Mi a neve ennek a süteménynek?
Elkészítés:
Hozzávaló:2½ evőkanál neszkávé, 15 dkg natúr pisztácia, 15 dkg mandula, 2 dkg étkezési keményítő,1 púpos kávéskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg vaj, 4 tojás, 20 dkg cukor, 1 csipet só.
A tortaforma kikenéséhez: 1 dkg felolvasztott, kihűlt vaj
A tálaláshoz: gránátalma és vaníliafagyi.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat). Ecset segítségével kikenjük egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma belsejét olvadt vajjal -jusson az aljába és az oldalaira is. Ezután méretre vágott sütőpapírt simítunk bele: kell egy lap az aljába és egy hosszú csík az oldalába (kb. 73*6 cm csík), mindkettő szépen odatapad hozzá a vaj miatt. A formát hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tésztát.
A neszkávét feloldjuk 2½ evőkanál forró vízben, és simára keverjük. A pisztáciát és a mandulát finomra őröljük 2 dkg cukorral, amelyet a teljes cukormennyiségből veszünk el, majd hozzávegyítjük az étkezési keményítőt és a fűszerkeveréket. A csokoládét apróra törjük.
Az apróra tört csokit, a sűrű kávét és a vajat enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a sót, és robotgéppel először lágy habot verünk belőle. Ezután apránként hozzászórjuk a habhoz a cukor felét, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes nem lesz.
A tojássárgájákat és a maradék cukrot robotgéppel 2 perc alatt jól összedolgozzuk. Fakanállal belevegyítjük az olvadt kávés-vajas csokit, aztán a fűszeres pisztáciás-mandulás-keményítős keveréket. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjés habot is, de csak finom, óvatos mozdulatokkal.
A tésztát átkanalazzuk a formába, elsimítjuk, és kb. 35 percig sütjük. Akkor lesz jó, ha a teteje szépen megsül, de amikor beleszúrunk egy tűvel, az még enyhén ragacsosan jön ki belőle. Más szóval: tilos túlsütni. Ha kicsit megreped a teteje, tekintsük a torta különös bájának, szóval ez is rendben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!