Miért nem sütnek a nők a sütőbe kenyeret?
# 20 Igazad van! :D
Ráadásul egy ilyen igazi "paraszt asszony" úgy elverné ezt az idiótát, hogy mire magához tér, az összes ruhája kimegy a divatból.
Arról bezzeg nem beszél, hogy akkor ő igazi paraszt férfiként mi mindent csinálna meg a saját erejéből. Biztos ő maga szántana ekével, termelné a búzát, természetesen saját malmot üzemeltetne, hogy a lisztet is előállíthassa az asszonykájának a kenyérhez. :D
A kenyér tényleg dagad magától, illetve az élesztőtől... Én csak összekeverem gyorsan, nem vettem észre, hogy különösebben dagasztani kéne, ahhoz az eredményhez, ami nekünk kell. Nyilván megvannak a finomságoknak is az értelmük, de én a felesleges dolgokat elhagyom (cukor, élesztőfuttatás, a párom zsírt sem rak a kenyérbe soha).
Lisztet sosem szitáltam, nem tudom, mire lenne jó, viszont másfél órán belül tudok kelt tésztát készíteni. Már ha fehérliszt is van benne, mert akkor nekem félóra alatt megkel, én se értem. A tk tönköly, na annak idő kell. De a várakozási idő nekünk nem fáj, a kenyerünk pedig tökugyanolyan több naposan, mint frissen, valahogy a frissen sütöttnek sosem volt extra finomsága.
Kenyérsütőm is volt régen, na azzal sokkal nehezebb és macerásabb, mint nélküle, nem bánom, hogy elromlott :).
De oké, ha másoknak mások a tapasztalatai.
Kovászt csináltam egyszer, de nem jött be, így simán élesztőt veszek. Jó a sima és a szárított is, de a simát szárítanom kell, hogy szét tudjam morzsolni.
A kiflisodrás más, én főleg a kenyérre fókuszáltam, bár a zsemléket se kell sodorni. A mosogatás nem olyan vészes, a kis szilikon nyújtólapomat elmosom, a tepsit nem kell, az edény szinte tiszta egy rendes állagú kenyér után, nem tésztás-ragacsos, könnyű elmosni.
OK, hogy ez is meló, de közel sem olyan sok meló egy sajttal töltött kiflisütés, mint egy egyszerű étel elkészítése, de fosztottam már egy órán túl borsót is... Na nekem az az, amiért örülök a mirelit cuccoknak, meg a sóska-, parajkrém miatt is (a paraj kelt tésztába is jól megy, ezt pl. bolti péktermék kóstolása által tudom, én sosem próbáltam volna ki)...
Megjegyzem, tőlem se vágná zsebre, amit kap az, aki 5 kiló kenyér sütésére akarna rávenni... Havi 1-2 alkalommal fél-1 kiló lisztet felsütök, ha nagyon olyan korszakom van. Igaz, nálunk 5 kiló kenyér a leggluténesebb korszakunkban úgy egy évszak alatt fogy el...
Nem világos nekem, miért írják sokan eme kérdéshez, hogy nem kell mindennap kenyér. Ez igaz, de ez nem számít. Pont akkor tartom jónak a házi kenyérsütést, ha ez egy alkalmi elem. Mint a sütikészítés, mondanám, de az nálunk heti hússzor van, persze egyszerű fajta.
Nálunk ha kenyér van, onnantól az az étel a párom számára. Azt viszi munkába, azt vacsorázik, meg minden. 1 kiló nem sokáig tart egy főre így. Persze utána nincs kenyér vagy sokáig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!