Hal az ugye nem számít annyira húsnak?
#20: Szerbiában meg egyéb balkáni országokban a csirke is "vegetariánusnak" számít. :-D :-D :-D
Komolyan! Kolléganőmnek, konferencián csirkét hoztak, mikor a belgrádi étteremben vega kaját kért... (a menü kféle saslikok és egyéb helyi specialitások voltak)
Természetesen hús, kivéve vallási szempontból, ha böjtölsz.
Ha nem akarsz másféle húst enni, csak halat, és mindenáron szeretnéd magad valaminek nevezni, akkor használd a peszketáriánus kifejezést, az az amire te gondolsz. Vegetáriánusok nem esznek halat.
"A hal az hús. Én vegetáriánus vagyok és a falra mászok, amikor kérdezik, hogy "Halat sem eszel?" vagy amikor mondják, hogy "De a hal az nem hús." akkor mi lenne?"
Ez /is/ különböztet meg a divatvegáktól, nem véletlenül írtam a kérdezőnek, hogy ő csak divatozik!
Én havonta kb 1-szer eszem húst, akkor is az esetek legnagyobb részében halat.
De ha bárki megkérdezi tőlem, azt mondom vegetariánus vagyok.
Miért?
Mert nem akarom hogy egy lagzin, sütögetésen, stb, odatolják elém a pörköltöt vagy steaket.
Nem akarom hogy a párom családjánál a vasárnapi ebédnél egy jó zsíros szaftos oldalas kerüljön a tányéromra és rögtön öklendezni kelljen.
Nem akarok olyan szállodába, étterembe stb menni, ahol nincs vegetariánus menü, és éhen maradok, és még fizethetek is vmi mirelitből előturkált grillezett brokkoliért egy halom pénzt.
Szóval ezért. Kapok is miatta hideget-meleget az IGAZI, TRUE vegánoktól...
Mert ők már 40 éve nem ettek húst soha.
Én meg úgy vagyok vele, hogy az átlag ember agyi kapacitása rendkívül szegényes, legyen szó húsevőről vagy vegánról.. és nem tud árnyalatokban gondolkozni, csak végletekben.
Ha azt mondod nem vagy vega, akkor öntik beléd a zsíros húsukat és még megsértődnek ha nem eszed meg. Ha meg azt mondod vega vagy, de egyszeris meglátják hogy húst eszel, akkor néhány vega hihetetlen erkölcsi magaslatokból elkezdenek prédikálni, mintha ők találták volna fel ezt...
Hagyjuk már... arról nem is beszélve, hogy a kis fancy vegán éttermével több karbonlábnyomot tud okozni, és ezzel közvetve több kárt az állatoknak, mint hogy én évente megeszek 1-2 halat.
Az én szememben mindenki vegetariánus aki annak vallja magát és mondjuk olyan 90%-ban igaz is rá amit mond. Bár annyira nem érdekelnek ezek a skatulyák, de néha (pl. egy étteremben vagy társaságban) fontos hogy mit raknak eléd.
És egyébként egy környezetvédő is környezetvédő marad attól még hogy életében egyszer mondjuk felül egy repülőre. Pedig máris több kárt okozott mint egy fél afrikai ország lakossága összesen, akik azt se tudják mi az a környezetvédelem. Szóval én ebben az életedben egyszer megeszel egy fél falat csirkét - onnantól már nem vagy vegán/vegetariánus dologban nem hiszek. De biztos jó dolog, újabb dolog arra hogy összeugrasszunk (buta) embereket.....
Én pár havonta eszek csak húst, és akkor is kizárólag halat, és kifejezetten elutasítom, hogy vegetáriánusnak hívjanak, én sem hivatkozom magamra így, és másokat is kijavítok ha annak neveznek. A vegetáriánusok NEM ESZNEK HÚST. Ritkán se, meg halat se.
Nekem be szokott válni a "köszönöm, nem kérek", illetve a "nem szeretem a húst", ha el akarom kerülni a steaket, soha nem nyomták még le a torkomon erőszakkal. :)
25:
"Nekem be szokott válni a "köszönöm, nem kérek", "
Akkor te bizonyára nem Magyarországon élsz hanem inkább Anglia v ilyesmi.
Nálunk ez általában így zajlana le:
- Tessék itt a jó szaftos oldalas tegnap sütöttem egy kiló dísznózsírban meg még elfüstöltünk hozzá 3 kiló szenet hogy a Földnek is jó legyen
- Köszönöm nem kérek
- Mi az hogy nem kérsz?!?!?! Talán te is igyen VEGETARIÁNIÁNUS vagy?
- Nem, nem vagyok az, de....
- Hát akkor meg mit nem eszel? Vagy savanyúságot fogsz enni magába?
- Nem eszek, mert az esetek 99,9%-ban nem eszem húst, főleg nem zsírosat.
- Aha, szóval VÁLOGATÓS vagy?
- Nem vagyok válogatós de a hányinger kerülget az undorító zsíros főztődtől!
És itt érne véget a történet...
Nem egyszerűbb ha az elején megmondom h vega vagyok, és főzzenek nekem vega kaját ha már vendégül akarnak látni (hiszen nem én erőltetem, van mit ennem itthon)
Egyébként meg a "nem szeretem a húst" és a vegetariánus között mi a különbség?
Ha néha eszel húst egyik állítás se igaz
De, Magyarországon élek. Nyilván sokszor kell ismételgetni, hogy "Nem kérek", meg volt már hogy előttem hűlt ki a kaja amit kéretlenül szedtek nekem és odarakták, de egy idő után (mivel következetes voltam) megszokták. Olyan még nem volt, hogy erőszakosan a számba akartak volna kényszeríteni ételt, ha ilyen történne akkor az más más sztori lenne, eddig segített hogy szimplán nem ettem meg, és kész.
Zselatin, vér, zsír, stb. például lehet különbség. Ezek nem vega dolgok, de nem is húsok. (Illetve étkezési-konyhatechnikai szempontból van, aki a belsőségeket is a húsoktól külön számítja.)
Évekig étkeztem úgy, hogy a zselatin például nem okozott gondot. A húst kiskoromtól kezdve nem szeretem, mindig is nemet mondtam rá ha tehettem.
A hal nem zöldség továbbra sem, ahogy sokan leírták fent. Viszont eszembe juttatott egy vicces szót, a körmös csukát.
Egy 1862-es szótárból idézem: "körmös-csuka fn. Böjti eledelül tréfásan ajánlott marhahús, disznóhús stb. Tessék ebből a körmöscsukából."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!