Házhozszállítós kajarendelésénél mi alapján döntitek el, hogy adtok-e a futárnak borravalót?
Étteremben ugye könnyű eldönteni, hiszen előbb elfogyasztom az ételt, majd utána mérlegelek, hogy voltam-e annyira elégedett az étel minőségével, illetve a kiszolgálással, hogy adjak borravalót.
Kiszállításnál viszont legtöbbször még azt sem látom, mi van a dobozban, mielőtt fizetek. A kaja kinézete és íze csak akkor derül ki, miután a futár már rég elment.
Szóval itt mi alapján lehet eldönteni, hogy adjak-e borravalót? Gyorsaság? Kedvesség? Ti hogy csináljátok?
Ilyen esetben nem a kaja miatt adnak borravalót, hanem a futár az, akit jutalmazol.
Ha igyekvö, udvarias, rendes, akkor mindig adok neki, csak akkor nem, ha kifejezetten bunkó vagy egyéb gond van vele.
Én mindig adok, mert nem vagyok olcsójános.
Akkor nem szoktam csak adni, ha kifejezetten bunkó a futár.
Ugyanazokról a helyekről rendelek (vidéken élek, nincs 800000 kajálda a közelben), már ismerem a minőséget, tudom előre.
Más kérdés, hogy a futárok 99%-ának esze ágában sincs megvárni a borravalót. Szóval emiatt extrém ritkán szoktam adni.
Mi a fene köze van a futárnak az étel kinézetéhez, ízéhez és úgy általában a minőségéhez?
Ételt nem rendelek, mert főzök.
De minden futárnak adok borravalót - a kezembe van készítve és még mindig "sikerült" odaadnom - mert nem vagyok gazdag ember, ezért megfelelő empátiával érzem át mások helyzetét.
Szerintem ha valaki nem ad, az sem feltétlenül "olcsójános". Csak nálunk most már kicsit félreértelmezik a borravaló fogalmát. Ugyanis ez kvázi egy plusz "jutalom", amit az ember adhat, ha elégedett volt egy szolgáltatás minőségével, és ezt ki is akarja fejezni valamivel. Csak sajnos a legtöbben már nem így vélik, hanem egyenesen elvárják, és bunkó, tahó, paraszt az, aki esetleg nem ad. Dolgoztam vendéglátásban, a pincérek többsége is ezt a véleményt osztotta.
Úgyhogy vagy be meg kéne szüntetni teljesen, (mint ahogy sok országban nem is ismerik a borravaló fogalmát), vagy építsék be mindenhol kötelezően, mint szervizdíj, és akkor nincs ilyen probléma.
Sok futárnak már úgy van kalkulálva a fizetése is, hogy "úgy is kap borravalót, az majd az övé lesz".
Csak a mai kártyás fizetések előrehaladtával (ahogy pl már pizzát is lehet fizetni szép kártyával) az emberek többsége úgy nyit ajtót a futárnak, hogy kezében a kártya, de apróra már nem gondol. A kártyával meg ténylegesen annyit fizetsz ki, ami az adott termék, étel volt - nincs az, hogy kerekítsük fel az összeget (gondolom lenne hozzá kérdése a NAV-nak is, hogy ha más összeg van a blokkon, és más összeget üt be a terminálba). Szóval ami régen megvolt neki ilyen 150-200 Ft 1-1 rendelésnél, az jó esetben manapság akár 0 is lehet.
Én mindig adok 100 v 200 Ft-t, ha még azt is hozzáteszi, hogy "jó étvágyat", vagy netán a szokásosnál rövidebb idő alatt megérkezik, érzed a dobozon, hogy még forró - akkor talán picivel többet is.
No igen, a kártyás fizetés is megérne egy külön misét... sajnos egyre több futár trükközik vele.
Én már jártam úgy, hogy direkt jeleztem a telefonban, hogy kártyával akarok majd fizetni. Erre mit ad Isten, a futár "véletlenül elfelejtette" elhozni a terminált, de olyan szöveggel is találkoztam már, hogy "a diszpécser nem mondta". Ilyenkor persze kénytelen vagy kp-ban fizetni, de részemről ilyenkor a borravalónak bizony már lőttek is, nem szeretem, ha hülyének próbálnak nézni.
Egy ismerősömmel is többször játszottak el hasonlót, aki végül megelégelte, és elküldte a futárt azzal, hogy nincs jelenleg otthon ennyi kp (valami nagyobb összegű rendelés volt, 5 főre), úgyhogy sajnálja, de akkor nem veszi át a rendelést. Ő előre jelezte a kártyás fizetést, és a diszpécser azt mondta, semmi akadálya. Persze még a futárnak állt feljebb.
Én ezért szeretek előre fizetni kártyával már rendeléskor, online. Akkor nem "tűnik el" a terminál. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!