Megéri ezt a kést megvenni?
Első szakácskésnek akarom, hengerelt acél kést venni mert saját tapasztalat hogy gyorsan kimegy az éle. Valahogy nagyon megfogtak a damaszk kések szemnek is tetszetős meg azért látni hogy anyag is van benne.
Egyáltalán nem éri meg.
-A hengerelt acél teljesen tökéletes, valamivel hamarabb kimegy az éle mint a kovácsolt acélnak, de ugyanennyivel hamarabb meg is tudod élezni.
(Csak előbb meg kell tanulni jól élezni!!!)
Ha viszont egy kovácsolt acélnak kimegy az éle, (mondjuk nem 5 napig bírja, hanem 10-ig) akkor azzal mit csinálsz? Havonta fogod köszörűshöz vinni, mert hogy azt nem élezed meg acéllal, az tuti.
60 hrc brutál kemény, azzal birkózhatsz, mire élt varázsolsz rá.
-Ráadásul ez egy vadászkés. Túl vastag a pengéje, töri a roppanósabb alapanyagot, gagyi a törés a penge oldalában, és nincs meg a klasszikus francia szeletelő alak, csak egy olyasmi.
-Ráadásul még 20 cm sincs, egy jégsalátát se ér át.
-Ja, és nem vagyok benne biztos, hogy az ántsz, meg az állategészségügy nagyon díjazná ezt a fa markolatot.
Ami egyébként annyi víztől, mint ami egy konyhán éri, pár hónap alatt tönkremegy.
"meg azért látni hogy anyag is van benne"
Egy KÉSNÉL ez az, aminek semmi jelentösége, NEM az a lényeg, hogy nehéz meg vastag legyen, hanem hogy elég éles legyen, jól tartsa az élét, és te magad meg tudd élesíteni!!!!
Határozottan az 1. venném meg.
Univerzális alak, jó méret, jó markolat.
Ha jól értelmezem, ez hengerelt acélból készül. Semmi baj nincs vele, ha megtanulsz jól élezni, (csak legyen aki megtanít, mert ez alap probléma szokott lenni) akkor ez egy hálás darab.
A 2-at nem ismerem, de ránézésre se venném meg, Túl hosszú az egyenes szakasz benne, nem gördül végig a vágódeszkán, sokkal kevesebb dologra tudod használni, sokkal kevesebb vágási technikát tudsz vele gyakorolni.
A 3. szintén icel, de kovácsolt acél. Ennek jóval makacsabb a pengéje. Nem hiszem, hogy ezt ki tudnád használni, de végül is ha találsz egy minőségi műköszörűst, aki rendszeresen felpolírozza, és nem ilyen misterminit barbárkodást csinál, akkor jó is lehetne.
A markolata egyáltalán nem tetszik.
Nyugis, tiszta munkához, hidegkonyhán, ahol még a kezed se izzad, oda talán jó, de ilyen munka elég ritka.
Ez a fém markolat meg eléggé csúszós, bármi kerül rá.
Ha jól élezel, akkor esetleg bevállalhatod a kovácsolt acélt.
Annyi a lényeg, hogy legyen egy nem túl finom, jó minőségű acél, és minden használat után tedd rendbe a kést.
Ne várd meg, míg kimegy az éle! Mindig húzz rajta egy kicsit, és kis élszöget tarts!
(...bár ez a fém markolat még mindig zavar)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!