Milyen vegetáriánus ételt főzzek, süssek ezentúl a lányomnak? Vagy próbáljam meg visszatéríteni a húsevésre?
Nem tudom, meddig tart ezt a vegetáriánus mániája, de mostanában nézegetett vágóhidas videókat, dokumentumfilmeket meg ilyesmiket és sírt rajtuk. Azt mondja, hogy ő soha többé nem akar húst enni, mert megundorodott tőle.
Mindig is nagy állatbarát volt, de eddig csak a kutyákat, macskákat, bárányokat, tehénkéket szerette. Sosem lehetett letenni elé az asztalra se marhahúst, se bárányhúst, mert már kiskorától hisztibe csapott miatta. 1 kutyánk, 2 cicánk és egy kisbárányunk van most. A bárányt is háziállatként tartjuk.
Most viszont már semmilyen húst nem eszik meg egy ideje és már rosszul is van tőle. Szerintem ezektől a vágóhidas videóktól.
Viszont nem akarom, hogy vérszegény, vashiányos, B12 vitaminhiányos legyen. Csak 11 éves.
Szóval, hogy etessek vele húst, vagy hogy főzzek rá, hogy teljes értékűen táplálkozzon?
Szerintem ne erőltesd egyelőre a húsokat neki, lehet, h tényleg megundorodott a videók miatt. Én pl a májast nem ettem meg úgy két évig, mert elolvastam az összetevőket. Tudom, nem összehasonlítható a kettő, csak mondom, h van ilyen, az erőltetésnek meg pont semmi értelme.
Ebbe az étrendbe se kell belehalni. Esetleg együtt kérjétek ki a gyerekorvos véleményét, adjon tanácsot, mi az, amiből extrán lehet pótolni a fehérjebevitelt. Lehet, h egy idő után visszatér a húsevéshez, lehet, h nem.
Vashoz hozzájut a növényekből is.
A fehérje neccesebb, de mivel nem Vegán akar lenni, annyira nem gáz. Túró, tojás rendszeresen legyen az étlapon!
Emellett zöldségek, hüvelyesek, magvak egyaránt.
Esetleg halat enne?
Egyébként semmiképpen sem erőltetném. Igaz 11 éves de az erőltetéstől lehet mégjobban megundorodna tőle, rossz élménnyel párosítaná az egész húsevést.
Olvass alaposan utána a témának és készítsd változatos ételeket. Nem kell káposztástésztán élni élete végéig. Ott a tojás, tejtermékek, sajtok, zöldségek ezerféleképpen elkészítve.
Én a klasszikus magyar ételeken nevelkedtem, nálunk a zöldség a répa volt a húslevesben. Most külföldön élek és nagyon meglepő, hogy itt mennyivel nagyobb szerepet kapnak a zöldségek. (pl leves nincs, helyette zöldsaláta) Én is folyamatosan fedezem fel a jobbnál jobb zöldségeket, pl most az édesburgonya a nagy kedvencem. Szóval szerintem bőven tudsz teljesértékű ételeket készíteni neki.
Nekem kb. 8 évig tartott a "mánia", de utána se ettem húst minden hónapban, boltit pedig semmiképp s máig el tud telni 10 hónap húsevés nélkül... Nem tudom, mi ebben a nagy szám, hús nélkül remekül megvan az ember, plusz sokunk soha életükben nem ettek naponta húst. Annyi más állati fehérje van, jobbak is.
Miért lenne vashiányos vagy vitaminhiányos? Ha változatosan eszik, nem lesz az. Én ész nélkül lettem vega, fogalmam sem volt a helyes táplálkozásról, de nagy mennyiségeket evő mindenevőként (a mindenevők állati és növényi ételeket is esznek, a vegák pedig pont ilyenek, kivéve, ha egyben vegánok is) bőven bevittem mindent, amit kellett.
A tojás igen értékes fehérje, főleg, ha házi. Nincs meg benne minden, de arra ott vannak a növények, illetve pl. kálciumbevitelre a sajt is.
Alapvetően semmi változást nem okoz a vegetáriánus étrend, ha a tejtermék és főleg a tojás benne marad. Heti 3x rántotta (a legtökéletesebb fehérje, jobb mint a hús) aztán a többi mehet növényből, még a tejtermék sem hiányzik ide.
Ammennyiben viszont vegán akar lenni akkor már illik utánanézni az ún. komplettálásnak.
Ezt a hülyeséget hogy b12 hiányos lesz ha nem eszik húst honnan veszik az emberek? A húsban azért van b12 mert az állatokat azzal a kiegészítővel etetik. A tejtermékekben tojásban ugyanúgy van de a növényi tejeket és gabonakészítményeket is b12vel dúsítják.
A vérszegénység meg a vashiány meg ugyanaz, de rengeteg növény tartalmaz vasat...
Amúgy változatosan főzz neki teljes kiőrlésű dolgokból gabonákból(amaránt, zab, rozs, barna rizs, kuszkusz bulgur stb), hüvelyeskből (bab lencse borsófélék quinoa stb), zöldségekből olajos magvakból stb., egyen sok gyümölcsöt. Mindenből legalább egy "adagot" naponta.
Ètelek pl.:
Reggeli-vacsi:
Rántotta tükörtojás zöldséges omlett főtt tojás bundáskenyér kaszinótojás
Sajttál zöldségekkel
Joghurt vagy tej vagy növényi joghurt vagy tej zabkásával dióval mandulával mogyoróval gyümölcsökkel
Gyümisali
Saláta
Mozzarella, paradicsom, olajbogyó
Paprika, feta
Avokádós kenyér
Zabpalacsinta gyümölcsökkel
Zöldséges sajtos kenyér
Lekvár vagy méz
Padliszánkrém, avokádókrém
Ebéd:
Gombás borsós rizottó barna rizzsel
Grill zöldségek gabona vagy hüvelyes körettel
Lencse gombával
CHili sin carne
Ázsiai rizstészta zöldsègekkel mogyorószószban
fűszeres túróval töltött sült gomba paprika paradicsom cukkini padlizsán utóbbiakat tekercsekni is lehet
Zöldséges káposztatekercs
Gomba brassói
Tofus káposzta
Rakott karfiol, brokkoli
Karfolkrémleves
Brokkolikrémleves
Spenótos ricottás cannelloni paradicsomszószban
Rakott zöldbab
Gombás spárga
Tökkrémleves
Tökös zsályás gnocchi
Lencsefasírt joghurtos öntettel
Taboulleh
Quinoás zöldség
Ratatouille, lecsó
Sült bries avokádó
Sült camembert
Cukkini vagy padlizsántekercs
Rakott padlizsán paradicsommal mozzarellával
Rántott mozzarella rukkolasalival
Egyben sült parmezános karfiol
Mandulás brokkolikrémleves
Hagymaleves
Sajtfelfújt
Gombapaprikás juhtúrós galuskával
Cukkini-lasagne
Gomás spaghetti cukkinitésztával
Répakrémleves
Szójaszószos sült padlizsán
Paprikakrémleves
Paradicsomkrémleves
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!