Hogyan álltatok át a vegán étrendre? Vegán szeretnék lenni, de nehezen tudok a húsról lemondani. Ha fokozatosan egyre kevesebb húst és tejterméket eszem, sikerülhet végül teljesen elhagyni ezeket?
Értem,köszönöm a választ. Szerintem sem szabad nagyon görcsösen rákényszeríteni a testedet úgymond. Ha már heti néhány étkezést kiváltasz,az is nagyon jó kezdetnek.:)
1.voltam
Először is ne legyen bűntudatod emiatt. Ha már kevesebb állati eredetűt eszel, az is sokat számít. Az átállás nem mindenkinek megy egyformán könnyen. Van, hogy hónapokig vagy tovább is tarthat, mert egy-egy ételről nehéz lemondani.
Azt javaslom, hogy alaposan nézz utána a szervezeted igényeinek és a növényi étrendnek. A legfontosabb, hogy elkerüld a minőségi (és mennyiségi) éhezést. Ha úgy látod, hogy valamiből nem tudsz eleget bevinni, nem szégyen étrend kiegészítőket alkalmazni.
Keress teljesen új ízeket. Ha a kedvenc, megszokott ételeidet próbálod veganizálni, csalódás lehet, hiszen nem lesz pont olyan, amilyet vársz. Keress olyan vegán recepteket, amiket még nem ismersz, de szívesen megkóstolnál, így olyan ételekkel bővül a repertoárod, melyek eredetileg növényi eredetűek.
Próbálj ki különböző pótló termékeket. Már a sima hipermarketekben is lehet kapni sajt és hús helyettesítőket. Ezek általában nem a legjobbak, hiszen drágák és az összetételük lehet kifejezetten rossz. De sokakat segít az átállásban, ha néha van lehetőségük a megszokotthoz hasonló ételeket enni.
Ismerkedj meg új ételekkel. Van olyan zöldség, gyümölcs, hüvelyes, vagy olajos mag, amit eddig nem fogyasztottál? Itt az ideje, hogy kipróbáld.
6: Először: nem vega akar lenni, hanem vegán. Másodszor: csak mert valamit nehéz elhagyni, attól még el lehet. a legtöbb dohányzásról leszokott ismerősömnek nem elsőre sikerült, hanem sokadszorra.
Nagyjából ez is lenne a tippem, kedves kérdező. Ne keseredj el, ha elsőre nem megy. Akkor sem, ha másodszorra. Egyéb tippet nem tudok adni, mivel nem voltam és nem is leszek vegán. Csak igyekszem kevés húst enni (azt pedig nem ipari cégektől szerzem be, hanem kisebb gazdaságokból). De azért sok sikert kívánok.
Szerintem nem is feltétlen a húsmentes napok számán fog múlni ez. Érdemes lenne új recepteket nézned, új elkészítési módokat. Sokat segítenek kezdetben a vegán húspótló receptek, vegán fasírtok, ilyesmik. Rengeteg múlik a fűszerezésen. Vannak ugye, akik azért hagyják el a húst, mert nem szeretik, nekik nagyon könnyű dolguk van. De a másik fele, hogy rengetegen etikai okokból hagyjuk el a húst, miközben szeretjük az ízét, ez elsőre nehezebbnek tűnhet, de nem az. Általános tanács hogy picit fűszerezzünk erősebben, lehet használni szójaszószt plusz íznek, vagy sörélesztőpelyhet, miso pasztát, vannak akik magvajakat kevernek az ételhez (én pirított napraforgómagból készítek magvajat), de lehet használni füstölt paprikát is. Nekem is volt egy ilyen fázisom, én egyik napról a másikra hagytam el az állati termékeket, de a vegánságom első évei arról szóltak, hogyan tudom a lehető legízletesebben elkészíteni az ételeimet, aztán ez lecsengett, mostmár leginkább arra figyelek, hogy a minél egészségesebben főzzek.
Ajánlom Kovács Zoltán veganchef receptjeit youtubeon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!