Mi értelme van vegetáriánusnak lenni? Miért az néhány ember?
Ühüm, utolsó, India is kihalt 10 év alatt, mert ott a lakosság VEGÁN. Azaz még tejtermékeket sem fogyaszt, sem tojást, sem mézet stb.
Ja és igen, Japán is kipusztult, amikor a középkor során 100 évig az egész lakosság nem fogyasztott húst egy buddhizmussal kapcsolatos intézkedésnek köszönhetően.
Az izomlebontós rémhír egy bődületes baromság, csak úgy elárulom. Tudod nem hogy a tejtermékekben, de a növényekben megtalálható minden esszenciális aminósav - ráadásul a növényi fehérjéket könnyebben is feldolgozza a szervezetünk, tehát jobb forrás. Ezen kívül a zöldségek, gyümölcsök ásványi anyag és vitamintartalmáról gondolom szólnom sem kell (amihez a "mindenevő ember a sülthús-krumpli menüjével 20x kevesebbet jut hozzá, mint bármely vega). Mint említettem, lassan 9 éve élek vegetáriánus étrenden, ami alatt elmúlt vashiányom is, és a sok vitaminnak köszönhetően tökéletesen egészségesnek érzem magam. De ha kételkedsz, esetleg keress rá vega vagy vegán testépítőkre - ők sem táplálékkiegészítőkön lettek olyanok, amilyenek, hanem egészséges vegetáriánus étrenddel (a legtöbb oldalán étrend összeállításához való útmutatót is találhat az ember, ha valaki nincs tisztában azzal, mire van szüksége a szervezetünknek).
Még annyit, hogy ha valaki meghal a gyengeségtől, az se nem a vega, se nem a mindenevő étrend hibája, hanem vagy a szülőké (gyerek esetén) vagy az adott személyé. Azonban azt, hogy valaki nem képes körültekintően ügyelni az étkezésére, belevenni a képbe, hogy mégis miből mennyit kell fogyasztani, nem írhatjuk maga az étkezés hibájára. Az ilyenekből, hogy meghalt egy vega végelgyengülésben, azért csinálnak hírverést, hogy uszítsák az embereket, és persze a mészűrpiacnak is jó reklámfogás. Azt bezzeg nem hallgatjuk a tévében, hogy meghalt egy ember túlzott húsevés okozta béldaganatban, tüdő/bélrákban, szív-és érrendszeri betegségekben, pedig ezek is megtörténnek nap mint nap - csupán semmi ok a reklámozásukra, hiszen egyrészt mindenki tisztában van vele, hogy húsból csak keveset fogyasztani egészséges (csak tesznek rá), másrészt nem tesz jót az említett piacnak ugye.
Felőlem egyen húst, aki akar, de a csőlátású tévhiteket ideje lenne kinőni - gondolok itt az állati "fehérje" nélkül meghalszelsorvadszelpusztulsz és visszafejlődikazagyad és hasonló teóriákra. Nem vagyok vega fanatista, de az ilyen "vádak" egyszerűen felháborítanak, amikor világszerte több százezer vega él egészségesen, és azért ítélik el az egész dolgot az emberek, mert van 3 évente egy-két barom, aki annyira nem figyel oda magára, hogy képes belehalni.
Igen, kedves utolsó :) Szerinted Indiában nem esznek húst?
Ha orvosnak nem hiszel, az meg a te problémád.
Vádak? Én aztán nem vádaskodtam :D
Ha pedig még egyszer elolvasod, amit írtam: nem állítom, hogy a vegák nem élhetnek sokáig. Van néhány gyökér, tény. Bizony az izomlebontás nem rémhír. Tessenek önök is M.D. diplomát szerezni, utána tessenek visszajönni és még egyszer nekifutni.
Nem szeretek személyeskedni, sem ilyen hangnemben írni, de a pattogást nem szeretem.
Indában azok nem esznek húst, akik vallásosok. Utána lehet nézni, ez az ország hány százalékát érinti (sokat).
Egyébként ami azt illeti én sem szeretem a pattogást, főleg nem a diplomával felvágást - ugyanis az embernek halvány lila fogalma sem lehet róla, hogy akinek ír az ugyan diplomás-e vagy sem.
Viszont ami azt illeti, te nem szóltál hozzá érdemben a kérdéshez - ugyanis nem az volt a kérdés, hogy az ember mindenevő-e, vagy vannak-e vegák, akik korán meghalnak.
Másrészt, ha annyira ragaszkodsz az izomlebontós eszetlenséghez, szeretnék egy "azért mert nem eszel húst"-on túlmenő, bővebb választ hallani, hogy mi is az pontosan, ami hiányzik a vegetáriánus étrendből, melynek következtében mindannyiunk izmai le fognak bomlani.
Sajnálom, ha trollnak tűntem, valóban kicsit elszálltam, tízezerszer lejátszottam már a vitát egy "kedves" ismerősömmel.
Diplomára hivatkozni? Én konkrétan arra utaltam, hogy az "izomlebontós hülyeség" sokak szerint tévhit. Nos nem az.
Igen, sokat számít a minél teljesebb étrend, de a vegetáriánus szervezet (pláne a vegán) nagyon sérülékeny.
A B12 vitaminra utaltam, mely csak és kizárólag állati eredetű táplálékban található meg. A bélflóránk ugyan képes előállítani, de személyenként változó, hogy ez mennyire kielégítő, legtöbbször nem bizonyul annak. Ttáplálékkiegészítővel pótolható. (Ez azonban nem veszélytelen hosszú távon - ld. szabad gyökök.)
A B12 a gyomorban termelődő intrinsic faktorral együtt a vékonybélben szívódik fel a vérkeringésbe, fontos építőanyaga a sejt DNS-nek. Ha kevés a B12, vérszegénység alakul ki: kevés és hibás hemoglobin keletkezik.
Természetesen tudomásom van arról, hog India korántsem egységes. :) De az előttem író így, "Indiáról" beszélt.
Nem sok újat tudok hozzátenni a kérdésre válaszolva, csak azért ragadtam billentyűzetet, mert gyakran találkozom olyanokkal, akik szükségtelennek ítélik az állati eredetű dolgokat, meg arról beszélnek, hogy az ember nem ragadozó.
Legtöbben a kegyetlenségre vagy undorra hivatkoznak. A kegyetlenségre hivatkozni szerintem eléggé álszent dolog, tudniillik állat és növény között mindössze annyi a különbség e tekintetben, hogy az állatot látod is szenvedni és képes vagy felismerni annak jeleit, míg a növény esetében békésen majszolgathatsz lelkiismeretfurdallás nélkül.
Olyanok is vannak, akik a növényeknek sem akarnak "fájdalmat" okozni ennek tudatában, hát nem lehet egyszerű az étrendjük összeállítása. Változatos meg végképp nem. (Tulajdonképpen csak olyan gyümölcsöket "ehetnek", amelyek magjai túlélik az emésztésüket?)
Mint írtam, én sem vagyok nagy húsevő, de elfogadom azt, hogy ember vagyok.
Nem vagyok orvos, vagy biológus így az izomlebontás elméletéhez nem tudok hozzászólni. Csak azt tudom, hogy sportolók között is vannak vegetáriánusok. (Pl. Kőbán Rita is az.) Én is vegetáriánusként futottam félmaratont elég jó idővel. (Hobbiként futok.)
Állat és növény szenvedése. Az állatnak van központi idegrendszere. A növénynek nincs. Vagyis csak az állat képes fájdalmat érezni, a növény nem.
"Legtöbben a kegyetlenségre vagy undorra hivatkoznak. A kegyetlenségre hivatkozni szerintem eléggé álszent dolog,"
Utálom azokat, akik a kegyetlenségre hivatkozva válnak vegává. Oké, van aki nem szereti a húst, elfogadom. De ez a jajénállatvédővagyok, ettől feláll a szőr a hátamon. Hagyhuk már ezt!
Az ember mindenevő, egyél azt, ami jólesik, de ne gyere a kegyetlenséggel!
Attól, hogy az ember mindenevő, még lehet lelkiismerete. Akinek nincs, az egyéni szociális probléma, de ezért még nem kell utálni másokat. Nem értem, mért vált ki ekkora gyűlöletet másokból, hogy van, aki állatvédő, vagy épp nem eszik húst sem.
Hihetetlen, hogy a XXI. században még mindig nincs jobb dolga az embereknek mint piti dolgokon gyűlölködni, mint pl. étkezési szokások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!