Melyik a jobb választás nagy vendéglátás részére rendelt tál vagy főzés és az italok?
Március elején összeül a család. Bevallom még ilyen nagy vendégséget nem szerveztem és időben el akarom kezdeni.
A kérdéseim a következők lennének.
28-an leszünk, ebből 3 gyerek (13, 10 és 8 évesek).
Mivel ennyi fő, csak bográcsban jöhet szóba étel ha főzésről van szó ami marhapörkölt lenne nokedlival.
Mennyi marha hús kellene? Én nagyjából 10 kg-t lőttem be.
Nokedli mennyi lisztből kellene?
A másik a tál rendelés. A hely ahonnan szoktunk rendelni 4 fős talakat kínál, egy tálon van 8 szelet hús plusz a köret. Ez árban húzósabb, viszont ezért csak el kell menni mielőtt jönnek a vendégek.
Szóval itt is 9 tál reális lenne?
Majonézes salátát legalább egy 2 fajtát csinálnék hozzá.
Illetve az italok. Az a legnehezebb.
Mennyi üdítő? Mennyi sör?
Én első blikkre 30 üveg üdítőt írtam fel. Sörből pedig 2 tálcával 48 db.
Ezt leginkább te tudod, melyik jobb választás, inkább fizetsz, vagy inkább dolgozol?
Egyébként galuskából nagyon szűken mérve is kell 7 deka/fő, (mármint liszt) de ha következetesen tartod a kalkulációdat, (kb. 35 deka hús/fő) akkor galuskából legalább 10 deka/fő, tehát 3 kg liszt, 20 tojás (18).
Azt se egyszerű ám kiszaggatni!!! Otthoni körülmények között, még fél kilósával is izmos adagok!
Tudod, mennyi lesz az, mire elkészül? És azt még be is kell melegíteni! :D
(Megjegyzem, arányaiban egy adag pörkölt 20-25 deka hús, (per fő) galuska meg 10 dkg liszt/fő, úgyhogy a 10 kg hús az elvileg 40 adag pöri, amihez 4 likó lisztből kéne galuskát szaggatni, de 28 főre biztos, hogy elég 3 kilóból. Csak az arányok miatt mondom.)
Következő szempont:
A pörkölt csak 1 féle étel. Mindenki szereti, és mindenki ugyanúgy? A tálon, a 8 szelet hús, biztos, hogy nem egyforma, hanem minimum 3 fajta. Tehát, tudnak cserélni, szükség esetén, ízlés szerint.
Következő szempont:
Az étterem, biztos, hogy nem 35 dkg hús/ adaggal számol, hanem fele annyival. Úgyhogy még a 9 tálon is, a nettó hús mennyiség, az összesen max 6 kg lesz!
Az is igaz hogy szelet húsokra kevesebbet számolunk, szóval elég mennyiség. 9 tál, az fejenként 20 deka húst jelentene, de van rajtuk ilyen olyan bunda, stb, szóval 20 dkg/fő, az elég, és igen, a 9 tál az reális abban az esetben, ha ilyen bővebb adagokban gondolkozol.
De akár meg is oszthatod. Rendelsz is, meg csinálsz is.
-Mégtöbb féle étel lesz, nem csak készétel, vagy csak frissensült, hanem készétel is, meg frissensült is.
-Csökkented a költségeket, mert mondjuk elég 4 tálat rendelni, ahhoz pedig elég 5 kg húsból pörkölt. (egyébként 4-ből is)
-Csökkented a munkát, mert ehhez így másfél kiló lisztből is elég a galuska.
Italokból ne feledkezz meg a töményről, és a borról. Én azért vennék borból száraz vörösből, és édes fehérből vagy 3-3 üveggel, ezen felül töményből beszereznél valami környékbeli házipáleszt, plusz egy üveg unikumot, meg egy üveg whiskeyt.
Ez a része már attól függ, mennyire piálós banda, illetve mi a cél, mekkora berúgás, meddig tart a bulis, milyen jellegű, stb...
A piában az a jó, hogy jó a szavideje. Nehezen romlik meg. Szóval nem nagy tragédia, ha marad, majd lassan elkopik, vagy elajándékozzátok, ha marad.
Teljesen jól lőtted be mint a pörkölt mind a sültes tálat.
Sör, üdítő sokáig eláll.
Ételből ha marad csomagolhatst is a vendégeknek.
#5-ös! A galuska, az 30-40 dkg/fő. A 10-12 dkg, az a hozzá felhasznált liszt mennyisége.
Ha már csak úgy tudsz válaszolni, hogy felhasználod az 1-es válaszom, legalább értelmezd helyesen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!