Nagyon gáz lenne ha ma este nem adnék borravalót a pincérek az étteremben?
Nehogy azt hidd, hogy a pincérek borravalója mindig meüti a 10%-ot. Általában 4-6% között szoktunk leadni, persze helyfüggő.
A magántanár annyi pénzt kér el, amennyit akar, persze a józanész keretein belül, és képességeitől függően. Annyi munkát vállal, amennyit akar, és olyan emberekkel dolgozik, akikkel akar. Teljesen más világ. Persze, lehet ott is jelen van a kényszer, és persze, kivetíthetőek a fent leírtak valamilyen értelemben bármelyik szakmára, de úgy gondolom a felszolgáló és a pedagógus szakma nem összehasonlítható.
Értem én amit mondani szeretnél, de nem szonte csak a pincér kap borravalót. Kozmetikus, masszőr, edző, futár (akár étel akár csomag), fodrász, műkörmös, pedi-manikűrös, orvos ( bár ott hálapénznek hívják ) és sorolhatnám, rengeteg szakmában jár gyakran. Nem azt mondom, hogy mondjuk egy bolti eladó nem érdemelné meg, ők is hasonló helyzetben vannak, mint a pincérek, bár jóval enyhébb követelmények mellett, de azért azt is nézzük, ki mennyit tanult ezért. A VIP eladó szakmai képzést még egy zokni is el tudja végezni, ne értsetek félre, senkit nem akarok megbántani.
Oké, a pedagógusok rengeteget tanulnak a szakmájukért, diplomáért, és rosszul keresnek, sokszor hálátlan a munkájuk - kicsengetés után dolgozniuk kell otthon, stb., ahogy az ovónőknek is. Ők mondjuk elismerem, megszívták, de próbálnak is tenni ellene, megérdemelnék a magasabb fizetést, sajnos eddig sokra nem jutottak. Ebbe speciel belelátok, mert van néhány pedagógus barátom, akik mesélnek a munkájukról, es a saját szememmel láttam, mennyi munkájuk van otthon.
Ez majdnem mind tévedés.
"A magántanár annyi pénzt kér el, amennyit akar, persze a józanész keretein belül, és képességeitől függően."
Annyit ammennyit adnak. És a mérték a legolcsóbb. Sajnos keveseket érdekel a minőség.
"Teljesen más világ. Persze, lehet ott is jelen van a kényszer,"
Igen, mivel a cégek kihasználják,nem fizetnek, halogatják, a magánt meg fentebb írtam.
"de úgy gondolom a felszolgáló és a pedagógus szakma nem összehasonlítható. "
Ebben igazat adok. A pedagógus legalább 2x annyit tanul, és ugyanúgy jópofiznia kell, magyarol be kell nyalni az ügyfélnek. És felszolgáló nélkül még lehet élni, ez a szomorú igazság, de pedagógus nélkül hülyék maradnak a gyerekeink.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!