Miért nem értik meg egyes vendéglátó- és/vagy szórakozóhelyek, hogy aki csak rendezvényre megy, az nem feltétlenül akar fogyasztani is, és mit tegyek ilyenkor?
1 hetes élményem, azóta is gondolkoztam, hogy kiírjam-e a kérdést. a helyet természetesen nem nevezem meg, még a várost sem, mert nem akarok nekik rosszat, csak érdekel, mi a teendő. Kedvenc előadóm koncertjén voltam egy viszonylag új, kb. fél vagy 1 éve működő helyen múlt szombaton, július 24-én este.
A koncert most is nagyon tetszett, sőt, a hely is kellemes és érdekes, de a fogyasztáshoz való hozzáállásuk nem igazán tetszik, az átlagos helyekhez képest sokkal erőteljesebben késztetik fogyasztásra az embert. Ha nem konkrétan fogyasztani ülök be egy helyre, hanem más célból, pl. rendezvény miatt, akkor általában eszembe sem jut fogyasztani, kivéve 3 esetet:
1. Ha a hely nagyon rámenős és nem hagy más lehetőséget (ez szerencsére elég ritka, de ez történt most)
2. Ha társaságban vagyok és az asztalnál mindenki más fogyaszt (akkor én is kénytelen vagyok, de csak akkor, ha szó szerint mindenki, ameddig van más is, aki nem fogyaszt, addig én sem)
3. Ha ingyenes és/vagy kedvezményes fogyasztásra vagyok jogosult (ha úgy van, hogy egy bizonyos összegig ingyenes, akkor igyekszem azt az összeget "kicentizni", ha meg kedvezmény jár, akkor fogyasztok, hogy kihasználjam, de csak keveset, hogy ne kerüljön sokba).
Minden más esetben eszembe sem jut fogyasztani, ha csak rendezvény miatt megyek egy helyre.
A múlt heti koncert helyszínén viszont nem úsztam meg. Már a koncert előtt odalépett az asztalomhoz egy pincér, hogy mit kérek, akkor elővettem a szokásos lerázós szövegemet, hogy még semmit, majd... Ez sok helyen használ, többször is megúsztam már így fogyasztás nélkül, de itt nem, mert a pincér egy idő után VISSZAJÖTT. Persze erre az esetre is készültem, megnéztem közben, hogy mit kérek, ha muszáj, de nem igazán számítottam rá. Mégis visszajött, és akkor már kénytelen voltam fogyasztani. A koncert közben szerencsére senki nem zaklatott, hogy kérek-e még valamit, ennyi tisztesség volt bennük a fellépőkkel szemben, de rögtön utána megint jött a pincér, hogy befejeztem-e, kérek-e még valamit. Mondtam, hogy nem, és elvitte, én meg gyorsan igyekeztem kifelé, nehogy még valamire rávegyen. Amúgy nem volt rossz az a helyi termelő által készített bazsalikomszörp, ízlett is, a felszolgálással is elégedett voltam, a pincér is mindig udvarias és barátságos volt, de egyrészt kicsit sok a fél literért 750 Ft (bár tudom, hogy máshol is ennyi), másrészt nem fogyasztani mentem, hanem koncertre, mégsem úsztam meg fogyasztás nélkül. Mivel a pincér nem kért pénzt, kitaláltam, hogy nem nála kell fizetni, és megfordult a fejemben, hogy esetleg fizetés nélkül távozzak, de nem voltam ennyire bátor, kénytelen voltam kifizetni. Ezt leszámítva minden nagyon szép és jó, tetszik a hely, ha éppen nem tapadnak, mint egy pióca, hogy fogyasszak, és a koncert is nagy élmény volt.
Azóta is gondolkozom, mit kellett volna mondani, hogy megússzam fogyasztás nélkül, és mit tegyek legközelebb...
"A vicc az egészben, hogy még a kérdező lenne a legjobban felháborodva, ha ingyen szolgáltatást kérnének tőle. Mondjuk fizetetlen túlóra..." - Nem igaz. Több egyesületben is voltam már önkéntes.
"Szállj fel egy IC I. első osztályára, és mond a kalauznak, hogy semmi mást nem akarsz, csak utazni!" - Rossz a hasonlat. Az a jegy az utazás ára. egy rendezvény esetében ez nem a fogyasztásnak, hanem a belépőnek felelne meg, mert az a rendezvény ára. Csak az a különbség, hogy belépő nélküli, ingyenes rendezvények vannak, de ingyenes utazás (65 év alatt) nincs. És ha utazom, ott sem kötelező fogyasztani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!