Milyen gyakran fogyaszthatok szóját (fasírtport), hogy ne ártson?
Szia!
Az a baj, hogy már annyi mindenbe benne van, hogy kikerülni se tudod.Úgy eszed, hogy nem vagy tudatában, mennyit is vittél már be belőle. Mérhetetlen. Azt hiszed, a virslibe vagy sonkába hús van, de nem, az szója. A tápszerbe szója, a kenyérbe, joghurtba szója. Felborítja a pajzsmirigyműködést, hormonzavart okoz, amennyire teheted, kerüld el, ne egyed!
Én nem ennék (s nem is eszem) szóját, legfeljebb évi párszor, erjesztett, Ázsiából származót (szójaszósz és miszó). A fermentálás olvasmányaim szerint megszünteti a szója káros voltát.
Elkerülni el lehet, csak nem kell venni késztermékeket. Ez bizonyára van, akinek nehéz s van, akinek nem.
" Felborítja a pajzsmirigyműködést, hormonzavart okoz, amennyire teheted, kerüld el, ne egyed!"
Hát ez konkrétan nem igaz. Csak onnan tudom, hogy a barátnőm ezt folyamatosan vizsgáltatja, mert a pajzsmirigyére amúgy is gyógyszert kell szednie, és az orvos véleménye, illetve a vizsgálatok eredményei is azt igazolják, hogy nem ártalmas.
Igen, ha valakinek pajzsmirigy betegsége van, akkor képes lehet kibillenteni az egyensúlyt, viszont ez a gyógyszer adag hangolásával megoldott. Egészséges embernél meg semmilyen kárt nem tud okozni. Ha mégis, akkor csak hitte, hogy egészséges.
én úgy tudom (de javítsatok ki ha tévedek), hogy a szójakészítmények közül a tofu, a szójajoghurt és a tempeh az, ami nem problémás. ezzel szemben a szójagranulátum fogyasztása pl. nem ajánlott.
viszont az előbbieket is csak mértékkel. szerintem hetente 1-2 alkalom belefér, bár én ennél ritkábban fogyasztom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!