Mit kezdjek másfél kg túróval (úgy kaptam)?
Mit lehetne ebböl csinálni úgy, hogy ketten vagyunk a férjemmel, aránylag kis étvágyúak, én semmi édeset nem eszem, a férjem is csak keveset.
Minden tippet megköszönnék, mert teljesen tanácstalan vagyok.
Spenótos-túrós lasagne
Hozzávalók
4 főre
1 doboz durum lasagne tészta
125 gr Vaj
40 dkg mirelit spenót
40 dkg túró
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
20 dkg sajt
A tésztalapokat a jénai aljára rakjuk, a tetejére vajat rakunk, a spenótot kiolvasztjuk, fokhagymát rakunk bele, összekeverjük túróval. Borsozzuk, sózzuk. A spenótos-túrós töltelék egy részét a tésztára halmozzuk, a tetejére vajat rakunk, majd megint tésztát,vajat, tölteléket, ameddig a hozzávalók el nem fogynak. A tészta tetejére vajat rakunk, majd leöntjük tejszínnel és reszelünk rá sajtot.
Lefedve 35 percig sütjük.
Zöldbableves kapros túrógombóccal
Hozzávalók 4 személyre
2-3 sárgarépa
2-3 gyökér
60 dkg zöldbab
1 zellergumó
1 zöldpaprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 - 2 fej hagyma
1 csomag kapor
3 dl tejszín
1 citrom leve ha savanykássan szeretjük
frissen őrölt bors színes, vagy fekete
1-2 Tk só
2 evőkanál zsiradék vaj stb
Túrógombóc:
25 dkg zsíros tehéntúró
8 dkg búzadara
1 tojás
1 csomag kapor
1 teáskanál só
Elsőként érdemes a gombócok masszáját összekeverni, mert ha hűtőben állni hagyjuk a búzadara jobban felszívja a túró nedvességét és könnyebb formázni.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a répát és a gyökeret és a zellert felkarikázzuk a zöldbabot ha nem fagyasztott kb 1-2 cm darabokra vágjuk. A hagymát és a zöld paprikát miután apróra vágtuk a zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a zöldségeket és a zöldbabot, lefedve rövid ideig pároljuk. Ez után elengedjük fel vízzel, vagy csontlével. (Kb 1 liternyi). Sózzuk, borsozzuk és megfőzzük. Amikor amikor megpuhult , hozzáadjuk a tejszínt és belerakosgatjuk a gombócokat. A végén citromlével savanyíthatjuk, ha úgy szeretitek! Ne felejtkezz el a kaporról az utolsó forrásnál.
Házi trappista sajt
Hozzávalók (ebből a mennyiségből kb. 1 kg sajtunk lesz):
2 liter házi tej (IGAZI tej!)
1 kg túró (ebből jó a bolti is, nem kell feltétlenül extra minőségű)
12 dkg vaj
2,5 kávéskanál só (púpozva)
2 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tejet fazékba öntjük, belemorzsoljuk a túrót, és meg-megkevergetve forrásig melegítjük. Ekkor egy szita vagy egy pici lyukú tésztaszűrő segítségével leszűrjük a felpuhult túrót, és átesszük egy másik lábosba. Beletesszük a sót, a szódabikarbónát és a vajat, és állandóan keverve pontosan 5 percig főzzük.
És ennyi. Egy öblös, nem túl nagy tálba tesszük a masszát, alaposan lepaskoljuk-nyomogatjuk a tetejét, és félretesszük pihenni. Két óra múlva már ki is fordíthatjuk a sajtot a tálból - még hagyjuk pihenni egy-két napig. Akár persze azonnal is fogyasztható, de én azt tapasztaltam, gazdagabb íze lesz, ha állni hagyjuk egy kicsit.
Hűtőben sokáig eláll, de nem lesz ám erre ideje :-)
Köszönöm az újabb ötleteket is, most már csak annyi "baj" van, hogy ki kell választani a sok jó körül, melyiket csináljam meg :)
Viszont nagyon megkérem a lepontozó lényt, legyen szíves máshol tevékenykedni, itt minden válasz hasznos, ne itt élje ki magát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!