Egész kendermag, lenmag helyett liszt?
Most tértem át vegán étrendre, és mindenhol nyomatják, hogy a kendermag és a lenmag milyen jó. Elsősorban fehérjetartalom miatt nézegettem, és megláttam, hogy van liszt is ezekből, sokkal olcsóbban (pl 250g kendermag 2000 Ft, 250g kendermag liszt 400 Ft).
Ha jól értem, akkor ez azért ilyen olcsó, mert az olajat kisajtolták belőle, és ezt a "mellékterméket" ledarálva eladják? Így nyilván sokkal kevesebb zsír van benne, de fehérje, rost az megmarad.
Tehát akkor ezt nyugodtan használhatom smoothieba, egyéb ételekbe?
A kendermagot szerintem jobb egészben fogyasztani, a mahas protein-tartalma miatt. Liszt formában szerintem annyira nem király, ha mellékterméket kapsz.
Ami a lenmagot illeti, ezt jobb lisztté őrölve/kész sajtolt olaj formában fogyasztani. A lenmag az egyik legértékesebb növényi alfa-linoleinsav forrás, ami az omega-3 előanyaga, viszont mivel nehezen emészthető, ezért elhanyagolható omega-3 szìvódik fel belőle. Őrölve nincs ez a probléma.
Ha a magas rost-tartalom miatt, széklet-lazìtóként fogyasztanád akkor nyìlván teljes formában ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!