Miert nem lett olcsóbb az áfa változás utan a mekiben burger kingben pizza kingben a kajalas ott fogyasztva?
Mert az árképzés nem így működik. Semmi köze az áfához.
Nem egy államilag szabályozott árú termékről beszélünk, korlátozott haszonnal.
Az árképzés (ilyen helyen) úgy történik, hogy tapasztalatokra alapozva, meghatározzák azt az árat, amit a legtöbb vendég hajlandó kifizetni a termékért.
Ennek csak minimálisan van köze az alapanyag árához, vagy az össz. előállítási költséghez.
Úgy határozzák meg, hogy ha több lenne, túl kevesen vennék, ha kevesebb lenne, akkor túl sokan, tehát drágábban is el lehet adni.
Ezt az egyensúlyt kell megtalálni, figyelembe véve az előállítási költséget, a konkurenciát, stb.
Ennyi.
Ha ez megvan, akkor ebből a végső eladási árból számítják visszafelé, hogy a végösszeg hány % áfát tartalmaz.
Hogy most kevesebb lett ez az összeg, az az ő dolguk, semmi közöd hozzá.
Úgy is értelmezheted, hogy az áfacsökkenés nem a te kedvedért történt.
Az áfacsökkenéstől nem lett kevésbé keresett termék amit árulnak, se olcsóbb konkurencia nem jelent meg a piacon, tehát az ég világon semmi értelme levinni az árakat.
ki hisz a tévének? :)
egyébként marha nehéz kezelni ezt a két áfát, mikor kell alacsonyabb, mikor kell magasabb kulcsot alkalmazni, ezt hogyan számolják el, hogyan tartsák nyilván, hogyan könyveljék le, hogyan leltározzanak..., nem egyszerű
Hát akkor a tv-ben hazudtak.
Hogy 1 terméknek ugyanaz az ára 2féle áfával, azt csak valami könyvelői trükkel lehet megoldani, gondolom majd levédik valahogy.
Amúgy valószínűleg nem pont a mekinek akartak kedvezni, annak aztán tökmindegy, olyan haszonkulccsal dolgozik, hogy semmit nem jelent nekik az a pár ft.
Inkább az éttermek miatt, hogy hosszú távon több pénz maradjon az üzletben, ne vigye el az adó a bevételt.
Így talán még a maradék maréknyi szakember az országban tartható.
Ami nyilvánvaló hülyeség, mert tiszta nyereségben szintén nem túl sok realizálódik ebből, szóval ezzel nem fogják megváltani a világot.
Igazából azt kell felismerni, hogy pl 500 km-rel nyugatabbra, pont ugyanilyen beszerzési árak mellett 4×-es haszonnal dolgoznak az éttermek, mint nálunk.
És úgy lehet, olyan bevétel mellett normálisan üzemeltetni, normális szakemberekkel, nem kizsákmányolva, nem meglopva a vendéget, meg az államot, betartva a hatósági előírásokat, stb stb...
AZ államnak jelentős bevétele van a turizmusból, pláne nyáron, viszont ott tart a helyzet, hogy hiába jönnek a turisták, gyakorlatilag senki nem látja őket vendégül, (kis túlzással) mert nem éri meg.
Többek között ezért akar az éttermi vendéglátásban több pénzt hagyni az állam.
Elvileg '18-tól 5%-ra fog csökkenni, na annak talán lesz valami érdemi hatása hosszútávon.
Nem, akkor sem lesz olcsóbb semmi, csak ha elmész egy étterembe, talán kisebb eséllyel kapsz szart, mert meg bírnak fizetni hozzáértő embereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!