Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegánok, mit gondoltok a "Go...

Vegánok, mit gondoltok a "Go vegan" feliratú felsőkről?

Figyelt kérdés

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2019. máj. 29. 18:50
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Amúgy én vega vagyok, de mi a baj azzal, ha ember és állat összedolgozik, és ez mindkét félnek tetszik? Az lenne a rossz a kutyának, ha nem tanulhatna.

A lovaglás is jó a lónak

2019. jún. 2. 13:02
 12/18 anonim ***** válasza:
28%

1. A kutyák nem imádnak tanulni, az ember imádja a saját kényére-kedvére idomítani a kutyát. A disznó pl. tanulékonyabb mint a kutya, mégsem mondod, hogy imádnak tanulni ugye? Mert a mi kultúránkban egyszerűen a kutya idomításának van hagyománya. Az egész nézőpont kérdése.

A veganizmus az ÁLLAT érdekeit nézi. A kutyának nem érdeke, hogy versenyekre járasd, pitiztesd, idomítsd, iskolába vidd, hogy a fejére csapj ha rosszat csinál. A kutyának a szeretet és a társaság az igénye, nem az, hogy te ezt trükköktől tedd függővé.

2. A lovaglás nem jó a lovaknak. A lovak egyrészt társas állatok és csordában szeretnek lenni, nem egyneként elszeparálva; másrészt a lovaglás súlyosan károsítja a gerincüket, és az egészségüket. Mindemellett sok lovas durván bánik a lóval, kezdve azzal, hogy mindnek zabla van a szájában (próbáld ki neked mennyire lenne jó ha egy vasat nyomnának a pofádba és azzal fékeznének meg?), folytatva azzal, hogy a lovas sokszor durván rugdalja őket.

A ló azért hagyja hogy lovagolj rajta, mert betörték, erre idomították. Elveszik a szabadságát és a szabad akaratát is.

Próbálj meg az állatokra nem tulajdonként vagy tárgykénttekinteni, és meg fogod érteni mi a baj azzal, hogyha a TE ÖRÖMÖDRE használod őket. Az állat örömét leli benne? Nem. Az állatnak ez a természetes viselkedése, amire kényszeríted? Nem. Akkor meg?

Nem is értem, minek erről témázni amúgy egy vegán kérdésnél úgy gondolom ez egyértelmű!

2019. jún. 2. 13:10
 13/18 A kérdező kommentje:
Szerintem tanulhatnál egy kks állat-testbeszédet. Amikor a kutya örömmel várja, hogy kezdődjön a tanulás, örömmel csinálja a trükköt, csóválja a farkát, az mi, ha nem a boldogság jele?
2019. jún. 2. 13:16
 14/18 anonim ***** válasza:
33%

Szerintem tanulhatnál egy kis biológiát. Azt a kutyát 4-5 hetes korától arra NEVELTED, hogy örüljön ennek. Nem csoda, hogy örül.

Ha hagynád magától fejlődni, feltételek nélkül, más lenne a helyzet.

Nem azzal van a baj, ha szeretettel tanítod, játszol a kutyával. Azzal van baj, ha IDOMÍTOD, ami mindenképpen fenyítést, korlátozást alkalmaz, és alapfeltétele hogy a te akaratodat érvényesíted a kutya akaratával szemben.

Nem kell vele egyetértened, csak fogadd el, hogy ez a vegánok nézőpontja.

A lovaglásról:

A vegánság elutasítja az állatok árucikké való degradálását, márpedig pontosan ez történik, amikor valaki lovakkal kereskedik, és úgy árulja őket, mintha nem is érző élőlények lennének.

A lovak nem úgy születnek, hogy készségesen a hátukra vesznek bárkit. Vadállatok, akik be vannak idomítva, embertől függően kegyetlen, fájdalmat okozó, vagy ’állatbarátabb’ eszközökkel. Az idomítás önmagában azt jelenti, hogy a te érdekeidnek megfelelően kényszeríted rá az akaratodat egy másik élőlényre. A te szórakozásodat az állat önálló akarata és szabadsága fölé helyezed.

Nincs már meg természetes élőhelyük, azt elvettük tőlük, így teljesen ki vannak szolgáltatva a tulajdonosainak. Végtelenül intelligens állatok, képesek megtanulni, hogyan viselkedjenek annak érdekében, hogy a legjobb ellátást kapják, hogy napi mozgásigényük meglegyen, és ez csak úgy lehetséges, hogyha alárendelik magukat, és az elvárásoknak megfelelően viselkednek. Ember és ló kapcsolata akárhogy is nézzük, alá-fölé rendeltségen alapul

2019. jún. 2. 13:31
 15/18 anonim ***** válasza:
90%

"A vegánság elutasítja az állatok árucikké való degradálását"

Akkor ha jól értem, ezek szerint a vegánok elutasítanak mindennemű háziállat-tartást, igaz?

2019. jún. 2. 20:48
 16/18 anonim ***** válasza:
58%

Utolsó, nem. A veganizmus az állatok kihasználását ítéli el.

Ebbe értelemszerűen nem tartozik bele a mentett, befogadott, menhelyről elhozott stb. állatokról való gondoskodás, legyen az éppen kutya, disznó, kecske, papagáj, csirke, borjú, fene tudja mi.

Ugyanakkor elítéli az állatok tárgyiasítását és pénzért való árusítását ld. szaporítók és egyebek, állatkereskedések stb., mert ezzel egy olyan iparnak termel az ember profitot, mely az állatokat tárgyként kezeli és darabszámra méri.

Az állatokkal való harmonikus viszony, melyben az ember gondoskodik az állatról és az állat "családtagnak" számít teljesen elfogadható.

Nem elfogadható viszont a kutya-macska szépségverseny, lovaglás, kutyaiskola, kutyaszán, szamár hátán való lovaglás vagy annak teherhordó állatként használata, láma/alpaka/birka/tökömtudja tartása gyapjúért vagy kutya idomítás, lóverseny, agárverseny, csirke tartása tojásért, tehén/kecske tartása tejért stb. ahol az állat érdekei sérülnek és olyan magatartásra, viselkedésre van kényszerítve, melyet az ember örömére erőltetnek rá és nem természetes számára; valamint ahol a viszony alá-fölé rendeltségi, és nem "egyenrangú", vagy ahol az állatokat egy bizonyos célért kihasználják.

Tehát az állatok ÖNZETLEN, szeretetteli befogadását nem elleni a veganizmus.

2019. jún. 3. 20:06
 17/18 anonim ***** válasza:
81%
És egy eleve háziasított, mondhatni emberalkotta állatfajnál hogyan értelmezhető szerinted a természetes viselkedés? Mi alapján tudod megállapítani, hogy pl. egy, a vadonban nem megtalálható kutya esetén mi számít "természetesnek", és mi nem?
2019. jún. 4. 18:24
 18/18 anonim ***** válasza:
21%

#9-es válaszolóval értek egyet. Nekem 1 vegán pólóm van, nem az igazi, de szeretnék többet, és jobbakat, mégpedig azért, mert az állatok nem tudnak kiállni magukért. Soha nem érdekelt a divat különösebben, nekem tökmindegy milyen póló van rajtam, akkor miért ne lehetne olyan, aminek haszna is van? Fontosnak tartom, hogy a lehető legtöbb fronton terjedjen a veganizmus, mert még mindig iszonyú sok tévhit és homály él a fejekben.

Én régen a "vegán" szót se hallottam soha, csak azt, hogy "vega", "vegetáriánus". De ezek se jöttek velem szembe sehol, egy vega ismerősöm se volt, nem láttam soha semmilyen reklámot, felhívást, akármit, esélyem se volt egyáltalán elgondolkodni a kérdést illetően, mert fel se vetődött bennem saját magamtól. Nem lehet tudni, kit mi indít el ezen az úton - lehet, hogy egy póló, amit egy kedves vegán visel.

Én egyébként elterveztem, hogy 7, vagy több vegán pólóm lesz, és lehet, hogy csak ezeket fogom hordani.

(Off, de múltkor olvastam egy cikket: egy lány egy éven keresztül, minden egyes nap, ugyanolyan szürke pólóban volt, csak a kiegészítőket variálta hozzá. Azt mondta, elege lett, hogy reggelente nagyon sok ideje ment el azzal, hogy nem tudta mit vegyen fel. Vett egy csomó egyforma szürke pólót, és reggel sokkal hamarabb elkészült. A hab a tortán, hogy a kollégáinak állítólag fel se tűnt az egész, olyan jól variálta a felszereléseit hozzá. Szóval ezen felbuzdulva gondoltam, hogy lesz 7 vegán pólóm)

2019. jún. 7. 02:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!