Hogy egyek meg napi 2 csésze zöld leveles zöldséget, ha mindet utálom? (Michael Greger-Daily dozen)
Sehogy. Én sem szeretem a zöld leveleket, úgyhogy általában nem eszem őket, akkor sem, ha épp megszorító az étrendem és nagyon jól jönne egy kis spenót. Megpróbálom, de nem megy.
Pedig nagy zöldségimádó vagyok, de a különálló leveleseket nem szeretem (a káposzta OK, de csak a fejes).
Ki kényszerít, hogy ilyesmit egyél?
Ez a meglátás, hogy ha nem kívánod nem jó a szervezetednek, a legnagyobb blődség táplálkozástudományi szempontból, ami létezik.
Ha eszerint a filozófia szerint élnénk, a legtöbb gyermek csokoládén és pizzán meg makarónin élne, soha nem érintve a zöldségeket, a legtöbb felnőtt szintén hasonló életmódot folytatna, néha talán megspékelve egy kis hurka-kolbásszal meg mekizéssel.
Szerintem mind ismerünk olyan jól elhízott, cukorbeteg, magas vérnyomással, vese-vagy májgondokkal küzdő embereket, akik főleg eszerint a szemlélet élnek: utálom a zöldséget, az tuti nem jó nekem, minek egyem...
Nem arról van szó hogy TÖMNÜNK kell magunkba MINDENT amit nem kívánunk, de igenis ÉRDEMES új elkészítési módokat és új ételeket kipróbálni az egészségesebb élet tekintetében. Sajnos a magyar átlag szerintem a fontos ételcsoportok közül jó, ha egyet fogyaszt naponta rendszeresen, holott ezek a testünk számára a legfontosabb vitamin-és ásványi anyag források (zöldségek, gyökérfélék, gyümölcsök, gyógynövények és friss fűszerek, zöldek, hüvelyesek, olajos magvak, gabonák).
Kérdező: próbáld meg különféle módokon elkészíteni ezeket a zöldféléket, hátha megtetszik valamelyik.
Pár tipp:
a fodros kel nagyon finom turmixban citrommal vagy más citrusokkal dúsítva, esetleg egy kis kókusztejjel kiegészítve.
a karfiol vagy brokkoli levelét, szárát sütőben vékony csíkokra vágva meg lehet sütni olívaolajjal, citrommal, sóval-borssal, nagyon finom ropogós csemege egy mártogatóssal mellé.
Ugyanígy ezeket a zöldeket bármilyen krémlevesbe észrevétlenül bele lehet turmixolni: ha karfiol vagy brokkoli krémlevest készítesz, főzd bele és turmixold le a zöldjét is!
A retek, karalábé zöldje is ehető.
A legtöbb zöldféle az almás turmixokkal is jól összefér.
A karalábéfőzelékbe belefőzheted a zöldségzöldjét is.
Bok choy remek ázsiai ételekbe
A mángold nagyon finom egy omlettben vagy ha tojást nem eszel, csicseriomlettben
A zöldekből ehhez hasonló wrapeket is készíthetsz:
Káposztafélék levelét lehet mindenfélével tölteni, majd öntettel tálalni.
Spenótból lehet leturmixolva sós palacsintatésztát készíteni vagy lasagne tésztát ill. tölteléket is. CAnnelloniba is kiváló.
Úgy, ahogy nem érzed az ízét. Ha a spenótot forró vízbe dobod, majd 2-3 perc után leszűrőd és leöblíted, nem lesz annyira erős íze. Ugyanígy a fodros kel. Teheted turmixba, fűszeres ételekbe, vagy sütés előtt belekeverheted tésztába (pl. tortilla lapba). Karfiolból szintén megfőzve, öblítve csinálhatsz karfiolrizst fűszerekkel, zöldségekkel. Vagy pizzatésztát, ropogós magvas rágcsákat. Kis mennyiségben zöldségfasírtban vagy tésztaszószban sem érezhető az ízük. Ha a főzés felénél lecseréled a főzővizet, kevésbé érződik az íz.
Ha ilyen kis mennyiségeket el tudsz viselni, mindenbe bele kell csempészned valamennyit, hogy meglegyen a napi kvóta. Ha így sem megy, akkor turmixold le az egész napi adagot, és idd meg egyben. Kellemetlen, de 1 perc alatt túl vagy rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!