Milyen menüvel fogadnátok egy japán üzletembert?
10-es: nem csak zsír van az étlapon, tud miből választani az úr egészségeseket is.
És ha már ilyen messzire eljön, nem hinném, hogy ugyanazt akarja enni, mint amit otthon is megkap..
Persze akadnak kivételek, de nem ez a jellemző.
#9: és ezzel most mit akartál mondani? Hogy a vizsgázó nem használja az eszét, ne vegyen számba minden szempontot, ahogyan a valóságban lenne, csak böfögje vissza a tankönyvet?
Ha legközelebb a Közoktatás rovatba írja a ki a kérdését, akkor ilyen választ fog kapni.
12!
Konkrétan azt, hogy ilyen vizsgakerdeseknel mellőzzük az allergia szempontokat, altalanositani kell és úgy megírni a menüt. Ennyi erővel lehetne az illető nyers vegan is. A kérdés egy menü egy kulfoldninek. Senki nem fogja se elkészíteni, se megenni. Az egyetlen oka q kérdésnek az, hogy a tanuló mennyire képes egy q feladatnak megfelelő menüt osszeallitani
10-es: írjál akkor te jobbat és ne a hasznos válaszba kössél bele!!
Ünneprontó!
Ital: szaké, előre behűtött szörp és víz, gyümölcslé (nem tudni az ízlését, inkább mindenből legyen egy kicsi)
Leves: jelenlegi időjárást figyelembe véve, hogy lassan mindig meleg lesz, én gyümölcslevest készítenék
Főétel: 2 féle: panírozott hal petrezselymes rizzsel és enyhén fűszerezett pulykamell salátával, öntettel.
Desszert: vanília puding és meggyes sütemény
Képeken rengetegszer láttam vaníliás pudingot a japánoknál, a meggyes süti viszont inkább hazai, ha már más országban van. A főételt úgy gondoltam, hogy a japánok nem szeretik a nagyon zsíros ételeket, talán a nagyon sok fűszert sem, ellenben rengeteg halat fogyasztanak. Viszont itt máshogy panírozunk, így az ízélmény is másabb lesz. Ha a magyar-féle rizs nem jön be, még mindig ott van a saláta. Csak nem lőnék mellé annyira, hogy egyik sem jó. Esetleg a titkárnőt megkérdezném, milyen zöldségeket szeret, és ha van olyan, pl répából nagyapám és apám verhetetlen, lehet főzelék.
Előételnek vörösbor, kőrözöttes uborkás canapé.
Tárkonyos csirkeragu leves csészében.
Sült galamb, mézzel sült körtével, diós-majonézes cékla salátával
Eszterházy torta, de nem túl édesen, a japánok édességei sokkal kevésbé cukrozottak.
16 kiegészítés/indoklás:
Azokat a dolgokat mutatnám meg neki, amik itt kuriózumok, amit máshol nem valószínű, hogy eszik.
A körözött, friss zöldségekkel, hidegkonyhásan tálalva szerintem guszta, és érdekes is. Friss zöldségből iszonyasos jó választék van, az ízek intenzívek, szóval ezzel lehet villantani.
A bor meg egyértelműen a legjobb választás, jó vápaszték van, helyi termelésű és nem olyan durva az íze mint pl a pálinka vagy az unicum.
A tárkonyos ragu leves nem ismert máshol, de ugyanakkor a hozzávalók nem annyira lesznek furák, a gombócok pl hasonlítanak a hotpot éttermek kínálatához.
Halat tutifix nem adnék neki, a japán halpiacok minősége, frissesége verhetetlen. Nálunk ami van frissen, az az édes vízi hal, ami sokkal zsírosabb, és a tengeri halhoz szokottak mocsár ízűnek érzik. Importot meg nem érdemes, hiszen azt le kell fagyasztani, utaztatni stb.
A galamb viszont egy érdekes, aromás hús, amit európa szerte esznek, de nincs olyan robusztus íze mint a vadakjak.
A cékla saláta színe és külleme elég egyedi, de ízre annyira nem furcsa.
A körte szintén egy fűszeres, éseskés dolog, jól illik mind a galamb mind a cékla mellé.
A torta meg esztétikus, finom, és szintén itteni.
Semmi olyasmivel, ami magyaros, mert az egy olyan embert, akinek nincs ehhez szokva a gyomra, órákon belül kicsinálja, és vagy még aznap éjjel összehányja az életét, vagy fsik - már bocs.
A magyar konyha zsírt zsírral alapul, szóval ezt egy külföldi nem bírja megemészteni.
Csak csinján a tejtermékekkel, a távol-keletiek jelentős része(~100%) tejcukorérzékeny.
Semmiképpen se próbálnék neki japán jellegű kaját adni, nem azért jön, hogy olyat egyen mint otthon csak rosszabb minőségben. Igen, magyaros ételek lenének a célszerűek, de odafigyelve, hogy ne pont a legzsírosabb kajáinkat kóstoltassuk. Nem azért, mert nem egészségtudatos. Hanem mert aki nincs hozzászokva, annak undorító is lehet, és a gyomra se biztos, hogy jól fogadja a számára szokatlan mennyiségű zsírt.
Az édesség a legkisebb probléma, az lehet akár Gundel palacsinta, vagy bármilyen magyar torta. Elő vagy főételnek a libamáj egy elég biztos húzás.
19, nagy részt egyet értek, ez fine dining, nem a lakodalmas vendéglátás.
Fine dinig esetén nem a vendég megtömése a cél, hanem az élvezeti érték. Feltételezzük, hogy amúgy is jól táplált, nem most fog éhen halni, szóval a halom krumpli, a rizsa, a kenyér féleségek mint töltő tömeg inkább lefele viszik a nívót.
Ezen kívül ha pl te külföldre mész, pl Rekavjikba, mit szeretnél megkóstolni, a helyi tengeri ételkülönlegességeket, vagy a magyar lecsó utánzatát napot sose látott üvegházas paradicsomból? Na ugye.
Az utóbbi úgyse lesz olyan, mint a nagyanyád főztje.
És nem, a magyar konyha nem csak és kizárólag a paraszti konyhát jelenti. Van egy csomó olyan ételünk amik mutatósak, finomak.
De még a paraszti ételeket is lehet ízlésesen tálalni, a kulcs csak az, hogy technikásnak kell lenni az aprításnál, tudni kell úgy főzni, hogy a konzisztenciák, textúrák jól jöjjenek ki, és a mennyiség ne legyen túl sok, mert az könnyen moslék hatású.
Ha bele gondolsz, a languszta is tulajdonképp egy tengeri rovar szerű izé, mielőtt elegáns étellé vált volna, csak börtönökben adták, még a szolgák se szívesen ették, alig van rajta hús, és túlfőzve borzalmas.
Az allergiákról meg természetesen meg kell kérdezni, de ez azért nem olyan tragédia, laktóz mentes tejszínt, túrót, sajtot már lehet kapni, és ezeket fogyasztják is Japánban is.
De amíg ilyen kérelem nincs, addig nem aggódunk miatta, önkényesen feltételezni szerintem felesleges.
Szerintem minden józan ésszel rendelkező szakács tudja, hogy minden allergén mentes étel nem létezik, ez csak hamis biztonságérzethez vezet.
Majd ha szól, hogy az, akkor készül vegán menü, gluténmentes, cukorbeteg barát, meg szulfát mentes...
Addig kár aggódni, nem ez volt a feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!