Az volna a kérdésem hogy hogyan kell zöldséget párolni? És milyen zöldségekkel ajánlott?
Kevés vajon és vízen szoktam megpárolni a zöldségeket. Általában sárgarépát szoktunk.
A répát meghámozom, felkarikázom. Felteszek egy szelet vajat melegedni kis lángon, amikor elolvad ráteszem a répát. Pár percig pirítom rajta, majd kb 1 dl vizet öntök rá, ha kell közben pótolom, de nem szabad sokat önteni rá, mert akkor nem párolódik, hanem fől. Ezután teszek rá egy kevés cukrot és sót. A cukor illik a répa édességéhez. Ezután csak hagyom a közepes, ill. kicsi lángon. Pár percenként átkeverem. Amikor már a színe kezd jó lenni, beleszúrok egy villát, ha könnyen belemegy, akkor már jó.
Hát a párolás vízgőz fölött történik, legegyszerűbb párolókosárban. Ami nyilván nem mindenkinek van, nekem sem, azóval házilag szoktam eszkábálni, egy lábosban vizet forralok, és beleállítok egy tésztaszűrőt, abba a zöldség, az egészet meg lefedem.
Én szeretem a répát, karfiolt, brokkolit, kelbimbót, néha zellerkockákat is szoktam almával együtt, meg az édesburgonya is finom. Talán a sütőtök is jó lehet, azt még nem próbáltam.
Gyakorlatilag bármilyen zöldségfélét lehet párolni, csak eltérő a párolási idejük, fajtától függően.
Fontos , hogy- még fogyókúra esetén is-nagyon kevés zsiradékon kezdjük a párolást, mert több vitamin is csak zsírban oldva hasznosul.És persze fedő alatt, hogy inkább a gőzben párolódjon.
Valóban az is fontos, hogy mindig nagyon kevés vízzel, inkább többször kevesebbel, mint nyakonöntve egyszerre, mert akkor valóban főtt zöldség lesz,ami színét, állagát tekintve nem hasonlít a pároltakra.
A teljesség igénye nélkül kitűnő párolva a sárgarépa,zeller, zöldborsó, zöldbab, cukkini, brokkoli, karfiol, gomba (bár nem zöldség )spárga, cékla, csemege kukorica (ha mirelit, mert a konzerv már kész )sütőtök,... stb és a gyümölcsöket se hagyjuk ki.
Mirelitbe vannak nagyon jó zöldségmixek, érdemes ezeket is használni, ha valaminek éppen nincs szezonja.
egy kis fűszerezéssel nagyon változatosan lehet készíteni a párolt zöldségeket, akár köretnek, akár főételnek is.
Léteznek kifejezetten pároló edények is, de, mint írtam, nagyon kevés vaj, vagy olivaolaj sokkal értékesebb pároltzöldséget eredményez, tehát az ebben készült zöldséget érdemes némi zsiradékon átfuttatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!