Tudtok mondani néhány vegetáriánus recepteket?
Amiket én imádok, rendszeresen készítek, azokat leírom most...bocsi, ha hosszadalmas :)
Levesek (krémleves-mániám van)
Póré/fokhagymakrémleves
(megjegyzés: itt mindkettőben iszonyat nagy adagok vannak leírva, a fele is elég 3 napra egy embernek. A sima hagymakrémlevesbe én pórét szoktam rakni főni, miután egy fej hagymát megdinszteltem és liszttel besűrítettem, majd amikor kész a leves, leszűröm a pórét, leturmixolom és egy forralásig visszateszem a levesbe. A "húsleves"-t a legtöbb recept 2 kockából főzött levesnek érti, minden egyéb nélkül, hamar kész van. Én személy szerint a hagymát engedem fel vízzel, dobom bele a két leveskockát meg a pórét, és úgy főzöm készre, nem előre főzöm le a levest).
ROquefortos borsókrémleves
"Hozzávalók:
fél kg friss vagy 1 csomag mirelit zöldborsó, 10 dkg roquefort sajt, 1 csokor petrezselyem, csipetnyi cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 szelet kenyér, fehérbors,0,10 l tejszín
Elkészítése:
A zöldborsót vajon megpároljuk, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. Beletesszük az ízesítőket és kis lángon 10 percig főzzük. Leturmixoljuk és átszűrjük.Tányérokba tesszük és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és apróra vágott petrezselyemmel. Pirítóskenyér-kockákkal tálaljuk."
Burgonyakrémleves
Tárkonyos gombaragu
Sajtleves:
Cukkínikrémleves:
Egyebek, amik minden egyszerű receptkönyvben benne vannak: köménymagos leves, bableves, borsóleves, krumplileves ezeket szeretem :)
Főételek:
Rántott cukkíni/padlizsán/gomba/trappista/camambert/brokkoli/karfiol/spárga/újhagyma
Ez gondolom egyértelmű :) Én majdnem mindent tartárral eszek, de másféle önteteket is lehet hozzá készíteni, ízlés szerint. A camambert áfonyalekvárral az igazi (ikeás a kedvenc).
Rakott brokkoli/karfiol
Tepsit kivajazva, alulra rizs, rá egy fej hagyma, erre jön a brokkoi/karfiol (előtte forrásban lévő sós vízben 10 perc alatt puhára főzni), majd leönteni az egészet egy főzőtejszínben elkevert tojással, borssal és szerecsendióval fűszerezve. A tetejére reszelt sajt.
Csőben sült spárga/újhagyma:
Padlizsántekercs:
Kis tekercsek, de nagyon laktatóak. Ehhez a padlizsánt (sózás, és egy fél óra állni hagyás után mindig!) kisütjük kevés olajon, és valamilyen hideg töltelékkel feltekerjük, kb. bármilyen töltelék mehet bele, én a sajtkrémeset és a mediterrán fűszerezésűt szeretem a legjobban:
Lecsó, ezt gondolom nem kell magyarázni:)
És a ratatouille, a francia lecsó:
Zöldséges-tejszínes tészta:
CSőtésztát szoktam főzni hozzá, és ízlés szerint zöldségeket felaprítani (paradicsom, pepperoni, kaliforniai paprika, gomba, kukorica főleg nálam, esetenként cukkíni is), ezeket a zöldségeket egy pohár habtejszínnel és egy pohár tejföllel és egy tojással összekeverem, megfűszerezem (én jó sok borssal, chilivel és oregánóval, de kinek-mi). Egy tűzálló tálat kivajazok, a tésztát a zöldséges trutyival összeforgatom, és az egészet a tálba öntöm, reszelt sajttal fedem le, aztán sütöm, amíg rendesen meg nem pirul:)
Gombapörkölt:
Pirított hagymás sajtos nokedli:
400g liszt, 4 tojás és 125 ml vízből egy kis sóval nokedlitésztát készítek, forró vízbe szaggatom, kifőzöm. Közben bő vajon megpirítok 1 kisebb fej hagymát, de teljesen barnára, épphogy csak ne égjen. A kész nokedliket kiszűröm, hidegvizes leöntés nélkül egy zárható tálba teszek egy réteget, rá reszelt ementálit, megint egy réteg nokedli, és megint ementáli, amíg a kettő el nem fogy. Lezárom a tálat 5 percre, hogy a sajt jól megolvadjon, majd kinyitom és összeforgatom. Tálaláskor az olvasztott vajas pirított hagymát a tetejére csurgatom-teszem, és ismét összeforgatom. Sóval, borssal ízesítem.
Töltött gomba/paradicsom/paprika/hagyma:
Megtisztítjuk és kibelezzük az adott zöldséget, majd tetszés szerinti zöldségekkel töltjük tejszínnel és fűszerekkel felöntve, a tetejét sajttal megszórva. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.
Kétszer sült töltött krumpli (imádom, ebből a receptből készítem, bacon helyett gombát pirítok a tetejére)
Szejtános "húsos" palacsinta:
A húsos palacsinta receptje szerint főzd meg a kész szejtánt és daráld le, stb. Kicsit több fűszert használj az előírtnál. Húsevő ismerőseim szerint egy kicsit másabb csak az eredetinél, de nekik is nagyon ízlett (összehasonlításképp megkóstoltattam:)
Egyéb, gyorsan kész, egyszerű ételek:
Vega pizza (hűtött pizzatésztából isteni, nem a félkész száraz verzióból), Rántott tofu/szejtán (egy félóra pácolás után kevés olajon kisütni).
Ami minden receptkönyvben megtalálható és vega: pogácsa a bableveshez, túrógombóc, aranygaluska, palacsinta, stíriai metélt pl.
Egy tipp a receptkereséshez: a mindmegette, nosalty oldalon látható, hogy a felhasználók hány pontot adtak az adott receptre és mennyi komment van. Válogass a népszerűek között, ahol többen is jelzik, hogy bevált, így nem tudsz mellényúlni!
Padlizsános-tészta:
a padlizsánt összevágod kis darabokra, kisütöd olajban vagy vajjal(úgy finomabb), majd ráteszel a tésztára pestot(szerintem a legfinomabb a Sparos olivás pesto), illetve sajtot, és összekevered :) Egyszerű étel, rendkívül könnyű elkészíteni, és nagyon finom :)
-Székely káposzta
Hagyományosan kell elkészíteni, csak hús helyett én gyros ízesítésű szejtánt teszek bele (kb 1 óra káposzta főzés után.)mert az hamarabb megfő.A végén tejföllel tálald.
Én imádom.
-Rakott zöldség
Itt a kedvenc zöldségeidet megpárolod,aztán olajozott tepsibe teszed,megfűszerezed, és a végén sajtot olvasztasz rá,majd tejföllel vagy ketchuppal tálalod.
-Meggyszósz,főtt krumplival és Chilis vegavirslivel.
A krumplit kockákra vágod, megfőződ sós vízben. A virslit kis olajban megpirítod ,a meggyszószt pedig meggybefőttből ,fűszerezed, behabarod. Isteni.
Jó étvágyat!
Rántott kelkáposzta: úgy szeld cikkekre, hogy a leveleket a torzsa összefogja, lobogó sós vízben egy kicsit megfuttatod, majd besózod, panírozod és törtkrumplival akármivel fincsi. Nálam holnap ez az ebéd.
Köles-fasírt: Kevés vízben puhára főzöd a kölest sóval, borssal, ha kihűlt tojással, zsemlemorzsával, fokhagymával és ami fűszert még akarsz (petrezselyem stb.) meggyúrod. Kis lapos korongokat sütés előtt még forgasd meg zsemlemorzsába.
Nálunk most a túrófasírt meg a gombafasírt a nagy szám. A gombafasírtot úgy kell csinálni, mint a "hamist" (panírozás végén megmaradó tojás+morzsa keveréke), ebbe kell belekeverni az összevágott gombát. Fűszerezéshez pl. só-bors-paprika, persze lehet variálni.
A túrófasírthoz pedig először megpárolok 1-2 fej összevágott hagymát, aztán ezt egy-két tojással és negyed kiló túróval elkeverem. Annyi zsemlemorzsát teszek bele, hogy formázható legyen a tészta.
Mindkét tésztánál kis pogácsákat csinálok belőle, és ugyanúgy sütöm, mint a hamist. Gombócokat is lehet, azt könnyebb sütni is. Ne legyen túl puha a tészta, mert akkor nehéz átfordítani.
A másik nagy találmány a sajtos grízgaluska: úgy kell, mint a sima grízgaluskát, de kevesebb gríz kell és reszelt sajtot keverek a tésztába. Ugyanúgy állni kell hagyni, és kiskanállal lobogó vízbe szaggatni. (Opálos lesz tőle a leves, cserébe nagyon finomak a gombócok.) Ha sietek, akkor gríz helyett zsemlemorzsával csinálom, azt kevesebb ideig is elég állni hagyni.
A hét végén pedig rakott ételt szoktam csinálni a maradékokból. Ugyanúgy készül, mint amit már itt fent leírt valaki rakott zöldséget, de a zöldség egy része helyett a maradék kajákat rakom bele: főtt krumplit, párolt zöldséget, fonnyadt répát, összevágott kemény tojást, és a maradék helyre teszek csak zöldséget. Ehhez majdnem minden maradékot fel lehet használni. Szoktam tejfölös-hagymás szószt csinálni hozzá, ami párolt hagymából és tejfölből áll (+fűszerek), persze ezt is sütés előtt rakom bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!