Feltűnt nektek is hogy folyamatosan csökkennek az adagok? Miközben az árak folyamatosan nőnek.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
...és sokszor mással helyettesítik be az alapanyagot.
Pl sertésborda = csirkemell, afrijai harcsa = tonhal, pangasius stb stb
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"sertésborda = csirkemell, afrijai harcsa = tonhal"
Tipikusan, mikor olyan szólal meg, aki azt se tudja, merre van arccal.
Milyen gondolatok lehetnek egy ilyen ember fejében, aki szerint ezek bármilyen formában, helyettesíthetők egymással...!
"Nincs erre valami szabály, hogy mennyit lennének kötelesek adni fix összegért cserébe?"
Nincs, ezt hívják piacgazdaságnak. Annyit ad, és annyiért, amennyiért neki megéri.
Az autókat is dupla áron árulják, és fele annyi ideig jók.
Ilyen a világ. El tudod dönteni, telik rá, vagy nem. Ez, sajnos ilyen.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"árak is emelve lettek, és amellett húznak le még az adaggal is!"
Igen, mert az éttermi termelés költségeit is több fronton növelték, ráadásul nem annyival, amennyivel a végtermék ára kerül többe.
Az élelmiszerek jobban drágultak, mint az eladott készétel ára, mivel legtöbbször nem tudnak hatósági áron vásárolni.
Emellett 4-8-szorosába kerül a rezsi, mert nincs rezsicsökkentett ár, emellett jócskán nőttek a bérek is, mert egy vendéglátásban dolgozó sem, fog harmad annyiért dolgozni, mint egy építőipari munkás.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Tipikusan, mikor olyan szólal meg, aki azt se tudja, merre van arccal."
Mármint hogy én?
Képzeld el tudom, mit ettem. Különbséget tudok tenni tonhal és afrikai harcsa között. A csaló éttermet bejelentettem a nébihmél és több szabálytalanságot is találtak. Azóta nincs is" afrikai harcsa" a heti menüben.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Igen, te!
A valódi tonhal jóval drágább az afrikai harcsánál. Senki nem olyan barom, hogy tonhalat adjon afrikai harcsa nével.
Az afrikai harcsánál csak a pangáziusz olcsóbb.
A tonhal meg egy prémium kategóriás, sötét, tömör húsú hal.
Annyira jellegzetes, hogy tonhal néven semmilyen más halat nem lehet eladni.
Olyan, mint gombák közül a vargánya. Túl egyedi.
Számtalan olyan dolgot tudnék mondani, mi helyett mit lehet adni, amire 1000 vendégből talán 1 ha rájön.
De borda helyett csirkemellet, meg afrikai harcsa helyett honhalat...
Igen, ez tipikusan olyan üldözési mániás okoskodó ember beteg fantáziája, akinek halvány fogalma sincs a valóságról.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Gobdolj bele, hogy te mennyiből főzől meg pl egy adag Bolognai spagettit. 1 kiló hús 2000 ft, 2x fél kiló spagetti 2000 ft + a szósz 1000 ft + egy darab sajt 1000 ft, hagyma, fűszerek stb legyen 500 ft. 6500 ft, ebből tegyük fel kijön 10 adag. Adja neked 2000-ért/adag, az még mindig csak 20 000 ft bevétel, amiből lejön a 6500 ft, tehát 13500 ft-ja van amiből ki kell fizetni a rezsit, az adókat (ételek után, alkalmazottak után stb), a szakácsot, a felszolgálónak a fizetése egy részét, ha bérli a helyet akkor azt is meg ki tudja még mi egyebet.
Sokan háborognak az adagok miatt, de abba nem gondolnak bele, hogy pontosan mit is várnak azért a pénzért amit fizetnek. Nem az éttermekbe kell háborogni, a probléma a magas árakkal és a rossz fizetésekkel van és ezért nem adhatják drágábban az ételt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!