Melyik pizzázókban készül Budapesten durum lisztből a pizza?
Gyáltalán nem egészségesebb a durum ezt a hülyeséget amivel etet a média felejtsétek már el.
A durum ugyanolyan feldolgozott fehér búza csak egy másik fajtája.
Nincsen benne se több rost se több vitamin, egyszerű szénhidràtokból (cukrokból) áll.
Egészségesebb a teljes kiőrlésű, a rozs, korpa, árpa, zab, kukorica.
A durum népbutítás és ugyanolyan rossz mint a sima fehér kenyér.
Ezt én sem tudom miért kapták fel, de színtiszta átverés. AKi nem hiszi nézzen utána még a wikipédián is fent vannak az adatai...
A sima búzaliszt adatai:
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 1,418 kJ (339 kcal)
Carbohydrates
72.57 g
Sugars 0.41 g
Dietary fiber 12.2 g
Fat
1.87 g
Protein
13.70 g
Vitamins
Thiamine (B1)
(39%)
0.447 mg
Riboflavin (B2)
(18%)
0.215 mg
Niacin (B3)
(42%)
6.365 mg
Pantothenic acid (B5)
(20%)
1.008 mg
Vitamin B6
(26%)
0.341 mg
Folate (B9)
(11%)
44 μg
Minerals
Calcium
(3%)
34 mg
Iron
(30%)
3.88 mg
Magnesium
(39%)
138 mg
Manganese
(181%)
3.8 mg
Phosphorus
(49%)
346 mg
Potassium
(9%)
405 mg
Sodium
(0%)
5 mg
Zinc
(31%
A durumé:
Durum
Mennyiség /
100 g
Kalória (kcal) 338
Lipidek 2,5 g
Koleszterin 0 mg
Nátrium 2 mg
Kálium 431 mg
Szénhidrát 71 g
Fehérje 14 g
A-vitamin 0 IU C-vitamin 0 mg
Kalcium 34 mg Vas 3,5 mg
D-vitamin 0 IU B6-vitamin 0,4 mg
B12-vitamin 0 µg Magnézium 144 mg
--> egyedül magnéziumból van több benne, ugyanannyi fehérjét, cukrot/szénhidrátot, kalóriát, zsírt tartalmaz...
A durumliszt más búzafajtából készül, de nem a fajta miatt egészségesebb, hanem mert itt is a teljes múzaszemet leőrlik, vagyis az is teljes kiőrlésű. Azért egészségesebb, mert így lassú a felszívódása.
A szénhidrátokat és cukrokat nem csak mennyiségük alapján érdemes rangsorolni táplálkozáskor, hanem a felszívódás fajtája alapján is (különösen akkor, ha valaki cukorbeteg, vagy inzulin rezisztens), de ettől függetlenül is érdemes a tápanyag felszívódás sebességét is figyelembe venni diétánál.
A kérdésre viszont senki sem válaszolt érdemben, mindenki egyetlen szóba kötött bele. (Azért senkit nem pontoztam le.)
A sima durum marhára nem teljes kiőrlésű, csak ha rá van írva.
A sima durum ugyanúgy finomított. A durum nem az őrlés módját, hanem a búza fajtáját jelöli.
"A szénhidrátokat és cukrokat nem csak mennyiségük alapján érdemes rangsorolni táplálkozáskor, hanem a felszívódás fajtája alapján is (különösen akkor, ha valaki cukorbeteg, vagy inzulin rezisztens)"
De a durum ugyanúgy egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, tehát gyors felszívódású.
Hacsak nem tk., de mint írtam, azt külön jelölik.
Téged jól átvertek...
Sajnos nem vagyok 100%-ig biztos a válaszom helyességében, de én úgy gondolom, hogy a kifejezetten olasz tulajdonú pizzériákban az eredeti recept szerint, durumlisztből készülnek a pizzák.
Én azt mondanám, hogy esetleg kérdezz rá telefonon.
Marcello Ristorante e Pizzeria
Cím: Budapest, Bartók Béla út 40, 1111
Nyitva tartás: 12:00–23:00
Telefonszám: (1) 466 6231
Bocanova Étterem, Pizzéria
Cím: Budapest, Kassai tér 14, 1142
Nyitva tartás: 12:00–23:00
Telefonszám: (70) 410 4433
#5-ös, itt azt írják, hogy "A durumliszt (akár teljes kiõrlésû, akár nem) jobb GI-vel rendelkezik (mint a finomított búzaliszt, mindig ez a hasonlítási alap a liszeknél), olyannyira, hogy cukorbetegeknek ezt a lisztet illetve a durumtésztát ajánlják rutinszerûen a dietetikusok."
Észrevetted, hogy egy tökéletesen nem hozzáértő oldalról linkelgetsz? Béres Alexandra, most komolyan? Mi köze a táplálkozástudományhoz?
Nézd már meg a tényeket, hogy a durumban is ugyanannyi cukor van, ugyanolyan kevés a rost és nem összetett szénhidrátokból áll, tehát cukorbetegeknek ABSZOLÚT nem ajánlható, akkor se, ha xy írt egy idétlen blogbejegyzést róla.
#6-os, köszi, hogy a kérdésre válaszoltál, neked ment a pacsi érte.
igen, én is úgy gondolom, h az olasz pizzázók esélyesebbek ebben, csak furcsa, h nem írják sehol. marad a rákérdezés, de azért remélem, jön még valami hasznos tipp ezzel kapcsolatban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!