Mennyi borravalót illik adni?
" De fejlett országokban nem adunk "
Nem tudom, honnan írsz, de ha Magyarországról, akkor ezt a mondatot úgy kéne helyesbíteni:
De fejlett országokban nem adnak...
Ételrendelésnél nem kell jattot adni a futárnak, csak, ha szeretnél.
Étteremben 10%, kivéve, ha nincs szervízdíj, ill. ha a szolgáltatással nem vagy megelégedve.
Előző, úgy értetted, kivéve, ha VAN szervízdíj. (bocs a javításért)
Ja, egyébként a klasszikus pizzafutár nem egyenlő a mostanában jobban elterjedt ebéd kihordós megrendelős futárral, nem keverjük össze a 2 munkakört.
na meg azért a "fejlett országok" szakértőjét kérdezném, hogy ott mennyit keres egy pizzafutár, milyen jogviszonyban, és hasonlítsuk össze az itteniekkel...:D
180-220 Ft-os címpénzért dolgozni, nulla alapbérrel, legtöbb helyen semmilyen más juttatással, és még nem is bejelentve.
csak ennyire vagyunk lemaradva a fejlettebb országoktól, és ennek a futárok a legkisebb elemei...:D
meg ahhoz, hogy kicsit felzárkózzunk, pont ezen a gondolkodásmódon kéne változtatni.
mert azt persze irígylik, amikor az osztrák vendéglátós vagy akármilyen helyen dolgozó még kap nyári meg karácsonyi jutalmat +1 havi átlagbérként, de fordított esetben te se jutalmaznál olyanokat, aki érted van. :D
de jó, sajnos ez a kérdés is átment egy ilyen veszekedősdibe 1-2 spúrember miatt.
szerintem is olyan reális a 25ezer.
A pizzafutár kereset irreleváns. Nem nekem, a rendelőnek kell eltartanom vagy kiegészítenem a fizetését.
Borravaló az extra szolgáltatásért, kiszolgálásért jár a vendéglátásban. Azért nem jár, ha megrendelek egy ételt és kihozzák a pénzemért. Ez ALAP.
ha mondjuk felviszi neked a 4. emeletre, az már majdnem plusz :D mondhatná a kaputelefonba azt is, hogy gyere le érte, ő címre jött, itt van a ház előtt. :D
pont, ahogy mondod, a borravaló akkor jár, ha egy többletszolgáltatást kapsz. csak nehéz megjeleníteni ezt a többletszolgáltatást tegyük fel egy "ingyen szállításos" pizzériánál, hiszen valamilyen szinten úgyis be van építve az árba, mint ahogy a haszon is, és ezt a két dolgot nem tudod az árból elkülöníteni.
de például az is többletszolgáltatás, amikor valaki nagy címlettel fizet. a futárnak nem az a dolga, hogy számolgassa a visszajárót, hanem hogy kivigye a kaját :D
hányszor jártam már úgy, amikor az 1560-as rendelést kifizette 5ezressel, és még véletlenül sem fért volna bele az a 40 Ft, hogy felkerekítsük 1600-ra. aztán ha a következő címre már nem marad apróm se, akkor meg én vagyok a felkészületlen, meg a szemét, mert elküldöm a megrendelőt a legközelebbi boltba, hogy legyen már szives felváltani...:D ilyen még hálistennek nem történt velem, de közel már voltam hozzá...
úristen hányan lesztek ennyi pizzára? :D
Amúgy végül mennyit adtál?
Én 24.000-et adnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!