Ha kiderül, hogy gluténérzékeny vagyok, mit fogok enni???
5 éve nem igazán eszek húst, mert sajnálom az állatokat. Évente átlag egy-két alkalommal eszek halat, de ennyi maximum. Emellett laktózérzékeny vagyok, egyre durvábban.
Már évek óta az a gyanúm, hogy gluténérzékeny vagyok, amire többek közt bőrtünetekből következtettem. A bőrtünetek most már elviselhetetlenek (csupa vér a ruhám a viszketéstől), megpróbálom újra kivizsgáltatni a gluténérzékenységet. Csak felmerült bennem a kérdés, hogy ha tényleg az vagyok, mit fogok enni? Kiesnek a tészták, kenyér, keksz és kb. minden ehető, mert a gluténmentes lisztből készült ételek ehetetlenek, próbáltam. Tejet nem lehet. Mondjuk az még megtörténhet, hogy ha a gluténérzékenység miatt váltam laktózérzékennyé, hogy ha a gluténmentes diéta beválik, akkor tejet újra tudok fogyasztani.
Én inkább megveszem mert így változatosabb gluténmentes élelmiszereket tudok adni gyereknek mint ha én kezdenék csinálni.
Azok be válltak.hol gofri,hol csokis muffin,hol zsömle a reggeli igaz a fiam szereti húst így zsömlében sonka is kerül gluténmentes.
Ne itt nyavajogj, hogy senki nem akar kivizsgálni.
1. Elmész egy privát laborba, teljes glutén-érzékenység panelt csinálnak neked. Ha itt + lennél viszed az eredményt GE-re, ott megnézik esetlegesen a bélbolyhaidat.
2. Ha annyira kíváncsi vagy, kezdetnek egy szierológiai gyorsteszt is jó lehet, ezt patikában kapsz 6-7000 Ft-ért. Az eredmény indikatív.
3. Mivel a gluténérzékenység egyetlen kezelési módja a gluténmentes diéta ne várj a diagnózisra, csak kezdj simán bele, és nézzd meg, hogy javulnak-e majd a tüneteid!
Ha valaki gluténmentes diétába kezd, néhány héten belül se szerológiailag, se szövettannal nem lehet kimutatni a gluténérzékenységet!
Tehát először kell megnézni, van-e glutén-érzékenysége, vannak-e ellenanyagok a vérében, utána esetleg gasztroszkópia (jó, tudom, azt nem akarja). Csak ez után kezdje el a gluténmentes diétát!
Úgyhogy várj a diagnózisra, de minimum a szerológiai teszt eredményére, mielőtt bármit elkezdesz, mert hamis negatív eredményt kaphatsz később!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!