Szeretnék megtanulni levest főzni, hogyan kezdjem?
Ti milyen levesekkel kezdtétek a főzést? Mi volt az első levesetek? Tudnátok adni jó recepteket amik nagyon finomak voltak?
Mi az alapja egy jó levesnek?
Sok fajta leves van, mindet másképpen kell főzni.
Az első karalábleves volt, majd jött a többi.
Kezdd valamilyen krémlevessel, azt nehéz elrontani.
Válassz egy zöldséget, mondjuk legyen brokkoli a példa kedvéért.
Felvágsz hagymát és olajon megdinszteled (addig sütöd olajban, míg megüvegesedik). Utána rádobod a felvágott brokkolit és összeforgatod. Utána mehet bele egy kis liszt, annyi, hogy az olajat felszívja. Ekkor felöntöd vízzel annyira, hogy ellepje a brokkolikat. Megfűzöd, addig, míg egy villával szurkálva azt nem érzed, hogy könnyedén átmegy a villa a brokkolin. Ekkor öntesz az egészre egy kis tejszínt, és botmixerrel lemixeled az egészet, hogy egy egységes zöld pépet kapj. Ha túl sűrű, tehetsz bele még vizet. Megfűszerezed fehérborssal, feketeborssal, sóval. Kenyérkockával tálalod.
Minden zöldséggel így készül. A kedvencem a sütőtök krémleves.
Borsóleves-zöldbableves:
- kis olajon megdinsztelem a kockázott répát-fehérrépát, zöldborsót (vagy zöldbabot)
- lehúzom a tűzről, egy kanál liszt, két kiskanál pirospaprika (őrült), összekeverem, felöntöm vízzel, hogy bőven ellepje
- mikor felforrt, só-bors, meg egy összekötött csokor petrezseylemzöld bele, és addig főzöm lassan, míg meg nem puhulnak a zöldségek
- mikor már majdnem kész a borsóhoz egytojásos nokedlit, a zöldbabhoz csipetkét szaggatok bele
- ha kell utánafűszerezek
Hagymaleves:
- kockányi vajat forrósítok, rádobom a felkarikázott pórét (sokat)
- 4-5 perc után felöntöm húsleves alaplével (vagy forró víz+ 1 leeskocka), só-bors, és lassú tűzön megfőzöm
- a végén beleöntök 1 dl száraz fehérbort, vagy fél deci szárazabb pálinkát
- kiforralom az alkoholt és kész
Lencseleves:
- lencsét egy órával előtte vízbe áztatom
- összekockázom a répát, fehérrépát, és némi sonka, vagy húsos szalonna mellett felteszem főni
- kb. 10 perc fővés múlva beleöntöm a lencsét, só-bors-2-3 db babérlevél (én dobok bele koktélparadicsomot is) és tovább főzöm
- mikor minden kész, rántást készítek - olaj hevít, bele 1 kanál liszt. Mikor a liszt picit sötétül, lehúzom a tűzről, belekeverek egy kiskanál őrült paprikát. Elkeverem, és a zubogó levesbe öntöm (az 1-2 perc forralás "szét fogja verni" a lisztdarabkákat nem marad csomós sem lisztízű)
Bablevest ugyanígy csinálom, csak annak a rántásába zúzott foki is kerül
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!