Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Akik állatszeretetből vegánok...

Akik állatszeretetből vegánok és azt szeretnék, hogy egyáltalán ne öljenek állatokat, azok mivel etetik a kutyát, macskát?

Figyelt kérdés
2018. szept. 19. 22:39
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
vegapet.hu ezzel lehet.
2018. szept. 20. 17:05
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

A veganizmus az ember választása, nem az állaté.

Az ember mindenevő, a ragadozó állat ragadozó. Speciel szerintem teljesen mindegy, hogy a macskám kimegy-e és egeret, madarat fog-e, vagy én adok neki húst.

A mindenevők sajnos sokan nem értik, hogy a veganizmus pont az állatok védelméről szól, mivel az ember számára FELESLEGESEK az állati termékek - ellentétben a ragadozó állatokkal. A veganizmusnak nem célja áttéríteni az állatokat növényi diétára, ez valami furcsa mindenevő agymenés, ami mostanában valahogy mindenhonnét folyik... :(

2018. szept. 22. 14:41
 13/19 anonim ***** válasza:
51%

Feleslesek az emberek számara az állati eredető dolgok! Na azért ez mar tényleg fájdalmas. Csak növényeken mindenki nem tudna megélni.

Megértelem, ha vki vegán étrendet követ, de ne akarjon mindenkit megtéríteni.

2018. szept. 22. 15:37
 14/19 anonim ***** válasza:
51%

Elég tájékozott vagyok a témában, és elismerem, hogy néhány ritka, speciális esetben van olyan ember, aki számára előnyökkel járhat egy vega értend. De a legtöbben sokat veszítenek, ha elesnek a minőségi, tartalmas, a szervezet által könnyen felhasználható állati fehérjéktől. Tojás, húsok, belsőségek, erjesztett tejtermékek (probiotikum!), satöbbi.

Az ember nem növényevő, és (bocsánat a nyers megfogalmazásért) de a vegák feleslegesen csesznek ki magukkal, mert a globális környezeti problémákra a vega életmód nem megoldás. (főleg ha több ezer kilométerről szállítják hozzá az avokádót és társaikat - vízszennyezés, erdők kivágása a termőterületért, légszennyezés -. Akkor már sokkal etikusabb, ha helyben tartott csirkét eszik valaki.

2018. szept. 22. 16:08
 15/19 anonim ***** válasza:
58%

Nem az a téma, hogy növényevő-e az ember vagy sem, úgyhogy ne erről vitázzatok légyszíves.

Főleg mivel senki nem tagadta, hogy mindenevő lenne, csak éppen a mindenevő fogalmával kellene tisztában lenni: KÉPES állati és növényi eredetű táplálékot is elfogyasztani. Az ember esetében bizonyított, hogy tökéletes egészségben tudunk élni állati táplálékok nélkül is. Erre egyébként az állatvilágban a mindenevők összesége képes; a legtöbb mindenevő ínséges időkben pl. télen folyamodik állati ételek - zsákmány, rovarok - fogyasztására, amikor a növényi eredetű ételek nem elérhetőek vagy kisebb mennyiségben. Az ember esetében ez nem játszik szerepet, hiszen bőséges mennyiségben elérhető növényi élelmiszer minden évszakban.

A másik felvetésre is szeretnék reagálni, miszerint "csak növényeken nem élhet mindenki". Ha csak növényeken élne mindenki, körülbelül 10x kevesebb termőföldre és vízre lenne szüksége az emberiségnek, ill. az állatipar által kitermelt, a jelenlegi összes üvegházhatású gáz 40%-ától is megkímélnénk a bolygót.

Egy kg hús, tej, sajt előállításához 7-12 kg növny szükséges (plusz az ehhez felhasznált víz, és az állat itatására felhasznált víz), ezeken a területeken emberek számára is ehető élelmiszert lehetne termeszteni, így 7-12x több élelmiszer lenne elérhető, mint ma.

A kérdés viszont az volt, hogy mit csinál a ragadozó házikedvencekkel az, aki vegán. Úgyhogy ha lehet, arra reagáljatok, mert ha jól látom erre eddig az enyémet is beleértve 2 vagy 3 válasz érkezett, annál több offtopic hülyeség viszont.

2018. szept. 22. 16:18
 16/19 anonim ***** válasza:
17%

Nem sok vegán ismerősöm van, most hirtelen 8 jut eszembe, és mindegyikük hússal vagy vegyes táppal etet (normál plusz vega táp).

"Az ember esetében bizonyított, hogy tökéletes egészségben tudunk élni állati táplálékok nélkül is."

Ez nem igaz. Kevés kivételtől eltekintve az emberek egészségén ront a vega étrend.

2018. szept. 22. 17:00
 17/19 anonim ***** válasza:
45%

"Ez nem igaz. Kevés kivételtől eltekintve az emberek egészségén ront a vega étrend."

Kérlek ne írj butaságokat, amikor tudományosan bizonyított az ellenkezője.

Az Ausztrál, Kanadai és Brit Dietetikusok Szövetsége, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, és az Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is), és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem nemrég az Orvosi Hetilapban jelentetett meg egy tanulmányt a növényi étrend előnyeiről, és ők is ezen a véleményen voltak. Sőt, ők a cikkben a növényi étrendet bizonyos tipikus mai népbetegségek (elhízás, szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás stb.) kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották.

Az American Journal of Clinical Nutrition szerint: "A nagyon alacsony húsfogyasztást vizsgálva a hat tanulmányból négynél azt figyelték meg, hogy jelentősen csökkent az elhalálozás veszélye. [...] Az észak-amerikai és az európai felnőttek jelenlegi jelenlegi kohortadatai azt mutatják, hogy azok körében, akik nagyon kevés húst fogyasztanak, tovább élnek."

A Harvard Health Publication pedig két tanulmányt is közzétett már a témában. Az egyikben ezt írták: "A húsfogyasztás és a vastagbélrák kapcsolatát vizsgáló tanulmány méta-analíziséből arra jutottak, hogy a jelentős mennyiségű vörös hús fogyasztása 28%-kal, a feldolgozott húsok nagy mennyiségű fogyasztása pedig 20%-kal növeli a kockázatot."

A másikban pedig ezt: "Úgy látszik az 'egészséges húsfogyasztás' egy oximoron lett [...] A tanulmány szerint azok, akik a legnagyobb mennyiségű vörös húst fogyasztották, általában fiatalabban hunytak el, és ennek gyakrabban volt az oka a keringési rendszer megbetegedései és a rák [...] még akkor is, ha a kutatók ellensúlyozták az egészségtelen életmód hatásait, az elhalálozások és a húsfogyasztás továbbra is összefüggésben álltak."

2018. szept. 22. 17:12
 18/19 anonim ***** válasza:
69%

Nem vagyok annyira jártas ebben a témában, de szerintem ha valaki vegán, akkor ismernie és tisztelnie kell annyira a természetet, amit meg kíván óvni, hogy tudja: a kutya és a macska ragadozó, milyen táplálékra van szüksége ahhoz az életminőséghez, amiben jól érzi magát, ami megilleti. Tehát húst ad neki.. Az ő vegán

életmódja, az ő döntése. Az állatainak attól még minden szükségletét maradéktalanul ki kell elégítenie, kezdve a megfelelő táplálásnál.

2018. szept. 24. 08:37
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Nyers hússal etetem a három macskámat és a kutyámat. Vegánként. Hentes ismerősöm szokott félretenni nekünk a megmaradt húsból, ami másnap már nem kerülhet ki a pultba. Néha csirkemellet kapunk, sokszor belsőségeket, lábat, marhaszívet, stb. Jelképes összegért adja őket, mivel már nem tudná eladni. Korábban főztem belőle, de utáltam a szagát. Most az arányokra odafigyelve kis adagokban fagyasztom, és nyersen kapják. Egyáltalán nincs bűntudatom emiatt, hiszen az állat már meghalt, és ezek a részei a másképp a szemétbe kerülnének.

Ha nem tudnék hússal etetni, valószínűleg megvenném a jó minőségű tápokat is. Általában ezekben is olyan állati részek vannak, amiket máshol nem tudnának gazdaságosan felhasználni.

Az, hogy én vegán vagyok, a saját döntésem. Nem várom el sem a barátaimtól, sem az anyukámtól, sem a ragadozó állataimtól, hogy kövessék a példámat. Szerintem sokkal nagyobb bűn egy állatot egész életében nem neki megfelelő étellel etetni, mint megvenni neki a húst. Amíg van vágóhíd, addig van állati melléktermék, amit feldolgoznak a háziállatainknak. Ha nem lenne ipari állattartás, és disznót kéne vágnom ahhoz, hogy az állataim ehessenek, akkor másképp gondolnám.

2018. okt. 26. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!