevő leszek. :D
2018. jan. 12. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
89%
Ha ennyire penge vagy én bejárnám a világot inkább aztán hazajönnék és a referenciát felhasználva nyitnék egy tuti éttermet.
2018. jan. 12. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

" olyan helyekre gondoltam, amik színvonalasabbak annál, hogy bárkit felvegyenek és betanítsanak. "


Ahhoz azért jó pár évet le kell nyomni olyan helyeken is, ahova bárkit felvesznek, mert enélkül pontosan abba a kategóriába tartozol, hogy szóba se állnak veled, mert te leszel a "bárki akit nem tanítanak be".

Mivel pont telibe szarják mennyire vagy lelkes, meg kísérletező kedvű.

Alapvetően előbb meg kell tanulni főzni. Azt meg nem a suliban fogod megtanulni, meg nem is 1-2 év alatt.


Illetve "segédként" nagyobb eséllyel helyezkedsz el egy első osztályú helyen, ahol betanítanak, (jobban felvesznek ilyen posztra bárkit) mert szeretik maguk kitanítani a szakembereiket, és zéró alapra felépíteni a saját értékrendjüket, szemléletüket.


Hogy a lelkesedés, meg a nyelvtudás mennyit ér, attól függ, mi a cél.

Ha pénzt akarsz keresni, azt lehet vele. Ha a szakmának akarsz élni, ahhoz kevés.


" olyan étteremre, szállodára, ahova nem csak beugrik az ember enni, hanem tényleg ad magára. Van egyáltalán jövője..."


Őszintén szólva egyre kevesebb.

Ettől még lehet minőségi, meg igényes, de egyre szűkül ez a kör. Változik a világ, változnak az igények.

Valószínűleg -szerintem- sokáig fennmarad még ez a hagyományos vendéglátás, de hogy egyre kevesebb helyen lehet majd ilyennel találkozni, az 100%!


Ilyen szempontból amúgy nem egyszerű hosszú távon (évtizedekről beszélek) érvényesülni. Mert mindig deformálódik ez az egész nagy massza, hol így, hol úgy.


És nem mindig lesz (mint ahogy nem régóta van ) munkaerőhiány, sőt, igazi hiány most is inkább csak a csicskább helyeken van. A jobb helyekre teljesítmény kell hogy bekerülj.

Szóval az úgy elég ritkán van, hogy te kitalálod, hogy a hagyományos éttermi vendéglátásban akarsz érvényesülni, és csak ilyen helyeken akarsz dolgozni.


Majd ha saját boltod lesz, megválogathatod az irányt (bár akkor is azt kell adni, amire kereslet van)

de amíg szakács vagy, alkalmazottként, addig azt a stílust, szemléletet, üzletpolitikát kell átvenned, és részévé tenned a napi munkádnak, ahol éppen dolgozol!!!

Hangsúlyozom, ami ettől lehet első osztályú hely, de lehet, vagy éppen egy önkiszolgáló , ahol magasabb minőséget várnak el, mint egy michelin csillagos étteremben.


Főzni nagyanyám is tud, ehhez nem kell szakácsnak lenni.

Ez a szakma nem arról szól, hogy te kitalálod, hogy ilyen, meg olyan helyek érdekelnek.

Sokkal inkább arról, hogy bármelyik területen meg tudd állni a helyed, nem csak akkor ha csipesz van a kezedben, hanem akkor is, ha fakanál.

És bárhova változzon a világ, mondjuk 20-30 év múlva, akkor is át tudd venni az igényeket!


Mert a munkában is ugyanúgy érvényes, csak azt a munkát tudod eladni, amire igény van.


De ahogy kezdtem is, attól függ, mi a cél.

Ha csak pénzt akarsz keresni, akkor ilyen alap "tudás" (hazudjuk annak) is elég, amit az iskola ad, külföldre.


2.-os tanuló szinten, ha jól beszéled a nyelvet, 3-szor annyit tudsz keresni, mint ha itthon lenyomsz 5 évet, csak hogy némi tapasztalatod, meg alku pozíciód, és megcsípsz egy aránylag normális helyet!

2018. jan. 12. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes választ! Bár ez tényleg félreérthető lehetett, nem úgy értettem, hogy rögtön felső kategóriás helyen szeretnék dolgozni, hanem, hogy hosszútávon ez lenne a cél. Hiszek a hierarchiában és a szakmai tapasztalatban, hogy be kell járni az utat és az egyes lépcsőket a feljutáshoz. És igen, dolgoztam már gyorsétteremben, legalább láttam, hogy milyen. Érettségi után olyan munkát fogok keresni, mint kávézó, konyhai kisegítés, reggeliztetés, stb. Aztán ahogy tanulok, lépkednék felfelé.
2018. jan. 12. 15:11
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha kezdésnek eltudsz menni egy szállodába akkor már előnyöd van bőven a későbbiekben. Egyébként ha akármilyen konyha jó lesz, egy csárda vagy valami gyors étterem, vagy szezonális helyeken akarsz dolgozni például Balaton környéke fogsz találni helyet. Lepkehálóval alig tudnak embereket befogni, ha magadtól mennél tárt karokkal fogadnak! De nézd az ország nyugati felén, esetleg Közép-Dunántúlon vagy Budapesten vagy környékén erősen állítom hogy 2-3 nap alatt már meglenne az állásod. Nagynéném szakácsnő világ életében ezt csinálta, most 48 évesen szinte könyörögnek neki különböző menzáknál, kisebb szállodákból keresik fel hogy menjen oda dolgozni. Inkább fizetnek neki 30-50 ezer forinttal többet az átlagnál csak menjen. Ki is használja ezt a helyzetet tavaly 4 munkahelye volt, ami nem jött be neki tovább állt és ment máshova. Ha ott sem találta meg a helyét akkor lépett.
2018. jan. 12. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Egy JÓ szakács fellendíthet egy helyet, ahogy egy rossz tönkretehet.

Mi és még nagyon sokan mások, jártunk egy szerény kis helyre, ahol fantasztikus volt az étel minősége és külleme.

Annyira jól ment a bolt, hogy megvették a mellettük levő nagyobb helyiséget is, terjeszkedtek, dizájn, recepciós lányok, stb.

A régi szakács valamiért elment, lett helyette két új.

A kaja minősége lesüllyedt napközis menza szintre, de mégis árat emeltek.

Az emberek elmaradoztak, először csak az egyik recepciós lányt küldték el, majd a kettőből az egyik szakácsot ...

A két terem közül az egyikben már villanyt sem gyújtottak, az asztalok sem lettek megterítve.

A múlt héten bezártak.

2018. jan. 12. 15:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
66%

Itt is állandóan keresik a szakácsokat.


Aszongya: kiemelt bérezés, nettó 1100ft/óra.

És csodálkoznak, ha mindenki megy külföldre.

Egyébként ez tényleg egy jó fizetés. Van, ahol a minimálbért fizetik, pl. közintézményekben.

Nem lesz egyszerű lentről kezdeni.

2018. jan. 12. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!