Vegánok, nektek mivel van tele a kamra, mélyhűtő?
Nem vagyok vegán, vega, de télire telerakom a fagyasztót lehetőleg mindenféle zöldséggel. Nyáron sokkal olcsóbban meg tudom venni, mint télen amennyiért árulják. Így egész télre van: borsó, bab, karalábé, karfiol (idén csak módjával, nyáron is drága volt!), répa-gyökér, zöldpaprika, petrezselyem.
Tököt nem raktam el, majd veszek friss sütő-tököt, sok mindent lehet belőle csinálni! Meg majd a káposztát veszem frissen, lehet hogy olcsóbb lesz a hordós káposzta, mint a nyers fejes káposzta, akkor majd eszem azt!
#1-es vagyok!
A rizs helyett én is évek óta bulgurt használok, az elmúlt hetekben próbáltam ki a kuszkusz! Nagyon tetszik! Olyan grízgaluskát kavartam belőle, hogy 7 nyelven beszél. Próbáljátok ki! :))
Ugyanúgy mint a közönséges búzadarából:
a tojást felvertem (mi a fehérjét is a sárgájával együtt) és bele annyi kuszkuszt, hogy inkább egy kicsit lágy maradjon. Hagytam egy kicsit állni, hogy bedagadjon, megszívja magát. Ugyanazzal a teás kanállal szaggattam, mint amikor búzadarából kavartam, mégis hatalmasak lettek.
Ne leszűrd, hanem szűrőkanállal merd ki, különben ripityára törik.
A kamrában majdnem minden polcon konzervek, befőttek, mártások. Ha a kedvenceimet leárazzák, egész évre bevásárolok. Főként hüvelyesek, paradicsommártás, padlizsánkrém, házi hummusz, meggybefőtt. Hüvelyeseket szárazon is veszek, de sokkal kisebb mennyiségben. Szárazak: tészták, rizs, köles, bulgur, magvak, dió, mogyoró, mandula.
Fagyasztottak: zöldségek, gyümölcsök, házi fagylalt (télen is), leves. Ha valamiből nagyobb mennyiséget veszek egyszerre, fogyasztásra készen le szoktam fagyasztani. Pl. tofu pácolva, növényi sajt, zöldségek felvágva és befűszerezve.
Szerintem nem sokban tér el egy nem vegán konyhájától. Nálam is mindig van sajt és kolbász, időnként saját készítésű sonka, tejföl, túró. Hús helyett falafelt, növényi fasírtokat eszem. A különbség annyi, hogy sok "helyettesítőt" én készítek, mert vidéken nehezen beszerezhetők, vagy nagyon drágák. Ilyenkor nagyobb adagokat csinálok, így ezekből nálam több van a kamrában, mint egy átlagos háztartásban húsból, tojásból vagy tejtermékekből.
Konzervet elvből nagyon ritkán veszek, a benne levő tartósítószerek, egyéb adalékanyagok miatt.
És ha már leértékelik, akkor gyanús, és erősen megnézem a szavatossági időt, nem hogy kb. egy évre való készletet felhalmozzak belőle.
Ezekből a zöldségekből, ha a piacon frissen vásárolt nem fér a fagyasztómba, akkor mindig csak egy hétre szükséges mennyiséget vásárolok. A többi: romoljon a boltosnak! Majd a köv. héten ismét csak veszek annyit, ami belátható időn belül elfogy. De konzervet sohasem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!