A szállodai hierarchiában a head chef és a restaurant manager azonos szinten állnak?
Nem, ha a head chef a főszakács, akkor a restaurant manager a terem főnök, vagy étterem vezető.
Márpedig azok azonos szinten állnak.
De ezt az adott hely is befolyásolja, a konkrét személyek tapasztaltsága pl.
Szerintem pedig ezt csak a hely dönti el hogy ki kinek a beosztottja és főnöke.
Én egyébként az étterem vezetőt tenném magasabb helyre, mert neki kell foglalkoznia az üzlet anyagi megtérülésével, a főszakácsnak meg csak menüt kell írnia, esetleg főzni. Ő nem alkalmas semmilyen gazdasági kérdés meghozatalára. Általában. De persze akár lehet a két személy egy és ugyanaz, mondjuk egy hotdogárus, vagy talponálló esetében.
"A főszakácsnak meg csak menüt kell írnia esetleg főznie"...
Akkor még te se voltál komoly helyen... Általában a főszakács csak irodai munkát végez, illetve ránéz ellenőrzésszerűen a konyhai csapat munkájára, de közvetlenül a terepen - a konyhában - is már a sous chefek, illetve chef de partiek irányítják a munkát.
"az étterem vezető"
Az egy másik poszt.
Tényleg étterem függvénye a beosztás, mert a tényleg nagy éttermeknél van külön a "pályán" a manager, aki a vendégekért felel, a konyhában ott van a head chef, aki pedig minden konyhai eseményért felel, tehát a beszerzéstől a keze alá dolgozók munkáján át egészen az étel esztétikai minőségéig és van külön esetleg az étteremnek egy vezetője és pluszban a tulaj.
Viszont a fenti beosztás szerintem mégis az esetek nagy részében nem teljesül. Pl.:
- Egy kicsi étteremben általában csak néhány pincér dolgozik (sokszor egyetlen), neki elvileg a főnöke a séf, de gyakorlatilag ha csak nagy hibát nem vét, ez a kérdés elő sem kerül, nincs valódi alá-fölérendelés.
- Nagyon gyakran a séf vagy a manager közül valamelyik (ismerek olyan éttermet is, ahol mind a kettő) tulaj (és csak ők ketten dolgoznak az étteremben), ez nyilván felforgatja az éttermi hierarchiát.
Egyébként én egyenrangúnak gondolom őket, mind a ketten olyan terepen dolgoznak, amihez a másiknak "semmi köze".
Köszi a válaszokat! Ahogy írtam egy szállodáról (4* kb 400fő) van szó, tehát nem egy kis étteremről, vagy hotdogosról stb.
Aki azt írja, hogy a főszakács csak az ételkészítéssel foglalkozik, az kb semmit nem tud a vendéglátásról. Épp hogy 80-90%-ban nem azt csinálja. Szóval leginkább hozzáértők válaszát várom.
Hát én eddig ahol főztem, "terepen" nem igazán találkoztam még a séffel, még egy siófoki 4 csillagosban sem, ott is csak a sous chefek irányítottak közvetlenül, a séf az csak irodai munkát végzett, illetve néha néha ránézett hogy minden passzol-e. Dolgoztam Michelin csillagos séffel, ő általában végig járt minden posztot, hogy mindenkinél minden rendben, mindenki jól van, és csak nagy stressz esetén jött ki az irodából főzni, illetve új étlap esetén, új étel esetén ügyködött közvetlenül a konyhában, esetleg a tálalónál dolgozott, de nem ez jelentette a munkája nagyrészét. A mostani helyen, ami szintén egy 5 csillagos szálloda, szintén csak irodában ül a séfünk, és csak néha körbenéz, hogy minden rendben, illetve kihelyezett rendezvényeken velünk tálal. De nagyjából ennyi. Olyat, hogy ő főzne meg egy levest, nem igen látni.
Lehet hogy a londoni éttermekben, szállodákban más a bevett szokás, bár ez igazából függ szerintem séftől is, de eddigi tapasztalataim alapján ételkészítésben nem vesznek részt, és csak nagy szükség - vagy nagyon fontos vendég - esetén állnak a tálalóhoz is, mert azt is inkább a sous chefek végzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!