A mostani nehéz gazdasági helyzetben várható, hogy eltűnnek a rossz éttermek és tehetségtelen szakácsok?
Ha a szar helyeket mindenki diszkvalifikálná, akinek rossz tapasztalata van velük, akkor idővel megoldódna a helyzet.
De általában ez is szokott történni, teljesen függetlenül a gazdasági helyzettől. Ahol ócska a kaja az bezár, ahol jó, az fennmarad, mert az emberek szeretnek enni és jót enni.
"Ha munkanélküli szakács lennék, mert bezárt a munkahelyem, én elmennék kevesebbért is átmenetileg."
Te úgy gondolkodsz mint egy átlag fehérgalléros "rabszolga". Ők azok, akik állásinterjún hajlandóak egymás alá ígérni. Ezért titkos a bértábla minden cégnél.
A kétkezi munkás nem ilyen hülye. Van egy határ, ami alatt nem vállalják.
Akkor inkább elmegy külföldre/építkezésre/Aldiba kasszásnak.
Csak az irodisták (meg a tanárok, orvosok, bölcsészek stb) olyan hülyék, hogy ők kitalálták, hogy van egy "hivatásuk" és akkor mindenképp azt akarják csinálni, bármilyen olcsón, akár egymás alá ígérve.
Egy két ilyen mentalitású ember állítom, még fizetne is csak hogy dolgozhasson.
Ha munkanélküli szakács lennél, akkor nem mennél te sehova 200-ért főzni. Elmennél Wolt futárnak 400-ért...
"És az antitalentum szakács is mit lát ebben az egészben, mit élvez a munkájában?"
Üdv a Földön! A kérdésfeltevésed helyes, bár arról árulkodik hogy nagyon fiatal vagy és rendkívül kevés tapasztalatod van a munkáról.
Kérdezhetnénk azt is, hogy:
- a tanár, aki utálja a gyerekeket, mit élvez a munkájában?
- az orvos, aki nagy ívből tojik mindenre, és csak a receptet írja fel, ő mit élvez ebben?
- a kőműves, aki csak azért kel fel h 8-kor már részeg legyen?
- a multinál dolgozó corporate rabszolga, egy olyan részlegen aminek semmi értelme, és igazából az egész munkájának semmi értelme?
- a bürokrata, akinek a munkáját egy gép 10-szer gyorsabban és sokkal hatékonyabban megcsinálnán, ráadásul az egész feladatra nincs is szükség?
stb.
Semmit nem élveznek ebben. Anno választani kellett, hogy kőműves legyen vagy szakács, és úgy gondolta h itt nem kell nehéz zsákokat emelgetnie.
Ez a baj azzal, hogy kötelező a munka. Ha lenne alapjövedelem, és nem lenne kötelező dolgozni, akkor kevesebb lenne a kókler, aki csak látszatmunkát csinál a megélhetésért.
10-es kommentre: értem, hogy mi az alapötleted, csak ezt kb ahhoz tudnám hasonlítani, mint ha nekem lennének ötleteim egy F1-es szerelőnek, azért, mert van B-s jogsim, amihez kellett egy műszaki vizsga.
Létezhet olyan szitu, mint amit te felvázoltál, de az élet ennél azért milliószor bonyolultabb.
Simán lehet, hogy a 2 kókler pl annyit keres, amennyiért egy értelmes szakács nem hogy a fakanalat nem veszi fel, de konkrétan a küszöbét nem lépi át a lakásának, mert nem éri meg neki.
Az egy dolog, hogy te mit csinálnál...
Én meg 30 éve élek ebben, és pontosan tudom, hogy mi folyik körülöttem.
Alapból ott kezdődik a dolog, hogy amúgy se volt szakember, nagyítóval se lehetett embert találni, mert mindenki kint dolgozott külföldön.
Ezek az emberek vagy visszamentek, vagy ha nem, akkor se fognak magyar bérért dolgozni, még békeidőben sem, így meg hogy mindenhol megszorítások vannak, pláne nem. Tehát rájuk abszolút nem lehet számítani.
A következő dolog, hogy a hazai elbocsájtott emberek közül is első körben a rosszabbakat küldték el.
Biztos van köztük jó szakember is, de egy ilyen egymásra találáshoz óriási szerencse kell, hogy egy munkakereső megfelelő munkát találjon.
A következő dolog, hogy én konkrétan nem egy olyan embert ismerek, akinek nem opció az, hogy "rabszolgásítsa" magát, tehát kiokoskodhatod te, hogy inkább az, mint a munkanélküliség, de amíg nem próbáltad a szakács melót, ez csak fantáziálgatás.
A valóság meg az, hogy nem, egy valamire való szakember nem fog elmenni melózni 15 évvel ezelőtti bérért.
Úgyhogy abban az egyben azt hiszem, megegyezhetünk, hogy a tulaj lenne a legboldogabb ha jól menne a boltja, és jó szakemberekkel tudna dolgoztatni!
De ahogy látod, nem ez történik, és ennek oka van!
Tudom én, hogy Magyarország a 10 millió séf és étteremvezető hazája, mióta nyomatják a főzős műsorokat, de a valóság az, hogy attól, hogy valaki megkent már otthon egy vajaskenyeret, nem fog tudni tanácsot adni egy étterem tulajdonosnak , hogy kéne vezetnie azt az üzletet, amiben benne él mondjuk 20 éve.
Okkal történik az, ami történik.
14-esnek minden szava igaz, akárhogy le van pontozva, ez a valóság!!!
Ez történik épp most!
És a lepontozástól nem fogja behelyettesíteni a fantáziád a valóságot! Akárhogy nem értesz vele egyet!
Csinálj éttermet, mutasd meg hogy kell jól csinálni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!