Debreceni hagymás vér hogyan készült?
Vér sütve
4-5 liter disznó- vagy marhavér, 2-3 kávéskanálnyi őrölt bors, 3-4 tetézett evőkanálnyi zsír, 3-4 közepes fej hagyma, só.
"A vért tisztán kell meggyűjteni, kimosni nem lehet. Ha friss, félreteszem megaludni. Azután feldarabolom, és kevés babérleveles vízben félig megfőzöm, megabárolom. Zsírban sok hagymát pirítok, és a vért még kisebb darabokban belevágom. Fedő alatt gőzölöm, sütöm. A són kívül borssal is meghintem bőven. Kenyérrel fogyasztjuk."
Én ugyan nem debreceni vagyok, de régen mi is sütöttünk hagymás vért.
Amikor leszúrták a disznót, anyám egy fakanállal állandóan keverte a kifolyó vért, hogy ne alvadjon meg.
Majd egy részéből (ami nem kellett a hurkába) csinálta a hagymás vért reggelire.
Zsírban karikára vágott hagymát pirított, ráöntötte a vért, megsózta és készre sütö9tte.
Egyrészt senki nem fogja tudni, hogyan készült egy 30 évvel ezelõtti apró étteremben az egy étel, másrészt nyilván nem volt benne semmi különleges, max valami plusz fûszer.
Sokkal valószínûbb, hogy az eltelt idõ miatt emlékszel sokkal finomabb ízre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!