Hol lehet Budapesten gyros-t kifliben kapni?
Nyíregyházán hagyománya van ennek, mikor a rendszerváltás után eléggé megérte vállalkozásba kezdeni, de alapanyagoknak még híján volt az ország (vagy ha volt is pita, drágábban, mint hogy egy utcai árus ki tudta volna termelni) akkor terjedt el így ott.
Miskolcon pl akkor még gyros se volt, csak melegszenya, fr.pirítós, hambi hotdog, stb. Mikor lett gyros, az már pitás volt.
Nyíregyen meg sok helyen maradt a kiflis változat.
Én kb otthon érzem magam az országban bárhol (bár miskolci vagyok) most már (bő 2 évtized elteltével) természetes, hogy pitában adják, és úgy eszem a gyrost, de a gyros-szal kiflis változatban ismerkedtem meg anno, ezért úgy enni mindig is egy nosztalgikus érzés marad, kicsit olyan, mint ha hazaérkeznék, és anyám főztjét enném.
Mivel olyan sehol a világon nincs máshol.
Gyros kifliben sincs sehol máshol! :)
(Hogy szakmázzunk is egy kicsit, - akit untat, ne olvassa el- szóval a gyros eredetileg arról szól, hogy viszonylag olcsón betolj valamit az arcba, amiben van nyílt hőn sült hús, (amit adott helyen tenyésztenek) zöldségféle (ami adott helyen sok van olcsón) beletömve valami lepényfélébe, ami adott helyre jellemző.
Az "eredeti" gyros ezért pl Algériában kecskéből, Marokkóban bárányból, Görögországban sertésből készül, pont ilyen változatos a zöldség (akár gyümölcs!) félék felhasználása, meg az is, milyen lepénybe, kenyérfélébe töltik, meg az is, hogy hogy töltik meg.
Megnyitva, beletömve, vagy vékony lepénybe csavarva, erez változata van, és mindegyik esküszik, hogy természetesen az övé az eredeti! :)
Szóval ha egy gyros Magyarországon csirke felső combból készül, és kiflibe töltik, az én értékrendem szerint semmi probléma nincs vele, sőt, az étel alap elméletét követve, pont hogy autentikusabb (helyi olcsón előállított alapanyagból készült gyors kaja) mint ha szolgai módon próbálnánk másolni valami soha nem látott ország elkészíthetetlen receptjét (mert úgyse lesz olyan, mint Marokkóban).
Persze, Magyarország, mint nem őshonos gyros zabáló nemzet, nyilván átvette a mediterrán/közel-keleti régióból, és eljárásban, konyhatechnológiában, fűszerezésben követi a hagyományt.
De akár pár száz év múlva , simán lehet, hogy magunkénak fogjuk érezni ezt az ételt, (mint a lecsót...) és akkor bizony a nyíregyházi lesz az eredeti magyar gyros, amit saját ízlésünkre, az ország adottságaira formáltunk.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!