Mennyire nehéz egy jo menő étterem vezetése, érdemes belevágnom?
Nagybátyámnak van egy jó menő étterme Budán, mivel gyereke sajna 2 éve meghalt ezért rám gondolt hogy vigyem tovább az éttermet, de én az államigazgatásban dolgozom nettó 250ert.
Azt mondja ki fog tanítatni...tényleg jobb könnyebb lenne ez a munka?
Sokkal nehezebb és bonyolultabb mint amilyennek tűnik.
Ne nézz mást, csak az alkalmazottakat. Elmegy egy szakács, akkor azt pótold olyannal akinek minimum ugyanolyan kvalitásai vannak, aki hajlandó azért a bérért dolgozni amit te kigondolsz (és nem 3x annyiért), aki mondjuk nem alkoholista stb.stb. Ez pedig nem egyszerű dolog... És ez csak egy szegmense ennek a dolognak, szinte semmi, de mégis rengeteg múlik rajta.
Ha engem kérdezel, ez nem lehet kitanulni, ehhez érzék kell. Egy 10 éve ott dolgozó alkalmazott is lehet belebukna 2 év után, pedig ő átlátja a rendszert. Azt pedig el kell tudni fogadni, hogy nem minden ember termett vezetőnek. Ha érzed magadban a vezetői affinitást akkor próbáld meg, de ha nem, akkor hagyd inkább, mert ha bebuktatod az éttermet akkor életed végéig ezt fogod majd hallgatni...
Ha nem értesz hozzá, akkor nem is értem a kérdést...
Illetve sajnos értem. Sajnos én is tapasztalom szinte napi szinten ezt a dunning-kruger hatást.
Az én munkaadómnak sincs köze a szakmához, csak az apja ebbe fektette a pénzét, utána meg betette a fiát az étterembe.
Ez a dunning-kruger hatás gyakorlatilag arról szól, hogy minél hülyébb vagy valamihez, annál magabiztosabb vagy benne.
Neki is mondtam már, hogy el kéne tölteni ebben a szakmában vagy 6-8 évet, különböző helyeken, szállodában, csárdában, önkiszolgálóban, rendezvényes, kitelepülős cégnél, stb stb,
csak hogy fel tudja mérni mennyire segghülye ehhez az egészhez, és nagyjából rádöbbenjen a hiányosságainak a mértékére.
És utána szintén egy 6-8 évnyi intenzív tapasztalat szerzés után már elmondhatná magáról, hogy lelkes amatőr.
Rengetegen esnek ebbe a hibába, színészek, sportolók, celebek, csak akiről az átlag ember is tud.
Van befektethető pénzük, és úgy gondolják, vendéglátásba fektetik.
Amivel önmagában nincs gond, a gond akkor kezdődik, mikor úgy gondolják, hogy majd ők elkezdik vezetni. Mert láttak 2 epizódot valami tv2-s főzős műsorból. Na onnantól, hogy beleugatás van egy kontár részéről, 3 perc van hátra a csődig.
Ráadásul a rendszerváltás óta magasan most a legnehezebb a vendéglátás helyzete. Brutál matek , meg állandó okoskodás kell a fennmaradáshoz.
A legkisebb, bagatellnek tűnő hiba is a konkurenciát juttatja előnyhöz, ahol évtizedes tapasztalat van az ilyen hibák kivédésében.
Egyébként maga a munka egyértelműen jóval nehezebb, már ha rendesen akarod csinálni. Szó szerint rá megy az életed, mert ha 2 percre se fordíthatod el a fejed.
Anyagilag jövedelmezőbb, ha fenn tudod tartani a rendszert.
A világ viszont változik, így a működőképes rendszerek is változnak.
Szóval az, hogy a "nagybátyád kitanít" az elég meredek kijelentés, mert valószínűleg csak az ottani, és mostani dolgokat tudja megtanítani.
Röviden: helyismereted lesz, és nem szakismereted.
Ha kizökkentenek a komfort zónádból, vége is lesz a tudományodnak.
Egyébként több olyan vállalkozónál dolgoztam, akinek nem ez volt az alap képzettsége, csak belevágott a vendéglátásba.
Saját bevallásuk szerint is iszonyat sok hibát elkövettek az elején, és hosszú hosszú éveknek kellett eltelni ahhoz, hogy zökkenőmentesebb, rutinosabb, és profibb munkát végezzenek.
De ez évtizedekkel ezelőtt volt, most pedig a világ nem ennyire megbocsájtó.
Minden esetre ha belevágsz, arra készülj, hogy ezt nem 3 nap alatt fogja neked átadni.
Attól, hogy megmutatja, hogy tölts ki 3 papírt, nem leszel üzletvezető. Ez hosszú évek munkája lesz. Attól még senkiből nem lett üzletvezető, hogy kinevezték.
Mit jelent a jól menő?
Fullos kaják csillióért exkluzív helyen pénzeseknek vagy hétköznap ebéd, sarokig álló sor a babgulyás rizseshús menüért?
8-assal értek egyet.
Csak kérlek ne vedd akadékoskodásnak, de a mai világban egy étterem vezetéséhez nem kell szakképzettséget igazoló irat?
Mert nekem még az egyszemélyes drogériámhoz is kértek amikor a vállalkozóit ki akartam váltani. Szerencsére nekem volt szakképesítésem a közel 40 éve megszerzett, kozmetika,- vegyi cikk kereskedelmi szakközép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!